Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

De deur van Pets & Co De Leeuwerik staat altijd open

Zakelijk

LEEUWARDEN - Op zoek naar een huisdier, attributen en speeltjes of wil je advies en/of hulp inwinnen over je huisdier? Kom dan eens langs bij Pets & Co De Leeuwerik in Leeuwarden. De welbekende dierenspeciaalzaak aan de Bilgaardpassage voorziet je graag van passend advies. RondOm Leeuwarden spreekt met eigenaar Sipke Meijer over de ontwikkeling van de dierenwinkel.

Als we de speciaalzaak van Pets & Co De Leeuwerik in het winkelcentrum van Bilgaard binnenstappen, kan het je niet ontgaan; dit is een echte dierenwinkel. Eigenaar Sipke lacht met een knipoog: “Laat je niet weerhouden door de geur, want we werken met heel veel versproducten, zoals hoefjes, varkensneuzen, stukken long, penstaafjes en ga zo maar door. Dat het sterk ruikt, betekent dus eigenlijk dat je kwaliteitsproducten krijgt tegen een uitstekende prijs.”


Liefde voor het vak

De goedlachse Sipke is nu iets meer dan vijtien jaar eigenaar van Pets & Co De Leeuwerik, waarvan acht jaar aan de Bilgaardpassage. De Leeuwarder zit in totaal al zo’n dertig jaar in het vak en heeft onder andere meegeholpen bij het opzetten van Pets Place winkels in Surhuisterveen, Heerenveen en Stadskanaal. Niet alleen is Sipke dus een ervaren man als het gaat om ondernemen, bovenal is hij een gepassioneerd dierenliefhebber. “Als klein kereltje kwam ik al thuis met salamanders, kikkervisjes en eendjes die in de steek waren gelaten. Zelfs een kraai kreeg bij ons een thuis; dat zat er van jongs af aan dus al in”, lacht de dierenspeciaalzaak eigenaar enthousiast. 

Nu mogen Sipke en zijn team andere mensen voorzien van advies en de liefde voor dieren delen. “Ik heb zelf veertig jaar vogels gehad, waardoor ik enorm veel over ze kan vertellen”, vertelt hij. Maar voor het runnen van een dierenspeciaalzaak, is meer nodig. “Zo heb ik, maar ook de rest van het team, alle benodigde diploma’s gehaald op het gebied van vogels, knaagdieren en vissen. Bovendien zijn we gespecialiseerd op het gebied van dierenbestrijdingsmiddelen, waardoor we alle benodigde kennis in huis hebben.” 


Ode aan de Leeuwerikstraat

Pets & Co De Leeuwerik is echt een begrip in Leeuwarden. “Heel veel mensen kennen ons nog van de Eksterstraat, wat aan de Leeuwerikstraat grenst. Die straat is bij heel veel Leeuwarders welbekend. Een aantal jaren geleden hebben we er echter voor gekozen om met het pand aan de Bilgaardpassage verder te gaan. De originele naam hebben we wel gehouden, als een eerbetoon aan waar we vandaan komen”, licht Sipke toe.   

Een eigen identiteit

De naam Pets & Co doet vermoeden dat De Leeuwerik onderdeel is van een grote franchise, maar dat zit net even anders. Sipke legt uit: Pets & Co is niet een franchise, want wij zijn compleet zelfstandig. Het enige wat het is: Pets & Co bestaat eigenlijk uit een samenwerking van zestig dierenwinkels. Dat is belangrijk om te benadrukken, want we hebben wel allemaal onze eigen identiteit en unieke capaciteiten. Zo hebben wij bij Pets & Co De Leeuwerik bijvoorbeeld hele goedkope gedroogde visproducten. We kopen dat rechtstreeks in bij de groothandel, waardoor wij goedkoper zijn dan de rest. Daarnaast zijn deze producten niet makkelijk verkrijgbaar, waardoor je je daarmee echt kunt onderscheiden.” 


Een sociale winkel

Nog een element waarmee Pets & Co De Leeuwerik zich onderscheidt, is het sociale. “Je kunt je onderscheiden door service te verlenen en gezelligheid in de winkel te brengen. Dat doen we op een humoristische en normale manier, waardoor mensen zich gauw thuis voelen. Sommige klanten komen hier al vijftien jaar en gemiddeld twee keer in de week. Een grap en een grol; we gaan heel amicaal met onze klanten om. Dat gegeven, gecombineerd met een stuk service en kennis, kun je op het internet natuurlijk niet kopen.” 

Die persoonlijke aanpak blijkt te werken, want het is smoordruk in de winkel. “We zien graag dat mensen hier met plezier naartoe komen. We willen ze daarin ook echt van dienst zijn. Die aanpak wordt kennelijk gewaardeerd, want we ontvangen dagelijks tussen de 350 en 500 klanten. Dat is ook een belangrijke reden dat we pakketdiensten erbij genomen hebben van DPD, Homerr en Mondial Relay. Daar hebben we alleen al zo’n 300 handelingen per dag voor nodig, maar dat doen we graag. We zien het ook als een soort buurtfunctie die we hebben.” 


Vele dieren en kennis

Daarnaast is een dierenspeciaalzaak natuurlijk niet compleet zonder dieren. Sipke merkt vooral dat konijnen, hamsters en vogels populair zijn. “Op het moment verkopen we enorm veel vogels. Dat gaat om kromsnavels, (valk)parkieten en heel veel tropen en kanaries”, licht hij toe. “Er zijn hier in de buurt heel veel flatgebouwen, waardoor een hamster, vogel of konijn ideaal is. Mensen die in een flat wonen, nemen over het algemeen toch minder snel een hond of een kat.” 

Ook zie je dat in de zomer de koelingmatten en koelingsjasjes populair zijn. “Uiteraard hebben wij nog veel meer dier(spullen) in het assortiment. Kom daarom gerust eens langs in de winkel voor een vraag of advies.”


Stap gerust binnen

“Zeker voor dat laatste, kun je bij Pets & Co De Leeuwerik altijd binnenstappen”, benadrukt Sipke. “Het is hier enorm laagdrempelig. We zien veel mensen die even bij ons binnenstappen, voordat zij bijvoorbeeld naar de dierenarts gaan. We hebben gediplomeerde mensen met kennis in huis en helpen dan ook graag bij problemen. Als wij denken dat het risico te groot is, of ook maar een beetje twijfelen, dan verwijzen wij de mensen direct door naar de dierenarts. In heel veel gevallen valt het echter wel mee en is een dierenartsbezoek uiteindelijk niet nodig.”

Meer weten over Pets & Co De Leeuwerik? Kom langs in de winkel!

Pets & Co De Leeuwerik
Bilgaardpassage 27
8918 HR Leeuwarden
Tel: 058 266 0911
www.dsz-deleeuwerik.nl

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 6 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00