Afbeelding
Foto: Fotografie Studio Ziezo

Samen goed scheiden dankzij mediation

Zakelijk

LEEUWARDEN -  Wanneer je gaat trouwen denk je niet na over de mogelijkheid dat je ooit gaat scheiden. Veel mensen weten daarom niet wat de huwelijkse voorwaarden precies inhouden en ook niet wat er geregeld moet worden bij een scheiding. Helaas eindigt bijna acht van de duizend huwelijken in een scheiding (CBS). Een mediator staat klaar voor koppels die willen scheiden en helpt ze om samen goede afspraken te maken. Wat een mediator precies doet, vertelt Theo van Heerde, mediator bij Resolve Visie.

“Bij een scheiding komt er veel op je af,” geeft Van Heerde gelijk toe. “Je weet niet precies wat er geregeld moet worden en hoe je dat aanpakt. Daarnaast zit je natuurlijk ook in een emotionele rollercoaster. Een mediator helpt scheidende koppels om alles goed te regelen, zodat de afspraken helder zijn voor alle partijen.”  Hij ziet in de praktijk veel koppels die essentiële aspecten vergeten te regelen of verkeerd vastleggen. “Dat zorgt voor veel spanning, terwijl je juist de intentie hebt om op een goede manier afscheid van elkaar te nemen.”

Een mediator is er ook om alles even uit de hectiek van de scheiding te halen. Hij helpt mensen om even uit die emotionele rollercoaster te stappen: “Door wrok of verdriet is het soms moeilijk om water bij de wijn te doen, terwijl dit wel nodig is als je op een positieve manier uit elkaar wilt gaan. Scheiden is meer dan ‘eventjes een handtekening ergens zetten’. Het is een proces waar veel emoties bij komen kijken. Dat onderschatten mensen vaak.”

Scheiden in zeven stappen

Van Heerde helpt in zijn werk mensen in zeven stappen te scheiden. Dat begint bij een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Van Heerde: “Er komen veel persoonlijke zaken op tafel te liggen. Het is daarom belangrijk dat je die durft te delen met de mediator. Tijdens het kennismakingsgesprek kijken we of er een klik is. Als die er is kunnen we samen de volgende stappen zetten.” 

Tijdens stap twee worden er duidelijke afspraken gemaakt. Zeker als er ook kinderen zijn is dit van essentieel belang, vindt Van Heerde: “We bespreken het financiële stuk; de bankrekeningen, het huis, de auto, etcetera. Voor ouders is het ouderschapsplan misschien wel het belangrijkste. Hierin wordt besproken hoe jullie het gaan doen met de kinderen. Wordt het een co-ouderschap of een omgangsregeling?” Volgens Van Heerde is het belangrijk dat alles besproken wordt. “Timmer je afspraken goed dicht, want omstandigheden veranderen. Nu zeg je wellicht tegen elkaar dat je vakanties onderling bespreekt, maar wat als jullie later niet meer door één deur kunnen? Een mediator helpt je om aan dat soort dingen te denken. Zo voorkom je later problemen.”

Als de afspraken gemaakt zijn worden deze schriftelijk vastgelegd in een convenant en een ouderschapsplan (stap 3 en 4), wordt dit ondertekend door beide partijen (stap 5) en begint de juridische afhandeling door een advocaat (stap 6). Uiteindelijk wordt dus bij een mediation-traject toch ook een advocaat betrokken. “Dit is verplicht bij huwelijken en geregistreerde partnerschappen met kinderen,” legt Van Heerde uit. Waarom dan gelijk niet naar de rechter gaan? Van Heerde: “Bij een rechter heb je beide een advocaat die het meest mogelijke eruit wil slepen. Bij mediation ga je samen op zoek naar een situatie waar jullie beide tevreden over kunnen zijn. Niet pakken wat je pakken kan, maar in goed overleg afspraken maken.” Stap 7 is een nagesprek met de mediator. 

Willen jullie ook samen goed uit elkaar gaan, voor jezelf of voor de kinderen? Neem dan contact op met Van Heerde voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Ga naar www.resolvevisie.nl, bel met 085 1302996 of mail naar vanheerde@resolvevisie.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Tips voor het kiezen en optuigen van je kerstboom Wonen 2 uur geleden
Afbeelding
Vernieuwd Iepen Mienskipsfûns (IMF) investeert 12 miljoen in Friese Mienskip Samenleving 16 uur geleden
Afbeelding
Veel minder Friezen verhogen eigen risico voor zorg Zorg & Welzijn 18 uur geleden
Afbeelding
De gezelligste kerstmarkten in Friesland Evenement 22 uur geleden
Afbeelding
Amaryllis presenteert nieuwe editie van vrijwilligersmagazine. Samenleving 8 dec., 08:00
Afbeelding
Boskalis bouwt rivierdeel Vismigratierivier Natuur 7 dec., 18:00
Afbeelding
Kleine groep Friese jongeren rookt dagelijks Zorg & Welzijn 7 dec., 15:00
Afbeelding
Jongeren bundelen krachten voor betaalbaar wonen en duurzame gemeenschappen Wonen 7 dec., 12:00