Preventie assistente Irma (links) en assistente Dagmar (rechts).
Preventie assistente Irma (links) en assistente Dagmar (rechts). Foto: RondOm Vandaag

Meintje Piest van Tandheelkunde Noordwolde: “Werken aan bewustwording om naar de tandarts te gaan”

Gezondheid

NOORDWOLDE - Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met naar de tandarts gaan. Toch is dit nog lang niet altijd vanzelfsprekend. Zonde, want een goede mondgezondheid is (bewezen) belangrijk voor je algehele gezondheid. Meintje Piest en de rest van het team van Tandheelkunde Noordwolde roepen ouders daarom op om vanaf de geboorte kinderen al mee te nemen naar de tandarts. “De tandarts hoort er gewoon bij en dat begint al bij de opvoeding.”


Foto - RondOm Vandaag

Meintje is al 23 jaar actief als officemanager bij Tandheelkunde Noordwolde en is dan ook een bekend gezicht aan de balie. In die 23 jaar heeft ze heel wat mensen voorbij zien komen in de tandartspraktijk. Mensen uit eigen dorp, maar ook mensen uit de omliggende dorpen zoals Vinkega, Steggerda en De Hoeve komen graag naar de praktijk aan de IJsbaanweg 58 toe. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de laagdrempeligheid en ongedwongen sfeer die binnen de praktijk heerst. Tandheelkunde Noordwolde staat namelijk midden in een woonwijk oftewel ‘tussen’ de mensen.

Een wereld te winnen

Tandheelkunde Noordwolde kent vele generaties die al hun hele leven lang komen, maar ook nieuwe patiënten. “En we doen altijd ons best om een tandartsbezoek zo ontspannen mogelijk te maken”, vertelt Meintje enthousiast. “Toch valt daarin ook nog een behoorlijke wereld te winnen”, voegt ze toe. “Ondanks dat een overgroot deel van de mensen jaarlijks twee keer naar de tandarts gaat voor controle, is er ook een groep gezinnen die (te) weinig of helemaal niet komt. Soms zien we kinderen pas voor het eerst bij de tandarts, wanneer ze zeven of acht jaar oud zijn. Om dan nog helemaal te beginnen met opbouwen, is best lastig. Ook financieel zou het geen probleem moeten zijn, want kinderen tot 18 jaar zijn gewoon verzekerd om naar de tandarts te gaan. Heel veel mensen weten dat bijvoorbeeld niet.” 

Preventie hoog in het vaandel

Bovendien voorkomt het zo vroeg mogelijk beschermen van je tanden ook grote(re) problemen. Meintje raadt dan ook aan om kinderen zo vroeg mogelijk na de geboorte al mee te nemen. “Ze moeten gewoon gewend raken aan het idee dat de tandarts ‘erbij hoort’. Ze kunnen hier spelen en ze mogen bijvoorbeeld even in de stoel liggen. Dan is het later ook helemaal niet eng meer om naar de tandarts te gaan”, legt ze uit. “Als je twee keer per jaar op controle komt, voorkomt dat problemen. Preventie hebben we dan ook hoog in het vaandel staan, maar daarin is het wel belangrijk dat de mensen gedisciplineerd blijven komen.” 

Bijzondere band met patiënten 

Gelukkig komt het overgrote deel van de mensen wel jaarlijks op controle en dat bouwt logischerwijs een bijzondere band op. “Dat vind ik ook het mooiste aan dit werk; het ons-kent-ons gevoel. Ik zie hier ouders voorbij komen met kinderen, die ik vroeger zelf als kind op de stoel ook heb meegemaakt. Dat is zo leuk om te zien. En het zegt natuurlijk ook dat ze het hier fijn vinden, wat voor ons ook weer een hele mooie bevestiging is.” 


Foto - RondOm Vandaag

Veel kwaliteit in huis

Naast de ongedwongen sfeer, is er natuurlijk ook kwaliteit aanwezig in de praktijk. Tandheelkunde Noordwolde is in de loop der jaren flink gegroeid. Waar het ooit met een simpele behandelkamer begon, staan er inmiddels vier prachtige moderne behandelruimtes. Hierin zijn verschillende specialisten actief. Zo heeft de praktijk bijna alles op het gebied van algemene tandheelkunde in huis; tandartsen, mondhygiënisten, een tandartsparadontoloog, preventie assistentes, gewone assistentes en een officemanager. Daarnaast komt er wekelijks een technieker aan huis. “De technieker doet voor ons al het prothesewerk. Dat is ook het enige wat wij niet doen; implantologie. Daarvoor verwijzen we mensen door naar de kaakchirurg. Het kroon- en brugwerk plaatsen op de implantaten doen we wel en het protheses plaatsen op implantaten ook.”

Behandelingen in eigen praktijk

Door bijna alle facetten binnen de tandheelkunde te beheersen, kunnen de meeste behandelingen binnen de praktijk blijven. Dat is een groot voordeel, stelt Meintje. “Ten eerste zijn de lijntjes korter, maar ook kunnen mensen sneller geholpen worden. Ook is er vaak een vertrouwensband met de tandarts, wat mensen gewoon fijn vinden. Die laagdrempeligheid is echt onze kracht.” 

Bewustwording

Meintje hoopt dan ook dat mensen bewust zijn (en worden) over hoe belangrijk de mondgezondheid is. “Heb je geen goede mondgezondheid, dan is dat niet gezond voor de rest van je lichaam. Dat is daadwerkelijk bewezen. Als je bijvoorbeeld tegenwoordig bij een cardioloog komt met hartklachten en je hebt een slecht gebit, dan zegt de cardioloog: ‘ga eerst maar eens naar de tandarts’. Dat heeft te maken met bacterievorming. Eigenlijk heel logisch, maar mensen staan er niet altijd bij stil. Wees je dus bewust van hoeveel impact dat heeft!”  

Tandheelkunde Noordwolde
IJsbaanweg 58
8391HZ Noordwolde
Tel: 0561 - 432 728
www.tandheelkundenoordwolde.nl 

Meintje is een bekend gezicht bij Tandheelkunde Noordwolde.
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 11 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 21 uur geleden
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00