Afbeelding

Je wordt gezien bij Zorgboerderij de Geitenmeijerij

Samenleving

FOCHTELOO - Elk mens heeft recht op een plekje in de maatschappij; een plek waar ze gezien worden, waar ze van waarde zijn en waar ze zichzelf mogen zijn. Zorgboerderij de Geitenmeijerij is zo’n plek. Kinderen met een verstandelijke beperking of psychiatrische aandoening en volwassenen met met afstand tot de arbeidsplek krijgen hier dagbesteding of -opvang, BSO en logeerweekenden.

In 2006 wordt Zorgboerderij de Geitenmeijerij opgericht door de familie Meijer. Het gezin heeft dan al jaren zorgervaring, onder andere als pleeggezin en opvanggezin voor kinderen die even niet thuis kunnen wonen. De man des huizes, Jan Meijer, is agrariër in hart en nieren, zijn vrouw Mies Meijer - Vreugdenhil is verpleegkundige. Vijftien jaar geleden combineren ze die twee werelden, Zorgboerderij de Geitenmeijerij is een feit.

De zorgboerderij heeft een duidelijke visie, vertelt Mies: “Wij vinden dat iedereen een plekje verdient in de maatschappij, ongeacht wat iemand kan. De samenleving verwacht steeds meer van mensen, waardoor sommige doelgroepen extreem uitgedaagd worden. Ik denk niet dat dat goed is. Ze krijgen het gevoel dat ze niet waardevol zijn en niet goed genoeg mee kunnen komen.” Op De Geitenmeijerij laten ze dat los: “Je bent hier goed genoeg. Als is koffie zetten het enige wat je op dat moment lukt, dan is dat ook prachtig.”

Christelijke identiteit

Op Zorgboerderij de Geitenmeijerij wordt gewerkt vanuit hun christelijke achtergrond: “We geloven dat elk mens een uniek schepsel is van God,” vertelt Mies. “Daarom zien we ook elke deelnemer als een uniek en waardevol onderdeel van de Zorgboerderij. God is de bron van ons leven en ik zie ons geloof als een meerwaarde van de zorgboerderij. Ik merk ook dat ouders het fijn vinden, ze weten waarvoor we staan.” Zorgboerderij de Geitenmeijer vindt het belangrijk dat het personeel deze christelijke identiteit ook onderschrijft, maar verlangt dat niet van de deelnemers: “Iedereen is welkom, ook als je niet christelijk bent.”


Een dag op de zorgboerderij

Zowel kinderen met een verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond, als volwassenen met afstand tot de arbeidsmarkt zijn welkom op de zorgboerderij voor dagbesteding of -opvang. De dag begint altijd met het voeren van de dieren die op de boerderij wonen. Dan is het tijd voor een gezamenlijke kop koffie of thee. Mies: “Tijdens dit moment verdelen we de taken onder elkaar. We kijken samen naar wat die dag gedaan moet worden en wat de deelnemers zelf graag willen doen.”

Vanzelfsprekend vinden niet alle deelnemers het leuk om te werken met de dieren van de boerderij. Gelukkig zijn er nog veel meer dingen te doen: “Er wordt hout bewerkt, we hebben een winkeltje die verzorgd moet worden, we hebben een stuk bos van Natuurmonumenten in beheer en er is een groente- en fruittuin waarin gewerkt kan worden. We kijken ook zeker naar wat een deelnemer zelf wil en kan. Zo heeft één van de deelnemers een periode mooie producten gehaakt die we konden verkopen in de boerderijwinkel.”


Prikkelarm en genoeg aandacht

Kinderen die, om wat voor reden dan ook, even een time-out nodig hebben van school zijn ook welkom bij de zorgboerderij. Ze kunnen in een prikkelarme omgeving huiswerkbegeleiding krijgen en op die manier toch mee blijven doen met hun klas: “Het doet deze leerlingen goed om zonder prikkels te kunnen werken, maar ook af en toe gewoon even lekker naar buiten te kunnen en bezig te zijn met de dieren. Daarnaast krijgen ze hier alle aandacht die ze nodig hebben, vaak één op twee of zelfs één op één.”

Sommige volwassen deelnemers kunnen bij de zorgboerderij re-integreren op de arbeidsmarkt. Mies: “Op de zorgboerderij krijgen ze een dagritme en ontwikkelen ze doorzettingsvermogen. Dat zijn belangrijke skills om te leren.” Deelnemers kunnen ook een MBO1 of MBO2 diploma behalen bij de zorgboerderij.

Zorg op maat, persoonlijk en waardevol; daar staat Zorgboerderij de Geitenmeijerij voor. Om te garanderen dat de zorg ook kwalitatief uitstekend is en blijft, hebben ze meerdere keurmerken behaald, waaronder HKZ kleine organisatie en het Keurmerk voor Zorgboerderijen. Daarnaast werken zij ook samen met andere beroepsprofessionals, zoals een psycholoog en een gedragswetenschappen.


Wil je weten wat Zorgboerderij de Geitenmeijerij kan doen voor jou of jouw (pleeg)kind? Neem dan gerust contact op, de medewerkers van De Geitenmeijerij vertellen je graag meer.

Zorgboerderij de Geitenmeijerij

Noordeinde 27, 8428 HL Fochteloo
0516 - 51 66 66
info@degeitenmeijerij.frl

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 17 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt gisteren
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03