Leefstijlcoach Edith Wennink en fysiotherapeut Arjan Wessels.
Leefstijlcoach Edith Wennink en fysiotherapeut Arjan Wessels. Foto: eigen foto

Leefstijlcoach Edith Wennink: “We willen mensen helpen om weer van de bank af te komen”

Gezondheid

FRIESLAND - Een nieuw jaar en nieuwe kansen. Tijd om weer in beweging te komen! Voor een hele hoop mensen blijkt dit al lastig genoeg, laat staan als je (na)verschijnselen hebt van covid. Toch is het algemeen bekend dat sporten bijdraagt aan een betere gezondheid. Het helpt je een betere weerstand op te bouwen en krachtiger te worden. Om mensen met een nasleep van covid te helpen, biedt leefstijl- en beweegcoach Edith Wennink van Gezond en Fit de kans om aangepast te sporten. Samen met geriatrisch fysiotherapeut Arjan Wessels van Kalkdijk Fysio en Manuele Therapie zet zij zich in om deze doelgroep verantwoord weer in beweging te brengen.

Het is voor Edith en Arjan niet nieuw om mensen weer in beweging te brengen. Zo organiseerden zij de afgelopen jaren in samenwerking met de Stichting Parkinson In Beweging al diverse sportlessen voor mensen met de Ziekte van Parkinson, waaronder Nordic Walking. Het idee om iets voor mensen met (long)covid te betekenen, borrelde dan ook al langer bij de leefstijlcoach. “Ik wilde eigenlijk al heel lang iets voor deze doelgroep betekenen. Het is voor gezonde mensen namelijk al lastig om weer in beweging te komen, laat staan als je naverschijnselen hebt van covid. Ik ken verhalen van mensen die amper kunnen douchen en aankleden zonder daarbij vermoeid te raken. Hoe mooi zou het dan zijn om daar iets in te kunnen betekenen?”, legt ze uit. 

Het is voor gezonde mensen al lastig om weer in beweging te komen, laat staan als je naverschijnselen hebt van covid.

Fonds de Gravere

Om dit mooie doel mogelijk te maken, klopt Edith aan bij Fonds de Gravere. “Fonds de Gravere ondersteunt projecten die het welzijn van inwoners van Friesland bevorderen. Ik werd getipt door Nico Kalkdijk, de eigenaar van Kalkdijk, om mijn idee kenbaar te maken bij het Fonds. Zij ondersteunden eerder al diverse projecten van de Stichting Parkinson In Beweging, zoals de yogalessen. We zijn ontzettend dankbaar dat we een groot deel van ons project kunnen financieren dankzij het Fonds.” 

Vanaf februari los

Edith streeft ernaar om vanaf februari te starten met een groep enthousiastelingen. De vraag is echter: hoe krijg je deze doelgroep zo ver om van de bank af te komen? “Daarbij heb ik dus ook jullie hulp nodig”, lacht ze enthousiast. “We willen onze lessen zo laagdrempelig mogelijk maken. Daarom starten we met een gratis proefles op woensdag 1 februari om 12:15 uur. Tijdens deze les kunnen mensen even rustig kennis maken en kijken of het traject iets voor ze is. Daarna gaan we samen met de mensen op zoek naar waar de behoefte ligt. De bedoeling is dat we elkaar versterken, eigenlijk net zoals we dat bij de lessen voor mensen met Parkinson doen.” 

Serie van tien lessen in Leeuwarden

De lessen zullen georganiseerd worden in Leeuwarden. Een vaste locatie is er echter niet. “Ik heb zelf het idee om de lessen te organiseren in één van de parken van Leeuwarden, zoals het Rengerspark of Julianapark bijvoorbeeld. Het idee is om buiten lekker bezig te zijn en de les aan te passen aan de groep die we krijgen. Dat kan zijn door krachttraining buiten, maar ook een wandeltraining bijvoorbeeld. We gaan samen op zoek naar de juiste vorm en behoefte. Het doel is om uiteindelijk een serie van tien lessen te organiseren waar een kleine bijdrage gevraagd wordt. We willen namelijk wel graag dat de mensen ook terug blijven komen. Zo hou je ook de betrokkenheid bij het geheel.” 

Verlengstuk voor fysiotherapie

En juist die betrokkenheid is van essentieel belang, beseft ook Edith. “Bij fysiotherapeuten zijn er mensen met longcovid die een beweegtraject doorlopen, maar daarna in een gat vallen, omdat ze niet meer sporten. Wij willen eigenlijk een soort verlengstuk worden om er voor zorgen dat deze mensen wel blijven sporten. Met een fijne sfeer, lotgenoten en een sportprogramma op maat willen wij daarvoor een mooie omgeving creëren.” 

Meer dan sportief bezig zijn

Ook door te sporten met lotgenoten wordt het sporten meer dan alleen een sportieve aangelegenheid. “Het sociale is minstens zo belangrijk. Dat zien we ook bij de Nordic Walking lessen die we het afgelopen jaar organiseerden voor mensen met Parkinson. We hadden laatst een evaluatiemoment en je merkt dat naast het feit dat mensen zich sterker voelen, ze ook mentaal vooruit gaan. Juist het sociale aspect is daarin enorm belangrijk”, vertelt Edith enthousiast. 

Opgeven voor gratis proefles

Ben jij nieuwsgierig naar de sportlessen van Edith en Arjan of wil jij je opgeven voor de gratis proefles op 1 februari? Geef je dan op via de mail: info@gezondenfit.net.. Er zal één keer per werk, vast op de woensdag, een les worden verzorgd. De proefles op 1 februari begint om 12:15 uur. Daarna wordt er gekeken hoeveel mensen er zijn en hoe de lessen verder ingedeeld worden.

Geef je snel op voor een gratis proefles via: info@gezondenfit.net  

Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 1 uur geleden
Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 18 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere monumenten in de regio Evenement 21 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00