Het team van Van Heck. Op de foto ontbreken: Jeroen, Erik, Hilko, Klaas, Karim, Marcel, Titus, Niek, Anna, Sigurd, Jochum en Emmelie.
Het team van Van Heck. Op de foto ontbreken: Jeroen, Erik, Hilko, Klaas, Karim, Marcel, Titus, Niek, Anna, Sigurd, Jochum en Emmelie. Foto: Ronald Jousma

“Ik hou ervan om een team te smeden”

Zakelijk

NOORDWOLDE - Je moet het maar durven, instappen bij een succesvol miljoenenbedrijf als Van Heck. Voor geboren en getogen Noordwoldiger Herman van Dijk is het een prachtige uitdaging. Het bedrijf in Noordwolde opereert internationaal op het gebied van waterbeheersing en –verplaatsing. Met haar uitgebreide verhuurvloot is Van Heck onder andere actief in de bagger-, bergings- en offshore-industrie. Daarnaast levert Van Heck ook pompinstallaties voor rioolrenovaties en koelwatersystemen en stelt noodplannen op voor overstromingen. Vandaar ook de slogan: ‘Moving water any way you want it’. RondOm Vandaag spreekt met Herman over zijn ambities bij het bedrijf. 

Uniek en internationaal erkend

Van Heck is opgericht in 1964. Het concept is simpel: soms is er geen ander alternatief en moet er water verpompt worden. Er waren wel dieselmotoren en pompen, maar de integratie van beide elementen was een ander verhaal. Ingenieur en oprichter Roel van Heck wist pompinstallaties te ontwikkelen die in elk toepassingsgebied en onder de moeilijkste omstandigheden het vereiste resultaat leverden. Zo groeit het eenmansbedrijf in Noordwolde uit tot een uniek en internationaal erkende naam. In 2003 wordt het bedrijf overgenomen door de tweede generatie van Heck, namelijk Jeroen. Het bedrijf telt inmiddels 18 medewerkers en talloze prachtige projecten. En nu, 19 jaar later, neemt Herman van Dijk de zaak over. 

Samenwerken in een team

Herman van Dijk heeft jarenlange ervaring als ondernemer. Hij zat 10 jaar lang in de machinebouw en heeft onder andere veel in Polen gewerkt. Na deze 10 jaar begint Herman in het vastgoed en komt hij na de crisis van 2008 in de leidingbouw terecht. Tot 2019 runt hij zijn eigen bedrijf, maar hij merkt langzaam dat hij behoefte heeft aan een andere uitdaging. “Ik miste de samenwerking binnen een ploeg. Dat is wat ik leuk vind. Zo’n ploeg met gasten die hier zitten en echt gas willen geven”, legt hij uit. 

Overname Van Heck

Herman komt in gesprek met Jeroen en van het één komt het ander. “Ik ken Jeroen al zo’n 20 jaar, misschien wel langer. Heel af en toe doen we eens een biertje en dan filoseren we. Dan gaat het vaak maar over één ding: hoe gaat het met je toko? We zijn dan ook echte ondernemers”, lacht Herman. “Jeroen is inmiddels 59 en vroeg mij zo’n twee jaar geleden: wil je geen technisch manager worden? Destijds antwoordde ik: ik ben net van mijn toko af. Maar op één of ander manier is het nu toch in een stroomversnelling terecht gekomen. 6 april van dit jaar werd het wat serieuzer en toen belde Jeroen mij op met het verhaal dat hij een overnamekandidaat zocht. Toen heb ik de knoop definitief doorgehakt.” 

Een behoorlijke uitdaging

En dat is een behoorlijke uitdaging voor de Noordwoldiger. “Jeroen heeft natuurlijk een schat aan ervaring. 30 jaar met kop en oren in deze business gezeten, dus wat dat betreft is het heel fijn dat hij me bij de hand kan nemen. Jeroen is meer van de techniek en ik ben meer van de mensen. En die mix is gewoon hartstikke leuk. Iedereen kent het bedrijf natuurlijk, maar het bedrijf écht leren kennen van binnen valt niet mee. De eerste maanden komt er een vloedgolf aan informatie op je af. Dan besef je hoe groots het bedrijf eigenlijk echt is.” 

