Jans Wientjes, Nynke Boonstra en Henk Martin van Dijk voor @ease Leeuwarden.
Jans Wientjes, Nynke Boonstra en Henk Martin van Dijk voor @ease Leeuwarden. Foto: Rob Dijkstra (RondOm Vandaag

Bij @ease Leeuwarden zijn Friese jongeren welkom om gewoon even hun hart te luchten

Gezondheid

LEEUWARDEN - Iedereen loopt wel eens rond met vervelende gedachten of gevoelens. Wat je dan goed kan gebruiken is een luisterend oor, iemand bij wie je je verhaal even kwijt kan en een plek waar je je hart kan luchten. Tot voor kort konden jongeren in Leeuwarden daarvoor eigenlijk nergens terecht. Gelukkig kan dat nu wel. Bij @ease Leeuwarden, aan de Zuidergrachtswal 20, kunnen jongeren elke woensdagmiddag zonder afspraak en anoniem naar binnen stappen voor een kop koffie, een praatje of een goed gesprek met één van de getrainde vrijwilligers. 

Je hebt het vast wel meegekregen, maar het gaat niet zo goed met de jongerenzorg in Nederland. Door de lange wachttijden bij GGZ-hulpverleners, het oerwoud aan hulpverlenersinstanties en doordat veel jongeren het lastig vinden om te praten over hun mentale gezondheid, lopen jongeren vaak te lang rond met hun problemen. Hierdoor krijgen ze pas hulp als hun problemen uit de hand lopen. Dat is ontzettend jammer, vinden de initiatiefnemers van @ease, een landelijke organisatie die laagdrempelige hulp, bijvoorbeeld door een anoniem gesprek, voor jongeren mogelijk maakt. Zij vinden dat een jongere altijd ergens terecht moet kunnen om zijn of haar verhaal te doen.

@ease Leeuwarden

Op 25 mei 2022 is in Leeuwarden de officiële opening van de @ease locatie van Friesland open. Nynke Boonstra van KieN en Henk Martin van Dijk van Domum Zorg namen het initiatief. Boonstra is hoogleraar Verpleegkunde in de Geestelijke Gezondheidszorg, werkt als lector op NHL Stenden hogeschool en werkt als Verpleegkundig Specialist GGZ en directeur zorg bij KieN. Tijdens een congres maakte ze kennis met ‘Headspace’, de Australische variant van @ease: “Ik was meteen enthousiast over het concept en de resultaten die ze daar behalen. @ease is een laagdrempelige manier om contact aan te gaan met jongeren. Je creëert voor hen een mogelijkheid om vrijblijvend en anoniem een gesprek aan te gaan.”

Volgens Boonstra is het belangrijk dat er zo’n plek is: “We zien nu dat de jongeren die ‘in zorg’ komen, dus in beeld zijn bij GGZ-instanties, al veel te lang worstelen met die problemen. Ze komen nu vaak pas in beeld als het uit de hand loopt. Bij @ease hopen we die jongeren al eerder te kunnen helpen. Soms is een gesprek al genoeg en soms kunnen we een jongere helpen om de juiste plek te vinden waar ze aan hun problemen kunnen werken.”

Henk Martin van Dijk, directeur zorg en POH GGZ bij Domumzorg is het eens met zijn collega. Hij werkt al jaren in de geestelijke gezondheidszorg en zag, onder andere toen hij werkzaam was als praktijkondersteuner bij huisartsen, hoe veel effect een luisterend oor kan hebben op jongeren: “Soms is het alleen al fijn om te horen dat je niet alleen bent. Dat er veel meer jongeren te maken hebben met bijvoorbeeld angsten of verdriet. Dat kan al verhelderend zijn.”
Bij @ease Leeuwarden zijn er vrijwilligers aanwezig die de gesprekken doen met de jongeren. Het zijn jonge vrijwilligers, in dezelfde leeftijdsgroep als de jongeren die langskomen, die een cursus hebben gevolgd en vaak zelf ook al wat hebben meegemaakt. Volgens Boonstra is dit de kracht van @ease: “Jongeren praten vaak makkelijker met leeftijdsgenoten. De drempel is gelijk wat minder groot als je met een andere jongere in gesprek kan gaan, in plaats van een wat oudere hulpverlener.”  Bovendien normaliseren de jonge vrijwilligers het ook om met jongeren onder elkaar te praten over mentale gezondheid. Van Dijk: “Veel jongeren denken dat ze de enige zijn die worstelen met hun gevoelens, maar als je erover praat zul je merken dat je echt niet de enige bent!”

