Michelle van de Graaf is een gepassioneerd danseres.
Michelle van de Graaf is een gepassioneerd danseres. Foto: Michel Walbeek

Dag van de Dans: “Als klein meisje stond ik al te dansen in de woonkamer”

Cultuur

LEEUWARDEN - Op zaterdag 29 april is het de Internationale Dag van de Dans 2023. Deze dag vieren we al sinds 1982 en is in het leven geroepen door het Internationale Dans Comité van het Internationaal Theater Instituut. We vieren de ‘dans’ in de meest brede zin van het woord, namelijk het bewegen op muziek en het creëren van kunst. In dans kun je emotie kwijt, weet ook danseres en dansdocent Michelle van de Graaf uit Leeuwarden. Michelle danst al van kinds af aan en voor haar is dansen echt een passie. Michelle deelt haar verhaal met RondOm Leeuwarden. 

Michelle van de Graaf is 22 jaar en geboren en getogen in Leeuwarden. Inmiddels woont ze nu vijf jaar in Groningen en hier volgt ze een Master opleiding aan de Rijksuniversiteit. Michelle is nog wel wekelijks in Leeuwarden te vinden. Al toen ze een klein meisje was, stond ze iedere dag te dansen en springen in de woonkamer. Het mag dus geen toeval heten, dat ze op haar 22ste nog steeds fanatiek aan het dansen én lesgeven is. “Het ritmische zit er dus van jongs af aan al in”, lacht de danseres enthousiast. “Op mijn vierde begon ik al met jazzballet bij Nynke van Duinen. Dat heb ik zo’n acht jaar met heel veel plezier gedaan. In groep acht deden we mee aan de Saco Velt Bokaal (georganiseerd door Dansschool Saco Velt) en toen kwam ik voor het eerst in aanraking met stijldansen. Na één jaar werd ik al gevraagd om eens te assisteren en zodoende dans ik al twaalf jaar, heb ik tien jaar les gegeven bij Dansschool Saco Velt in Leeuwarden en geef ik nu één jaar les bij Salsa Juan Carlos in Groningen.”


Meer dan een sport

Oftewel, dansen is voor Michelle veel meer dan alleen een sport. Het is haar passie. Ze geniet van dansen in alle soorten en maten. “En het mooie is, iedereen kan dansen leren, dat is echt zo. Het is heerlijk qua ontspanning, het maakt je hoofd leeg en het is natuurlijk super goed voor de gezondheid. Vooral bij spanning, drukte en stress is dansen heerlijk om alles om je heen even te vergeten. Ook het dansen buiten de dansschool, zoals in de kroeg of op feestjes; voor mij is dansen echt een uitlaatklep”, legt Michelle uit. 

Verliefd op salsa

Michelle is overigens niet de enige, want dansen zit diep. Het zit zelfs in vele culturen verweven. Dat ontdekte Michelle tijdens een reis naar Cuba. “Mensen die vragen wel eens aan me, is dansen eigenlijk een sport? Dan moet ik vaak lachen en vertel ik ze dat ze maar eens een lesje moeten nemen of eens kijken bij een training, dan zie je wel hoe intensief het is. Het gaat eigenlijk veel verder dan sport, want dansen is een levensstijl. Vorig jaar was ik op vakantie naar Cuba en daar zag je op elke hoek van de straat mensen dansen, daar werd ik zó enthousiast van. Ik ben daar helemaal verliefd geworden op salsadansen. Mensen pakken je gewoon vast en je wordt er automatisch bij betrokken. Er hangt zo’n vrolijke sfeer. Overal staan livebandjes en er wordt gedanst, het is zo leuk om dat te kunnen delen.”


Tip voor iedereen: ga eens dansen, dan voel je je gelijk zelfverzekerder.

