Afbeelding
Foto: Foto's: Noordwoldiger Accordeon Orkest

Het Noordwoldiger Accordeon Orkest viert 30-jarig bestaan

Algemeen

NOORDWOLDE - Op zondagmiddag 26 november luisterde het Noordwoldiger Accordeon Orkest het 30-jarig jubileum op met een spetterend concert in ‘t Buurthuus van Noordwolde. Bijzonder, want een accordeon is een instrument wat je niet meer zo vaak ziet en hoort. Toch zijn er nog vele liefhebbers van de mooie klanken die een accordeon voortbrengt. Mieke Eijer is al bijna 29 jaar lid en inmiddels voorzitter van het Noordwoldiger Accordeon Orkest. Zij hoopt dat de accordeon als instrument ook in de toekomst behouden blijft. 


Foto - eigen beeld

Er zijn nog vele (oudere) liefhebbers van de accordeon, blijkt uit de tientallen mensen die de optredens van het Noordwoldiger Accordeon Orkest nog bezoeken. Toch zie je heel weinig jeugd een accordeon bespelen. “Dat was vroeger wel anders”, vertelt de 75-jarige Mieke. “In mijn jeugd hadden heel veel mensen een accordeon. Dat was echt wel een dingetje. Mijn vriendinnetjes hadden een accordeon, mijn broer had een accordeon en ik speelde zelf ook regelmatig”, licht ze toe. 

Passie jarenlang geparkeerd

Mieke heeft haar passie echter jarenlang ‘geparkeerd’. Want, zo zegt ze zelf, een accordeon was best wel ouderwets. “Ik werkte vroeger in de zorg als activiteitenbegeleider en ik nam af en toe de accordeon wel eens mee op een middag als er niet zoveel activiteiten waren. Daarna, vanaf mijn twintigste ongeveer, heb ik bijna 25 jaar niet gespeeld. In die tijd was de gitaar bijvoorbeeld veel belangrijker; de accordeon was zo ouderwets en antiek. Hij kwam dus lange tijd op zolder te liggen, niet alleen bij mij, maar ook bij vele anderen.”


foto - eigen beeld

Naarmate Mieke ouder wordt, begint ze haar passie voor de accordeon te herontdekken. “Ik trouwde en kreeg kinderen. Toen dacht ik: Sinterklaasliedjes en Kerstliedjes; wat leuk! Als ik dan begon te spelen, renden de kinderen echter hollend weg weg”, lacht ze grappend. 

Veel belangstelling onder ouderen

Gelukkig merkte Mieke dat er vooral bij de oudere doelgroep nog wél heel veel liefhebbers zijn voor de mooie klanken van de accordeon. Ze besluit lid te worden van het Noordwoldiger Accordeon Orkest, wat in 1993 nieuw leven wordt ingeblazen. Daar geniet ze enorm van, getuige het feit dat ze nog altijd lid is en zelfs voorzitter van het orkest geworden is. In de hoogtijdagen bestaat het orkest uit ruim twintig mensen, waarmee ze optreden in zalen, verzorgingshuizen en feesttenten. “Dat was ontzettend leuk en daar leefden wij echt voor. Inmiddels zijn er veel mensen uit het orkest weggevallen en daar komen maar mondjesmaat mensen voor terug. We zijn nu nog met zijn elven, maar nog net zo enthousiast als toen.”


foto - eigen beeld

Het is eigenlijk niet te
beschrijven hoeveel plezieronze optredens met zich meebrengen.

Muziek verbindt

Mieke merkt dat muziek en de accordeon mensen nog steeds verbindt. Vooral als ze langskomen bij verzorgingshuizen ziet ze hoe mensen van hun optreden genieten. “Meestal treden we natuurlijk op voor ouderen, maar het is eigenlijk niet te beschrijven hoeveel plezier dat met zich meebrengt. Je ziet hoe mensen genieten van de muziek en mee beginnen te zingen. We spelen ook echt niet alleen maar oudbollige muziek, maar ook liedjes als Sophietje en nummers van Conny van den Bosch. Het is zo mooi hoe mensen weer helemaal opleven. Sommige demente ouderen die dan ook weer herinneren en meeklappen, dat geeft ons zo’n goed gevoel, daar doe je het echt voor.”

De charme van de accordeon

We vragen Mieke naar de charme van het instrument. “Het is gewoon een volledig instrument”, licht ze toe. “Als ik bijvoorbeeld een nummer speel van Melodia, dan heb ik daar geen andere instrumenten bij nodig. Het is een vol instrument waar eigenlijk alles in zit. Als je een viool of gitaar alleen hoort, klinkt dat ook mooi, maar dit instrument is gewoon heel allround. Je hebt een basskant en een toetsenkant, dus je maakt met beide handen eigenlijk een riedeltje. Dat werkt gewoon heel mooi en harmonieus door elkaar heen.”


foto - eigen beeld

Toekomst van de accordeon

Mieke hoopt dat de liefde voor de accordeon blijft bestaan en dat er jongeren zijn die het instrument op willen pakken. “Maar ook als er ouderen zijn die graag nog eens willen spelen, kom eens bij ons kijken. We spelen iedere donderdagavond in ‘t Buurthuus in Noordwolde. Ik zou het heel leuk vinden als jongeren de accordeon ook beginnen te omarmen, maar de drempel is vrij hoog. Het instrument is best wel duur en ook op scholen kom je er (weinig) mee in aanraking. Als je het instrument in de toekomst ook wilt behouden, zul je er dus ook als school mee aan de slag moeten gaan. Het belangrijkste vind ik echter dat de jongeren met muziek bezig zijn, want muziek verbindt, op welke manier dan ook.”

Afbeelding
Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 5 uur geleden
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
De belangrijkste verzekeringen voor je bedrijf Algemeen 9 uur geleden
Het team van Bats Uitzendbureau.
Bats Uitzendburo: Lokaal, betrokken en persoonlijk Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Vier Moederdag met Monicasa, de nieuwe bloemist in Noordwolde Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 7 mei, 18:00
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 7 mei, 15:38
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 10 mei de film Zomervacht Cultuur 4 mei, 15:00