Mex (links) en Ivan (rechts) fietsten op de BMX naar Parijs.
Mex (links) en Ivan (rechts) fietsten op de BMX naar Parijs. Foto: eigen beeld

“We werden wakker van snuffelende honden”

Persoonlijke verhalen

OOSTERWOLDE - Het lijkt gekkenwerk; op de BMX helemaal naar Frankrijk toe fietsen. Toch gingen boezemvrienden Ivan Taekema (19) en Mex Krol (20) uit Oosterwolde de uitdaging aan, met als doel om Oud & Nieuw te kunnen vieren in Parijs. Het werd uiteindelijk een groot avontuur waarin van alles gebeurde. Een avontuur met hele mooie momenten, maar ook de nodige tegenslagen. De jonge Stellingwervers vertellen over hun onvergetelijke reis. 

Hoe verzin je het? Een vijfdaagse BMX-tocht naar Parijs om daar Oud & Nieuw te gaan vieren. Dat gekke idee ontstaat, wanneer Ivan en Mex met een maat gezellig een biertje aan het drinken zijn. “Ik weet niet meer hoe we er precies op kwamen, maar op één of andere manier kwam het ter sprake”, lacht Ivan. “We hadden gehoord over twee jongens die eens op de tandem naar Marokko waren gefietst. Toen kwamen we op het idee om zelf ook een reis gaan doen. We BMX’en beide best veel, dus we dachten: waarom niet? Even een keer iets geks doen en buiten de comfortzone treden.”

En zo komt ineens de Lichtstad Parijs in zicht. Een reis van maar liefst 671 kilometer vanaf Oosterwolde. Dat vergt flink wat voorbereiding, zou je zeggen. Alhoewel: “We hadden wel wat spulletjes gehaald, zoals een tent, slaapzakken en wat dingetjes voor de BMX, maar verder niks. We hebben ook niet speciaal geoefend voor de reis, omdat we beide al best veel BMX’en. Daardoor zit het met onze conditie wel goed”, legt Mex uit. 


Eigen foto

Snuffelende honden in de tent 

Vol goede moed vertrekken Ivan en Mex dan ook richting Parijs. Volgens Google Maps kunnen ze hun eindbestemming -de Eiffeltoren- binnen vijf dagen bereiken. Dat lijkt, zeker de eerste dag, op rolletjes te verlopen. De afstand vormt zeker niet het grootste probleem voor de mannen, maar de zware tas en tent blijken daarentegen een heel ander verhaal. Helemaal kapot en chagrijnig komen ze ‘s avonds laat aan op de eerste bestemming, namelijk: Brussel. “De eerste nacht hebben we in onze tent overnacht, maar dat ging helemaal mis”, lacht Ivan. Hij licht toe: “Het was pikkedonker toen we in Brussel aankwamen en we moesten nog op zoek naar een slaapplek. We hebben denk ik wel een half uur gezocht en waren er helemaal klaar mee die dag. Zodoende hadden we eindelijk onze tent opgezet in een bos, tenminste, dat dachten we. Het bos bleek een hondenuitlaatplek te zijn, waardoor we ‘s ochtends vroeg ineens wakker werden door snuffelende honden in onze tent.” Mex lacht en vult aan: “Toen wisten we genoeg; snel onze spullen pakken en door. Gelukkig werden we in ieder geval mooi op tijd gewekt.”

Belang van goede nachtrust

Gelukkig kunnen de mannen er achteraf om lachen, maar die ellendige ervaring zorgt er wel voor dat het plan van aanpak voor de rest van de reis ietwat gewijzigd wordt. “We hadden in gedachten om iedere dag in onze tent te overnachten, maar we merkten onderweg dat we echt wel een goede nachtrust nodig hadden om iedere dag die 100 kilometer te kunnen fietsen.”, legt Ivan uit. “Daarom hebben we in het vervolg van onze reis hotelletjes gepakt. Dat was ook handig, zodat we even rustig konden douchen en onze telefoons opladen. Uiteraard aten we tussendoor ook bij de nodige restaurantjes, maar je bent toch constant in beweging, dat kost veel energie.”