Jans Wientjes is één van de vrijwilligers bij @ease: “@ease is een plek waar je je thuis moet voelen, waar je even naar binnen kan stappen voor een praatje of een goed gesprek.” De Leeuwarder locatie is nu één middag in de week open, nu is dat nog op woensdagmiddag van 15.00 uur tot 18.00 uur, maar later zijn ze wellicht vaker open: “Er zijn dan vier vrijwilligers en een professional aanwezig.” Hij wijst naar Van Dijk: “Henk Martin is ook één van deze professionals. Wij kunnen als vrijwilligers op hem terugvallen als we even hulp nodig hebben, maar ook de jongeren kunnen met hem in gesprek. Bijvoorbeeld als ze meer hulp nodig hebben. De professionals weten precies bij wie je terecht kan met een specifieke hulpvraag.” Hoewel @ease Leeuwarden nu slechts één dag open is per week, kun je elke dag terecht op de chat van @ease. 

@ease is voor jongeren van 12 tot en met 25 jaar, al zijn ze daarin niet te streng. Boonstra: “In principe is iedereen welkom. Als je ergens mee rondloopt, dan staat de deur voor je open.” Boonstra weet van andere locaties van @ease, bijvoorbeeld in Amsterdam of Maastricht, dat jongeren met diverse problemen binnen komen: “Dat kan van alles zijn. Ouders die veel ruzie hebben of gaan scheiden, depressieve gevoelens, pesten, drugsgebruik of mishandeling.”

Anoniem en zonder afspraak

De hulp van @ease is altijd anoniem. Jans: “We houden geen dossier bij en we doen nooit iets zonder dat de jongere daarvoor toestemming hebt gegeven. We luisteren gewoon en gaan het gesprek aan. Als je wel hulp wilt zoeken bij GGZ-instanties, dan helpen we je om de juiste plek te vinden.” Jongeren hoeven geen afspraak te maken voor ze langs komen. Jans: “De deur is gewoon open. We willen vooral dat jongeren zich hier thuis voelen.”

Op 25 mei is de officiële opening, maar de @ease locatie aan de Zuidergrachtswal 20 is al sinds april open. Heb je behoefte aan een gesprek? Kom dan eens langs op woensdag van 15.00 uur tot 18.00 uur. Ook jongeren die zich al vrijwilliger willen melden of professionals die graag een bijdrage leveren kunnen contact met ons opnemen via leeuwarden@ease.nl

Afbeelding
Reis terug in de tijd op dinsdag 9 augustus Lezersreis 2 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden heeft nu literaire ontmoetingsbank en Sprekende stenen Samenleving 18 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Wat ik leerde op het korfbalveld Column 20 uur geleden
Afbeelding
Over Dames Gaan Voor, uit een vliegtuig springen en series kijken Persoonlijke verhalen 2 jul, 12:00
Afbeelding
Deutz liefhebbers gezocht voor Flaeijelfeest! Evenement 2 jul, 12:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: CO2 Waanzin Column 2 jul, 08:00
Afbeelding
1,3 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe woonruimte door herbestemming Duurzaamheid 1 jul, 20:00
Afbeelding
Woning aan de Bijenhofstraat gesloten vanwege overtreding Opiumwet Politie 1 jul, 18:00