Lessen in Groningen

Dat enthousiasme brengt Michelle naar Nederland. Zo geeft ze nu salsalessen bij Salsa Juan Carlos in Groningen. Maar wat maakt salsa zo aanstekelijk? “Salsa is het bewegen op uptempo muziek en staat daarmee garant voor een gezellige sfeer. De salsalessen zijn perfect om na de tijd te combineren met een borrel, want de muziek maakt je ontzettend vrolijk. Carlos komt zelf uit Cuba en ademt salsa en reggaetonmuziek. Dat steekt mensen gewoon aan en dat maakt het ook makkelijker voor mensen die dansen spannend vinden. Denk aan het fysieke contact, het ritme, de danspasjes leren; dat zijn, zeker na corona, best spannende dingen. Ik vind het geweldig om te zien als mensen binnenkomen, iets leren en dan weer vrolijk de deur uit gaan.”

Iedereen kan leren dansen

Eerder noemde Michelle al dat iedereen kan leren dansen. De groepen die ze begeleidt, zijn dan ook erg divers. “Dat gaat van dansers en danseressen die wedstrijden dansen, tot aan beginners. Beide groepen zijn erg leuk om les te geven. We zien ook heel veel jonge stellen die samen les nemen. Ieder jaar komen er dus nog heel veel nieuwe dansers en danseressen bij”, zegt Michelle. Toch zijn er ook nog dansers of danseressen die zich laten weerhouden om het dansen op te pakken, vanwege schaamte of angst. “Ja dat hoor ik ook wel eens, dat dansen niet stoer zou zijn”, lacht Michelle. “Volgens mij moet je het omdraaien: het is juist wél stoer om te dansen. Daarom heb ik een tip voor iedereen: ga eens dansen, dan voel je je gelijk zelfverzekerder.”


Veelzijdige danseres

Michelle beheerst ontzettend veel dansen, namelijk: de salsa, tango, Engelse Wals, Weense Wals, slowfox, quickstep, chachacha, rumba, samba, jive, paso doble, son, bachata en de boogie woogie. De afwisseling tussen deze dansen vindt ze erg dynamisch, maar toch heeft Michelle een favoriet. “Ik ben echt wel verliefd geworden op de salsa, maar ook de tango vind ik nog steeds fantastisch om te doen. Het belangrijkste voor mij is het gevoel wat ik kan uiten in de dans. In de zomer, wanneer ik bijvoorbeeld vier weken niet heb gedanst, dan mis ik het ontzettend. De muziek en het bewegen, dat is gewoon een magische combinatie. Ik vergeet bijna nog de vriendschappen die ontstaan te noemen. Naast dat je het dansen zelf mist, mis je natuurlijk ook de mensen die samen met jou dezelfde passie delen.” 

De muziek en het bewegen, dat is gewoon een magische combinatie.

Probeer het zelf!

Ben jij nieuwsgierig geworden? Wil je graag leren dansen? Michelle helpt je graag. “In Leeuwarden bij Dansschool Saco Velt leer je in het eerste jaar al zes dansen. Bij Salsa Juan Carlos in Groningen kun je kiezen voor een dans die je graag wilt leren. Je kunt altijd vrijblijvend eens even binnenlopen om te kijken of dansen iets voor je is. Lijkt het je iets? Dan kun je altijd eens een proefles bij Saco Velt of Juan Carlos proberen!”

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Keuzestress Column 9 uur geleden
Afbeelding
Ook in de winter kun je bij IJssalon Margje24 genieten van heerlijke lekkernijen Zakelijk 15 uur geleden
Afbeelding
Je kan nu bekijken hoeveel toeslag je in 2024 kunt krijgen Financieel 17 uur geleden
Afbeelding
Kom 2 december naar 'Het Grote ReSeth Sinterklaasfeest'! Samenleving 19 uur geleden
Afbeelding
Subsidieregeling wolfwerende maatregelen uitgebreid Natuur 29 nov., 18:00
Afbeelding
Ondernemende studenten pitchen hun bedrijfsidee in de finale van het HAF Educatie 29 nov., 15:00
Afbeelding
Friese Holland's Got Talent-sensatie Amilia showteam komt naar het Posthuis Theater in Heerenveen Cultuur 29 nov., 11:55
Afbeelding
Uber breidt uit naar Leeuwarden Zakelijk 29 nov., 10:13