Colinda Mans in haar praktijk.
Colinda Mans in haar praktijk. Foto: Rob Dijkstra (RondOm Vandaag)

Coach Colinda: “Emotionele verwaarlozing komt vaker voor dan je denkt”

Samenleving

LEEUWARDEN - Voor veel mensen is emotionele verwaarlozing een onbekende term, maar het kan maar zo zijn dat ook jij ermee worstelt. Colinda Mans is coach en begeleider en helpt mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling en zelfontdekking. Colinda heeft zich gespecialiseerd in deze vorm van verwaarlozing. Ze legt ons uit wat emotionele verwaarlozing precies is en hoe je herkent of jij hier ook last van hebt.

“Emotionele verwaarlozing is een breed begrip,” legt Colinda uit. “Maar eigenlijk is het precies wat je leest: emotionele verwaarlozing is het verwaarlozen van je emoties.” En omdat je emoties een belangrijk deel zijn van wie je bent, wordt je op die manier zelf verwaarloosd.

Volgens Colinda worstelen veel mensen met de gevolgen van emotionele verwaarlozing, ook al hebben ze dat zelf niet in de gaten: “Je bent je er vaak niet bewust van. Dat is het moeilijke van emotionele verwaarlozing. Mensen die er last van hebben, hebben vaak weinig aandacht voor hun eigen emoties, hun eigen kern.” Toch hebben ze vaak wel door dat er iets mis is, vertelt Colinda: “Veel mensen hebben het idee dat ze anders zijn dan anderen. Dat ze niet in orde zijn of dat er iets mankeert aan henzelf. Ze stellen zichzelf vaak de vraag: ben ik nou gek?”

Kan ik hier last van hebben?

Andere symptomen van emotionele verwaarlozing kunnen zijn dat je het gevoel hebt dat je niet jezelf bent of dat je jezelf niet kan of mag zijn. Ook als je niet open kan of durft te zijn, kan dat een teken zijn dat er sprake is van emotionele verwaarlozing. Colinda: “Dat kun je op veel momenten in je leven opmerken. Bijvoorbeeld wanneer je tijdens een vergadering van je werk iets hoort waar je het niet mee eens bent en dan op je tong bijt in plaats van je uit te spreken. Of dat je niet alles durft te zeggen tegen je partner. Misschien mis je diepgang in je relaties, heb je een gebrek aan zelfvertrouwen, of heb je het gevoel niet altijd eerlijk tegen jezelf te zijn. Het kunnen allemaal tekenen zijn.”

Mensen die te maken hebben gehad met emotionele verwaarlozing hebben dus vaak moeite met het uiten van en omgaan met hun emoties. Dat kan vergaande gevolgen hebben. Colinda: “Sommige mensen krijgen zelfs een zware burn-out of heftige depressie. Emoties en gevoelens moeten nou eenmaal geuit worden. Lukt dat niet op een gezonde manier, dan zorgen we er (onbewust) voor dat dit op een verkeerde manier gebeurt, door bijvoorbeeld te veel te shoppen of te veel te eten.” Ook drugs- en/of alcoholverslavingen komen veel voor bij mensen die worstelen met emotionele verwaarlozing. “In die gevallen zie je dat er vaak wordt gereageerd op het symptoom: iemand heeft een verslaving en moet dus afkicken. Terwijl het goed zou zijn om óók met de basis van het probleem aan de slag te gaan.”

Een familieprobleem

Emotionele verwaarlozing raakt vaak niet alleen jezelf. In veel families is het een vicieuze cirkel. Ouders geven het door aan hun kinderen en die geven het weer door aan hun eigen kinderen. “Als je van jongs af aan het gevoel krijgt dat jouw emoties er niet mogen zijn, dan ga je ze vanzelf negeren. Vervolgens heb je ook weer moeite om met de emoties van anderen om te gaan, bijvoorbeeld die van je kinderen,” voegt Colinda toe. Het komt ook voor dat emotionele verwaarlozing een gevolg is van een bepaalde situatie binnen een gezin. “Als een kind bijvoorbeeld opgroeit met een gehandicapt broertje of zusje die heel veel aandacht nodig heeft, of als één van de ouders ziek is.”

