Van links naar rechts: Afke, Hiske en Dirk.
Van links naar rechts: Afke, Hiske en Dirk. Foto: Rob Dijkstra

Primera Bilgaard heeft nieuwe eigenaren

Zakelijk

LEEUWARDEN - Het zal het trouwe winkelende publiek niet zijn ontgaan, maar de Primera in Bilgaard heeft nieuwe eigenaren. Per 1 augustus 2022 heeft Dirk van Wigcheren samen met zijn vrouw Hiske de zaak aan de Bilgaardpassage overgenomen van de Copini’s. De overname van de Primera in het winkelcentrum is voor Dirk en Hiske een prachtige nieuwe uitdaging. Een uitdaging waar zij jarenlang naar hebben uitgekeken. Tijd om kennis te maken met de kersverse eigenaren!

Het ondernemerschap zit Dirk en Hiske in het bloed. Jarenlang (28 jaar in totaal) runden zij samen de supermarkt ‘SPAR van Wigcheren’ in Berlikum. In 2018 werd de supermarkt overgenomen door Poiesz, wat toch wel een emotioneel moment was. “Mijn overgrootmoeder startte in 1880 al met de winkel in Berlikum. Dat is jarenlang van zoon op zoon overgegaan. Vroeger heette het de VéGé Plus, toen zijn we van Wigcheren’s Voordeelmarkt geweest en vervolgens Super. Wij waren een van de eerste Super’s van Nederland. Daarna zijn we overgegaan naar Golff supermarkten, daar hebben we zo’n 12 tot 13 jaar bij gezeten. Tot slot hebben we de laatste 12 jaar bij SPAR gezeten. We waren één van de grootste SPAR supermarkten van Nederland.”

Toe aan iets nieuws

Daarmee kwam een einde aan een bijzonder tijdperk voor Dirk en Hiske. De reden voor de verkoop was, omdat de familie het lastig vond om weer een contract voor tien jaar te tekenen. “We voelden dat we toe waren aan iets nieuws. Als we dat contract zouden tekenen, zouden we daarna tegen de zestig aanzitten. Dan doe je ook niets anders meer”, legt Dirk uit. Daarnaast speelde er privé het één en ander binnen de familie op ziektegebied en dat kreeg vanzelfsprekend de prioriteit. Daardoor verdween het ondernemerschap even naar de achtergrond. 

Primera hoog op de wensenlijst

De droom om samen ergens anders te ondernemen bleef echter altijd bestaan. Met name een Primera stond hoog op het verlanglijstje van Dirk en Hiske. “In die jaren wilden we heel graag weer een winkel beginnen, want we zijn heel goed op elkaar ingespeeld vinden we zelf. We misten elkaar ook. Alleen wat ga je doen? Zet mij niet in een schoenenzaak of een kledingzaak. Dan ga je samen strepen van, wat vinden we nou leuk? Toen kwamen we elke keer op Primera uit. We kunnen hier beide ons ei kwijt en we vullen elkaar goed aan. Hiske vindt bijvoorbeeld het inpakken van cadeaus geweldig. Daarin kan ze hier helemaal haar ei kwijt. Daar proberen we ons ook in te onderscheiden. Zij doet een hoop in de winkel en ik probeer achter de schermen te zorgen dat alles doorloopt, zoals de boekhouding en dergelijke. Tuurlijk spring ik wel bij op drukke dagen, maar ik geniet er echt van om achter de schermen dingen te kunnen doen.”

Vertrouwd gezicht

Daarnaast krijgen ze hulp van het vertrouwde gezicht van Afke, die jarenlang voor de Copini’s werkte. Die ervaring is fijn voor de nieuwe eigenaren. “Dat is altijd een toegevoegde waarde. Binnen een dag waren we er allemaal achter dat de klik onderling ook goed is, dus dat is heel mooi.”

Nieuwe ideeën

Primera Bilgaardpassage biedt nog steeds het vertrouwde assortiment. Het zilverwerk zal verdwijnen, maar daarvoor in de plek komt een persoonlijke tint van Dirk en Hiske. “Op dit moment staan er puzzels en spelletjes, daarin zullen we in de toekomst gaan variëren. We zijn heel blij en trots om eigenaar te zijn van deze zaak.” 

Primera Bilgaardpassage
Bilgaardpassage 29
8918HR Leeuwarden
Tel: 058 - 212 5221

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00