Afbeelding
Foto: RondOm Vandaag

“Eerst maar eens handhaven, dan kunnen we verder kijken”

Sport Voetbalspecial 2023

FOCHTELOO - FC Fochteloo werd het afgelopen seizoen met grote overmacht kampioen in de Vijfde klasse B zondag. In een historisch seizoen, waarin maar liefst 105 keer gescoord werd, wisten de Fochteloërs een ongekend aantal van 55 punten te verzamelen in 20 wedstrijden. Dan zou je denken: in de Vierde klasse moet FC Fochteloo ook hoge ogen kunnen gooien. Toch blijft de ploeg van trainer Gert Jan Koops met beide benen op de grond staan. RondOm de Stellingwerven blikt vooruit met voetballer Rico Aalbers, geboren en getogen Fochteloër en een echte ‘jongen van de club’. 

De 25-jarige Rico is één van de spelers die het bijzondere kampioenschap mee mocht maken. Ondanks dat hij het merendeel van de wedstrijden achterin stond, maakte hij maar liefst vijf doelpunten. Het is één van de kernkwaliteiten die er in deze ploeg zit: kansen creëren en doelpunten maken. Dat is echter niet de belangrijkste basis van het succes. De spelers kennen elkaar als geen ander en gaan voor elkaar door het vuur. “Ons team is eigenlijk één grote vriendenploeg”, legt Rico uit. “De meesten van ons spelen al vanaf de jeugd samen. Eerst hebben veel van onze jongens bij DIO Oosterwolde gespeeld, maar nadat Oosterwolde de overstap maakte naar het zaterdagvoetbal, zie je steeds meer jongens naar Fochteloo komen. Overigens kunnen we ook spelers gebruiken voor ons tweede elftal, dus lijk het je leuk, wees welkom!”

Iedereen wordt gewaardeerd

Rico speelde zelf ook lange tijd in de samenwerkende jeugd van Oosterwolde. Hij besloot echter al voor de overstap naar het zaterdagvoetbal terug te keren. “Ik hing wat tussen het eerste en tweede in, waardoor ik nooit echt vastigheid had in wat voor team ik zat. Daardoor heb je niet het gevoel dat je ergens bij hoort. Daarom ben ik teruggegaan naar Fochteloo, want hier maakt het niet uit wie je bent en hoe goed je bent; je wordt gewoon gewaardeerd. Iedereen wordt er bij betrokken en we doen ook veel activiteiten buiten het voetbal om. Dat is volgens mij ook hoe amateurvoetbal moet zijn en ik denk dat veel jongens daarom ook deze kant op komen.”

Hier maakt het niet uit wie je bent en hoe goed je bent.

Een hechte vriendenploeg

Volgens Rico maakt dat ook een wezenlijk verschil op het veld. “Je doet daardoor misschien toch automatisch een stap harder voor elkaar. Daarnaast zijn het natuurlijk ook jongens met kwaliteit. Voetbal is echt onze kracht. We willen graag het spel maken en proberen veel positiewisselingen toe te passen.”

Reële doelstelling

Dat is ook het doel van Fochteloo in de Vierde klasse A. Vanuit eigen kracht proberen om wedstrijden te winnen. “Maar we gaan niet roepen dat we bovenin mee moeten doen. Eerst maar eens handhaven, dan kunnen we altijd onze doelstelling bijstellen”, zegt Rico. “Heel veel tegenstanders kennen we niet. Ook spelen we veel derby’s, wat altijd wedstrijden op zich zijn. Stânfries, Makkinga en Smilde, die kun je ook heel makkelijk verliezen. Het komt in die wedstrijden niet altijd op kwaliteit aan, maar ook op fysieke duels. Daarnaast staan er 400 man te kijken, dan is het maar net wie er het best tegen de druk bestand is. We blijven gewoon reëel en met beide benen op de grond staan, maar we proberen natuurlijk wel zo hoog mogelijk te eindigen. We gaan er een mooi seizoen van maken!”

Klik hier om de verhalen van de andere voetbalclubs uit de regio te lezen.

Afbeelding
Marchakri spirituele beurs komt naar De Bult omgeving Steenwijk Evenement 13 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 16 uur geleden
Afbeelding
Zeer grote brand Tyson Foods Oosterwolde 112-Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Grote brand in garagebedrijf Noordwolde 112-Nieuws 2 dec., 18:00
Afbeelding
Ventileren essentieel om gezond energie te besparen Duurzaamheid 2 dec., 12:00
Afbeelding
Een gezellige dag met wol, lifestyle en streekproducten Evenement 2 dec., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om Sinterklaas te vieren Samenleving 2 dec., 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Samen verder Column 1 dec., 18:00