De cirkel doorbreken

Wat de oorzaak van de verwaarlozing ook is, er is vaak geen sprake van schuld. “Niemand vraagt om emotionele verwaarlozing en niemand wil dat zijn kind aandoen, maar toch gebeurt het. Veel vaker dan je denkt en niet alleen in ‘probleemgezinnen’. Ook in gezinnen die alles op een rijtje lijken te hebben kan sprake zijn van emotionele verwaarlozing.” Emotionele verwaarlozing kan dus iets zijn waar families generaties lang last van kunnen houden. Tot iemand de cirkel doorbreekt. Volgens Colinda begint dat proces altijd bij zelfontwikkeling. “Op een gegeven moment moet er iemand zijn die zegt: dit wil ik niet langer, ik wil onderzoeken wat er mis is.” De coach vergelijkt het ervaren van emotionele verwaarlozing met een tuimelpoppetje zonder zwaar gewicht in het midden: “Een gewicht in het midden van een tuimelpoppetje helpt het poppetje om weer recht overeind te staan, ook al laat je hem nog zo hard schommelen. In het geval van emotionele verwaarlozing missen mensen dat gewicht. Daarom zijn ze snel uit balans.”

Colinda is therapeutisch coach en helpt mensen om te leren omgaan met de gevolgen van emotionele verwaarlozing. “Helaas is het moeilijk om écht te herstellen van emotionele verwaarlozing. Veel mensen hebben er al hun hele leven mee te maken. Ik leer ze hoe ze kunnen omgaan met de negatieve effecten van de verwaarlozing.” Daarbij benadrukt ze dat emotionele verwaarlozing ook de oorzaak kan zijn van mooie en belangrijke eigenschappen. Colinda: “Vaak zijn ze heel empathisch en kunnen ze als geen ander een bindende factor zijn in een groep.”

Een persoonlijk traject

Als coach gaat Colinda samen met haar cliënt allereerst op zoek naar het probleem. Daarvoor is een persoonlijke klik essentieel. “In een gratis kennismakingsgesprek kijken we of ik de juiste persoon ben om jou te helpen. Hebben we een klik, dan gaan we door.” De hulp van Colinda is heel specifiek en per persoon verschillend. “Daarom heb ik geen vaste traject van een bepaald aantal sessies. We kijken samen naar wat jij nodig hebt. De een heeft al veel zelfonderzoek gedaan en de ander is nog niet zo lang onderweg. Regelmatig bespreken we of jij nog behoefte hebt aan een nieuwe afspraak of dat je genoeg handvatten hebt om zelf verder te kunnen.”

Inloopspreekuur

Naast de coachsessies biedt Colinda nog iets unieks aan, namelijk het gratis inloopspreekuur op elke eerste woensdagochtend van de maand, van 08.30 uur tot 11.00 uur, in de Techumerpleats Gezondheidscentrum Zuidlanden in Leeuwarden. Zit je met vragen over emotionele verwaarlozing, denk je dat je er zelf mee worstelt of ben je benieuwd hoe Colinda jou kan ondersteunen? Dan ben je welkom voor een gratis en vrijblijvend gesprek met Colinda. Uiteraard mag je ook voor een kennismaking buiten deze tijden contact opnemen. Colinda sluit af met haar missie: “Ik wil heel graag een steentje bijdragen aan het uit de wereld helpen van emotionele verwaarlozing. Er heerst zoveel gevoel van schuld en schaamte rond dit onderwerp. Er wordt echt te weinig over gepraat. Hopelijk kan ik helpen om het taboe open te breken, want hoe meer mensen erover durven te praten, hoe minder mensen te maken krijgen met dit onzichtbare leed.”

Meer weten over emotionele verwaarlozing of ben je benieuwd wat Colinda voor jou kan betekenen? Ga dan eens naar www.colindamans.nl of neem contact op, via de telefoon 06 43 29 83 39 of haar e-mailadres info@colindamans.nl.

Afbeelding
Persoon raakt te water na mogelijke beroving in Leeuwarden 112-Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester sluit bedrijfspanden in de Vlietzone vanwege aantreffen hennepkwekerij 112-Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
ZIEN: Cambuur maakt emotionele video in aanloop van halve bekerfinale Sport 20 uur geleden
Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 23 uur geleden
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 26 feb, 12:00
Afbeelding
Sfeeractie bij laatste training voor halve finale knvb beker in Leeuwarden Sport 26 feb, 10:00