Buitengewoon Kerst in 2017.
Buitengewoon Kerst in 2017. Foto: Foto's: Iwan van Nieuwenhoven en Ageeth Oostra

Buitengewoon Kerst komt weer naar Noordwolde!

Evenement

NOORDWOLDE - Buitengewoon Kerst komt terug, en hoe! Na vijf jaar staat er op kerstavond weer een schitterende voorstelling voor de deur aan het Manauplein in Noordwolde. De vrijblijvende openluchtvoorstelling belooft nog groter, toegankelijker en indrukwekkender te worden dan de voorstelling in 2017. RondOm de Stellingwerven spreekt met regisseur Bert Rossing over de voorbereidingen. 

De cast van Buitengewoon Kerst is druk in voorbereiding om ook dit jaar weer een fantastische show neer te zetten. Na het succes van 2017, wordt er dit jaar optimaal rekening gehouden met topdrukte in Noordwolde. “Het is de tweede voorstelling in vijf jaar. We zouden het in 2020 natuurlijk voor de tweede keer doen en waren destijds ook al druk bezig met de voorbereidingen, maar dat liep vanwege corona toch even anders. Begin dit jaar zeiden we: dit jaar moet het weer gebeuren! En vanwege de drukte in 2017 - er was plek voor zo’n 500 mensen, maar er kwamen maar liefst 1700 mensen op het evenement af - verwachten we nog meer mensen dit jaar”, licht Bert toe.  

Toegankelijker en groter 

En dus is het zaak om het evenement tot in de puntjes voor te bereiden. “We houden rekening met zo’n 2000 bezoekers in Noordwolde. We hangen een groot scherm op in het midden van het podium en zullen vier camera’s bedienen. Zo volg je de spelers levensgroot op het scherm en is het openluchtspel voor iedereen duidelijk te volgen. Dat zorgt echt voor een stuk extra beleving. Daarnaast hebben we ruimte om het podium uit te breiden en breder te trekken naar links. De vorige keer konden we dat niet doen in verband met een grote trailer die naast het podium stond. Daardoor was het voor een deel van het publiek lastiger te zien. Met deze praktische zaken kun je nu iets meer rekening houden”, legt Bert uit. 


Foto - Iwan van Nieuwenhoven

Een gloednieuwe verhaallijn

Naast de praktische verbeteringen, staat er dit jaar een gloednieuw verhaal op het programma. Daardoor is het ook voor de bezoekers van 2017 weer een nieuwe belevenis. “Ik weet zeker dat het verhaal dit jaar nog indrukwekkender is dan de vorige keer”, vertelt Bert zonder al te veel prijs te geven. “Qua verhaal zit je natuurlijk wel vast aan een aantal zaken. We hebben het natuurlijk over Jozef en Maria en de geboorte van Jezus, want het is een Christelijk feest. Maar ook de niet-Christenen hebben een bepaald gevoel bij kerst. Een gevoel van hoop, geborgenheid. De hoop op vrede, dat is natuurlijk wel heel erg actueel. Dat is ook de reden dat ik een verhaallijn van Oekraïne erin verwerkt heb. De oorlog in Oekraïne doet ons beseffen dat bepaalde levensverhalen altijd actueel blijven. Er was weliswaar geen oorlog, maar Jozef en Maria leefden ook in een bezet land. De Romeinen maakten namelijk de dienst uit. Het verhaal van Jozef en Maria ligt heel dichtbij de keuzes waar we in het hedendaagse leven ook voor staan”, licht Bert alvast een tipje van de sluier. 

Voor en door Noordwoldigers 

De grote rollen van Jozef en Maria zijn wederom toebedeeld aan de sterren van 2017, Daniel Oostra en Ingeborg Kuperus. “Daniel en Ingeborg zijn de vaste krachten en dat legt een goede basis voor de rest van het stuk”, legt Bert uit. Saillant detail: de rest van de cast bestaat voor een groot deel uit inwoners van Noordwolde en omstreken. “Het stuk wordt dus als het ware door en voor Noordwoldigers gedragen. Dat aspect vind ik persoonlijk heel mooi. Zo werken we samen met de kerk van Noordwolde en zit er iemand van de kerk in onze projectgroep. Daarnaast doen alle kappers uit het dorp mee en veertien jeugdspelers van SJO Vidosa, dat is toch geweldig! Er zijn spelers bij met veel theaterervaring, maar ook spelers die helemaal geen ervaring hebben. Dat maakt het stuk juist extra leuk en uitdagend”, vertelt Bert enthousiast. 


Foto - Iwan van Nieuwenhoven

De laatste voorbereidingen 

De cast is druk aan het repeteren en legt op dit moment de laatste hand aan de voorbereidingen. “Je merkt dat het al aardig begint te leven in het dorp. We repeteren iedere woensdagavond in het Buurthuus in Noordwolde. Verteller Andries Ophof, het koor de Nortepé Singers, de band onder leiding van Sander Metz en de spelers uit Noordwolde en omgeving zijn klaar om het verhaal van kerst weer tot leven te brengen.” 

Voor mensen die slecht ter been zijn, worden vooraan stoelen geplaatst. Buitengewoon Kerst is gratis toegankelijk. Dit is mogelijk dankzij subsidieverstrekkers en sponsoren. Wel zal er nog een collecte zijn, ter dekking van een deel van de kosten. Donaties zijn altijd welkom! De voorstelling begint om 19:30.

Kom op kerstavond naar de openluchtvoorstelling in Noordwolde:


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Marchakri spirituele beurs komt naar De Bult omgeving Steenwijk Evenement 13 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 16 uur geleden
Afbeelding
Zeer grote brand Tyson Foods Oosterwolde 112-Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Grote brand in garagebedrijf Noordwolde 112-Nieuws 2 dec., 18:00
Afbeelding
Ventileren essentieel om gezond energie te besparen Duurzaamheid 2 dec., 12:00
Afbeelding
Een gezellige dag met wol, lifestyle en streekproducten Evenement 2 dec., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om Sinterklaas te vieren Samenleving 2 dec., 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Samen verder Column 1 dec., 18:00