De derby tussen VV Zandhuizen en VV Oosterstreek in 2015; Wilco Boers, de huidige voorzitter van Zandhuizen in duel met een aantal Oosterstreekspelers.
De derby tussen VV Zandhuizen en VV Oosterstreek in 2015; Wilco Boers, de huidige voorzitter van Zandhuizen in duel met een aantal Oosterstreekspelers. Foto: VV Zandhuizen

De senioren van voetbalclubs VV Zandhuizen en VV Oosterstreek gaan samenwerken

Sport

ZANDHUIZEN - Voetbal behouden in Noordwolde en omstreken, dat is het doel van de gloednieuwe Samenwerkende Senioren Afdeling Oosterstreek/Zandhuizen. De SSA zal bestaan uit de senioren van de clubs VV Oosterstreek en VV Zandhuizen, twee clubs die ook al onderdeel uitmaken van de succesvolle Samenwerkende Jeugd Organisatie Vidosa (Vier dorpen samen), met Sport Vereent en Olyphia er nog bij. De samenwerking is opgezet als een overbrugging, met het oog op een potentiële fusie tussen de moederverenigingen. Jan Veleke, jarenlang bestuurslid van VV Zandhuizen, legt uit hoe dat precies zit. 

“Deze SSA is voor Zandhuizen en Oosterstreek een eerste aanzet om als moederverenigingen eens te snuffelen aan een eventuele fusie. Samen met Oosterstreek, Olyphia en Sport Vereent, maken wij namelijk ook al onderdeel uit van de succesvolle Samenwerkende Jeugd Organisatie Vidosa. We zijn met de vier moederverenigingen al langer in gesprek over een eventuele fusie, maar vanwege corona en alles wat er verder speelde, is er nu pas een tijdelijk fusiebestuur voor Vidosa ingericht. Voor dit seizoen was het dus nog niet mogelijk om een eventuele fusie te realiseren”, legt Jan uit.  

Voetbal toegankelijk maken

Om voetbal toch toegankelijk te maken, hebben Zandhuizen en Oosterstreek besloten om de handen ineen te slaan. “Het afgelopen seizoen zijn we met VV Zandhuizen, ondanks handhaving in de vierde klasse een seizoen eerder, gestopt met het eerste elftal. Dat had te maken met de teruglopende ledenaantallen. Toen is er door Oosterstreek al contact gezocht met de vraag: kunnen we niet iets voor elkaar betekenen? Destijds was de beslissing echter al genomen en op de achtergrond speelde natuurlijk ook het fusieverhaal. Omdat duidelijk werd dat een fusie voor dit seizoen nog niet haalbaar is, hebben we deze Samenwerkende Senioren Afdeling opgezet, om de teams te kunnen ondersteunen. De intentie is om dit seizoen te kijken hoe het loopt en ergens in april te evalueren hoe het ervoor staat. Smaakt het naar nog een seizoen? En hoever is Vidosa? In die rijdende trein zitten we ook nog steeds. Een SSA kun je daarom ook maximaal drie jaar volhouden.” 

Op twee accommodaties actief

In totaal zal de SSA Oosterstreek/Zandhuizen bestaan uit drie senioren elftallen, twee zeventallen en een damesteam. “Het eerste elftal zal uitkomen in de vijfde klasse en om de maand van accommodatie wisselen. Verder blijft het huidige tweede van Zandhuizen gewoon bij Zandhuizen voetballen, het derde bij Oosterstreek, de 7 tegen 7 18+ voetballen bij Zandhuizen, de 7 tegen 7 35+ bij Oosterstreek en de dames blijven bij Oosterstreek. Zij kunnen eventueel uitwijken naar Zandhuizen, omdat er ook op zaterdag gevoetbald wordt door de jeugd bij Oosterstreek.”

Reuring op het sportpark

Jan is erg blij met de samenwerking, want er komt weer reuring zijn op het sportpark van Zandhuizen. “We hebben ook twaalf nieuwe aanwinsten erbij kunnen krijgen voor verschillende teams. Daarnaast zijn er bij de dames een aantal jeugdspelers die graag bij de dames willen voetballen. Daar is ook voldoende aanwas. Daarmee zijn de teams voor de SSA Oosterstreek/Zandhuizen helemaal rond.”

Doelstelling is plezier

Een echte doelstelling heeft de SSA niet. “De intentie is om er in ieder geval een leuk seizoen van te maken. En waar plezier is, komen de resultaten vanzelf. Het zou mooi zijn als we in de middenmoot kunnen meedraaien. Daarnaast is het tweede elftal het afgelopen seizoen kampioen geworden, onder de vlag Zandhuizen nog, dus die zullen een klasse omhoog gaan. Het derde blijft gewoon in de reserve vijfde klasse actief.” 

Leden reageren enthousiast

Ook het overgrote deel van de leden is enthousiast. “Vanuit Oosterstreek horen we van het bestuur positieve signalen en ook onder onze leden hebben wij een stemming gehouden. Daarbij was bijna negentig procent voor een samenwerking. Natuurlijk kun je nooit voor honderd mensen lekker koken, dus het zal ook wat moeten groeien. Daarom is de evaluatie na driekwart jaar ook zo belangrijk. Dan roepen we alle mensen die het betreft weer bij elkaar en wie weet staat er dan ook wel een startplan in de steigers voor het Vidosa seniorenverhaal”, stelt Jan enthousiast.

De derby tussen Zandhuizen en Oosterstreek in 2015; Hein Bergsma in actie.
Afbeelding
Afbeelding
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 14 minuten geleden
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 14 uur geleden
Screenshot van de sociale kaart van Ooststellingwerf.
Sociale kaart voor Ooststellingwerf Samenleving 17 uur geleden
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 20 uur geleden
Afbeelding
OldStars badminton van start in Appelscha Sport 23 feb, 15:00
Afbeelding
'Kunstvoorstelling' over schilder Pieter Bruegel Cultuur 23 feb, 09:00
Afbeelding
Erfgoedvrijwilligers Fryslân in kaart gebracht Samenleving 22 feb, 18:00
Afbeelding
Milieu Centraal gaat vrouwen uit Friesland helpen om bewust minder kleding te kopen Duurzaamheid 22 feb, 12:00