Op 21 & 22 oktober is het Oktober BikeFest in Appelscha.
Op 21 & 22 oktober is het Oktober BikeFest in Appelscha. Foto: Foto's: Harry Lasker - Mijn kijk op Appelscha

Zijn jij en je fietsvrienden en vriendinnen op zoek naar een gezamenlijke uitdaging?

Sport

APPELSCHA - Zaterdag 21 en zondag 22 oktober staan in het teken van het Oktober BikeFest in Appelscha. Het dorp met haar prachtige omgeving worden omgeturnd tot een waar wielerwalhalla, waar jong en oud kunnen genieten van de sport. Vooral de ‘avontuurlijke’ kant van de wielersport zal tijdens deze dagen goed zichtbaar worden. Jan Hendrik Kramer en talloze andere vrijwilligers van de Wieler Sport Vereniging Ooststellingwerf (WSVO) zijn al het hele jaar bezig om het evenement ook dit jaar weer tot een groot succes te maken. Volgens Jan Hendrik wordt het wielerevent nóg groter, spectaculairder en toegankelijker dan de vorige editie. Hij legt uit hoe dat precies zit. 

“We werken dit jaar met een vernieuwd concept, waardoor het evenement nog toegankelijker wordt voor (beginnende) wielerliefhebbers”, legt Jan Hendrik uit. In tegenstelling tot vorig jaar, is de zaterdag nu ingericht voor meerdere doelgroepen. “Dat noemen we de Oktober Bikefest Big Challenge MTB duo estafette race. Daarin probeer je als duo binnen 4 uur zoveel mogelijk kilometers bij elkaar te sparen op een speciaal ontworpen parcours op- en rond de Bosberg en Boerestreek in Appelscha. Je hebt hier helemaal geen wedstrijdervaring voor nodig om aan mee te doen. Zo willen we fietsvrienden- en vriendinnen stimuleren om samen een uitdaging aan te gaan. Als ik kijk naar hoeveel fiets hobbyisten er tijdens de coronacrisis bij zijn gekomen, kan ik me heel goed voorstellen dat het leuk is om aan een dergelijke wedstrijd mee te doen.”

Doe mee als bedrijf!

Ook leent deze Duo Challenge zich uitstekend voor bedrijven. Je kunt als bedrijf zijnde een sportief en leuk uitje aanbieden aan je personeel en bovendien genieten van veel exposure tijdens het evenement. “Denk aan zichtbaarheid in de vorm van beachflags en tenues, maar ook je teamnaam is natuurlijk zichtbaar in het klassement”, vertelt Jan Hendrik enthousiast. De organisator noemt als voorbeeld een team voor de krant RondOm de Stellingwerven. “Schrijf je bijvoorbeeld in met twee teams: RondOm’s Stellingwervers 1 & 2 en daar onderling een leuke competitie van maken. Er is echt van alles mogelijk.”


Foto: Harry Lasker - Mijn kijk op Appelscha

Een 4 uurs race

Om het evenement zo toegankelijk mogelijk te houden, heeft de organisatie gekozen voor een 4 uurs race. “Dat is best uniek, want de meeste races die georganiseerd worden, zijn langer dan 6 uur. Hiervoor hoef je zeker geen topatleet te zijn, want het is slechts een paar kilometer per rondje. Het doel is om samen zoveel mogelijk rondjes te maken binnen 4 uur. Er is een wisselzone aanwezig, waarbij je het stokje overgeeft aan je teamgenoot. Je kunt daarin helemaal zelf je strategie bepalen, want of je nu je stokje overgeeft na één rondje of twee rondjes, dat maakt niet uit. We beginnen om 13:00 uur en eindigen om 17:00 uur. Daarna zal een DJ zorgen voor heerlijke muziek en kun je samen met je vrienden en vriendinnen genieten van bier en een broodje bratwurst. Uiteraard is er ook 0,0 bier en vegetarisch vlees aanwezig; voor ieder wat wils!”. 

Inschrijven

De enige (kleine) drempel die er is, is dat de deelnemers zich vooraf wel even dienen in te schrijven. “Dat wil zeggen dat je een daglicentie dient aan te vragen bij de KNWU (Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie). Dat is nodig in verband met aansprakelijkheid en verzekering. Het is heel simpel en vrijblijvend”, legt Jan Hendrik uit. Inschrijven bij de KNWU kan via: knwu.nl/register. Als je een account bij de KNWU hebt, kun je je vervolgens inschrijven voor het evenement via: oktoberbikefest.nl/inschrijven-bikefest-big-challenge.  

Kosten

De kosten voor de BikeFest Big Challenge bedragen 32,50 per persoon. Een weekendticket kost 55 euro. “Dat is eigenlijk heel weinig, als je kijkt wat je er voor terug krijgt”, licht Jan Hendrik toe. “Je mag meedoen aan een magistrale uitdaging en daarnaast kun je na de tijd genieten van een hapje, drankje en gezellige muziek. Daarnaast zijn er tientallen vrijwilligers op de been om de deelnemers een fantastische weekend te bezorgen. Zo werken ook lokale ondernemers uit Appelscha en de omgeving mee om de deelnemers te voorzien van allerlei lekkernijen en voldoende (sport)voeding. Het is super om te zien hoe dit evenement door de regio gedragen wordt.” 


Passie met elkaar delen

En dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait: de passie voor de (avontuurlijke) wielersport met elkaar delen en de regio op de kaart zetten. “Wielrennen is natuurlijk een individuele sport, maar dit zorgt echt voor een stukje binding onderling. Het delen van de liefhebberij. Na de eerste Oktober BikeFest kon je al zien hoeveel mooie samenwerkingen er ontstaan en dat willen we graag verder uitbreiden. Dit jaar wordt het evenement dan ook nóg groter, spectaculairder en toegankelijker dan de vorige editie. Zo zal er bijvoorbeeld ook een videograaf aanwezig zijn, die met een drone alles vastlegt. Wij weten het natuurlijk wel, maar we willen de rest van het land ook laten zien dat Appelscha echt een buitensportwalhalla is”, lacht Jan Hendrik enthousiast. “Het leuke is ook, dat er al inschrijvingen zijn vanuit het hele land”, vult hij aan.

Fietsen, fietsen en nog eens fietsen

Naast de BikeFest Big Challenge op zaterdagmiddag, zijn ook het Jeugd OFK op zaterdagochtend en de Marathon Gravel & MTB ride op zondag traditiegetrouw te bewonderen. “Het OFK is beschikbaar voor licentiehouders jeugd, vanaf categorie 1 tot categorie 7, zowel jongens- als meiden! De marathon MTB bestaat uit een parcours van 65 & 100 km, de Gravel uit 80 & 125km. Bij zijn is meemaken!”

Wees er snel bij met je inschrijving, want het gaat hard: vol = vol. Kijk daarom snel op: www.oktoberbikefest.nl!

Kom op 21 & 22 oktober naar het Oktober BikeFest in Appelscha!

Afbeelding
Afbeelding
Vier Moederdag met Monicasa, de nieuwe bloemist in Noordwolde Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 15 uur geleden
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 10 mei de film Zomervacht Cultuur 4 mei, 15:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00