Een mentale uitdaging

Volgens Mex was het daarom ook een mentale uitdaging. “Tuurlijk is het heel vet om zo’n reis te maken, want je komt allemaal onbekende dingen tegen. Je bent in een andere omgeving, met andere mensen en een andere natuur. Je moet zo’n reis alleen niet onderschatten. Het is nooit allemaal zo perfect als het lijkt. Je hebt bijvoorbeeld te maken met wind, regen en vermoeidheid. Het is dan ook niet voor iedereen weggelegd en je moet echt wel sterk in je schoenen staan om dit te kunnen doen. Maar als het gaat om de beleving, is zo’n avontuur zeker aan te raden.” Ivan beaamt dat: “Het is een behoorlijke afstand. Er zit ook wel een verschil tussen bijvoorbeeld naar Limburg fietsen en Parijs bij wijze van spreken. Het zal je misschien verbazen, maar als er op Google Maps staat dat je ongeveer 3 uur onderweg bent, kun je daar al gauw 8 uur voor rekenen. Je gaat vaak nog wel eens de verkeerde kant op, waardoor je al snel vertraging oploopt. Dan moet je in je hoofd wel even kunnen schakelen.”


Eigen foto

Spannende ervaring

Een spannende ervaring hadden de heren daardoor met name in Frankrijk, net over de grens bij Cambrais. “Daar kwamen we dus eens in de problemen met de tijd. Het was al laat en we moesten nog een behoorlijk stuk fietsen naar ons hotel”, blikt Ivan terug. Mex vervolgt: “Zoals Ivan zei, je kunt voor 3 uur al gauw 8 uur rekenen, waardoor we ‘s avonds laat op een gegeven moment nog onderweg waren naar ons hotel. We fietsen aan de zijkant van de weg en opeens stopte er een auto naast ons met een Frans kenteken. Hij vroeg ons wat we aan het doen waren en waar we naartoe moesten. Hij vertelde ons dat het fietspad waarop we fietsten op een gegeven moment ophield en dat het een weg werd voor alleen auto’s. Dat wisten we niet en het was al behoorlijk donker. Ook zei hij dat er in die omgeving mensen waren die je kunnen beroven en dat het niet heel veilig was. Hij heeft ons toen een stukje meegenomen in de auto -langs het gevaarlijke stuk- en bracht ons vlakbij ons hotel. Dat zijn wel spannende momenten die je altijd bij blijven, want het was al half 11 en we moesten eigenlijk wel voor 11 uur bij ons hotel zijn om in te checken.”

Tijd om te genieten 

Gelukkig kwam het alsnog goed en konden de jongens de volgende dag in Cambrais genieten van de schitterende stad. Eén van de vele hoogtepunten, stellen Ivan en Mex. “Er was daar een verlaten fabriek waar we een beetje konden freestylen. Dat is ook wat we met name doen op de BMX, maar als je zulke afstanden fietst met een zware tas en tent op de rug, dan heb je weinig zin meer om daarna nog kapot te gaan op de skatebaan. Het was wel heel vet om steile stukken naar beneden te cruisen en zo te genieten van alle mooie steden, zoals Brussel, Antwerpen en Cambrais. Op de route kwamen we ook nog wat kerstmarkten tegen, dus we hebben volop genoten en lekker gegeten.”

Het leven in Parijs

Het meest indrukwekkende was natuurlijk de stad van aankomst, Parijs. “Hoe ze daar leven en geld verdienen, heel leuk om te zien. We waren er beide ook nog nooit geweest”, stelt Ivan. “Je had bijvoorbeeld allemaal mannen met van die lakens met hun handeltje. Zodra de politie dan langsliep, trokken ze aan een touw en namen ze de handel gelijk op hun schouder en weg waren ze.” Mex lacht: “Ze seinden elkaar ook met van die laserlampjes. Dat was wel grappig om te zien.”


Foto - eigen beeld

Oud & Nieuw in Parijs

Uiteindelijk wordt Parijs dus op op tijd bereikt. Het ultieme doel om Oud & Nieuw te vieren bij de Eiffeltoren is geslaagd, al was de manier waarop toch anders dan gedacht. “We dachten dat er een grote vuurwerkshow zou zijn bij de Eiffeltoren, maar dat bleek ergens anders te zijn”, vertelt Ivan. “Gelukkig waren we katjelam van de vodka en Slush Puppy aardbeiensmaak. Dat is trouwens echt een aanradertje en vergoedde een hoop die avond”, lacht Mex. En zo werd het een onvergetelijke reis, met veel memorabele momenten. Mex vertelt dat hij blij is dat hij de uitdaging aangegaan is. “Veel mensen zijn lui en ik ben het afgelopen jaar ook best wel een beetje lui geweest. Ik dacht: laat ik het doen om het jaar productief af te sluiten en het nieuwe jaar fris te starten. Met deze ervaring is dat zeker gelukt, al doen we dit voorlopig even niet weer.”

Boezemvrienden Ivan (19) en Mex (20) uit Oosterwolde fietsten op de BMX naar Parijs

Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 10 mei de film Zomervacht Cultuur 4 mei, 15:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00