Enthousiasme en ‘eagerness’

Herman hoopt met zijn enthousiasme en ‘eagerness’ iets toe te voegen aan het bedrijf. “Want er staat natuurlijk al een geweldige toko. Er zijn genoeg mensen met kennis en ervaring. Daarnaast zijn we echter nog wel op zoek naar nieuwe aanwinsten. Op kantoor hebben we nu al drie nieuwe mensen erbij en twee in de werkplaats. We zijn met name op zoek naar servicemonteurs. Diesel- en/of elektramonteurs zijn van harte welkom. En het is hartstikke leuk, want alles wat we hier verhuren, dat ontwerpen we zelf, bouwen we zelf en zetten het in. Dus van wieg tot graf heb je alles in eigen hand. Dat is natuurlijk uitzonderlijk en maak je nergens mee”, vertelt Herman enthousiast. 

Wereldwijd actief

Op dit moment is Van Heck in diverse verschillende landen actief: “Dat gaat van Azerbeidjan en Mexico tot aan Egypte en Curacao”, vertelt Herman enthousiast. “Dagelijks bedenken wij nieuwe toepassingen voor de aanhoudende en steeds veranderende vragen van onze wereldwijde klanten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand een riool wil saneren. Dan pompen we een berg rioolwater weg. Maar het kan ook zijn dat iemand een hele zware drijvende bok in evenwicht wil houden. Dan zetten we daar twintig pompen aan boord en zorgen we dat precies de goede hoeveelheid water in het compartiment zit, zodat het hele spul vlak blijft. Echt alles wat met waterverplaatsing (groot volume) te maken heeft, dat doen wij”, legt Herman uit. 

Bijzondere projecten

Zo zijn er al talloze mooie projecten voor grote opdrachtgevers gedaan. Neem bijvoorbeeld recentelijk het werk in Curaçao. Voor opdrachtgever Damen Shiprepair reisden Van Heck’s rode pompen af naar Willemstad. Voor de reparatie van een cruiseschip moest een scheepsdok met 70.000 kubieke meter water leeggepompt worden. Ook DOW Chemicals weet de pompverhuurder uit Noordwolde goed te vinden. Regelmatig nemen de elektrische pompen van Van Heck het werk op een chemische fabriek in Europa over. Ditmaal in Stade, bij Hamburg in Duitsland. Zo worden de pompen voor hele diverse doeleinden gebruikt. 

Werken bij Van Heck?

Ben jij enthousiast over het werk van Van Heck en lijkt het jou iets om deel uit te maken van dit prachtige bedrijf? Neem dan contact op! “Ze moeten net zoveel zin hebben om naar het werk te gaan als ik ‘s ochtends”, lacht Herman. “Eigenlijk moet je al voor de wekker wakker worden en denken: daar gaan we weer. Ik kan wel zeggen: een afgeronde MTS niveau 4 opleiding, maar dat zal allemaal wel. Iemand die twintig jaar met maishakselaars aan het werk geweest is, hoef ik niks meer te leren. Het gaat mij om enthousiasme en de wil.” 

Ambachtsstraat 2, 8391VK Noordwolde
Tel: 0561 - 431 739
Info@vanheckgroup.com
www.vanheckgroup.com

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Vernieuwd Iepen Mienskipsfûns (IMF) investeert 12 miljoen in Friese Mienskip Samenleving 15 uur geleden
Afbeelding
Veel minder Friezen verhogen eigen risico voor zorg Zorg & Welzijn 18 uur geleden
Afbeelding
De gezelligste kerstmarkten in Friesland Evenement 21 uur geleden
Afbeelding
Boskalis bouwt rivierdeel Vismigratierivier Natuur 7 dec., 18:00
Afbeelding
Kleine groep Friese jongeren rookt dagelijks Zorg & Welzijn 7 dec., 15:00
Afbeelding
Jongeren bundelen krachten voor betaalbaar wonen en duurzame gemeenschappen Wonen 7 dec., 12:00
Afbeelding
Ben jij het nieuwe baasje van de vrolijke en speelse Rocky? Samenleving 7 dec., 08:00
Afbeelding
GGD Fryslân start met soa-klachtenspreekuur Gezondheid 6 dec., 18:00