Het aantal gezinnen dat moeite heeft met rondkomen is het laatste jaar flink gestegen.
Het aantal gezinnen dat moeite heeft met rondkomen is het laatste jaar flink gestegen. Foto: Unsplash.com

Mini-symposium Kinderarmoede in Leeuwarden

Samenleving

LEEUWARDEN - Op woensdag 13 april organiseren Gemeente Leeuwarden, Protestants Christelijk Basisonderwijs (PCBO) en Amaryllis een mini-symposium in de Harmonie over kinderarmoede in de gemeente Leeuwarden. De bijeenkomst staat in het teken van kinderarmoede en de gevolgen hiervan. 

Wethouder Hein Kuiken: “In Leeuwarden heeft 1 op de 5 huishoudens een inkomen lager dan 125% van het wettelijk sociaal minimum. Daardoor groeien ook veel kinderen op in armoede. We willen voorkomen dat armoede van generatie op generatie overgaat. Met deze bijeenkomst kijken we samen met professionals naar kinderarmoede en hoe we dit kunnen herkennen, bespreken en aanpakken.”

Steeds meer mensen in armoede

Het aantal gezinnen dat moeite heeft met rondkomen is het laatste jaar flink gestegen. Het is natuurlijk van belang dat deze mensen weten waar ze terecht kunnen met hun hulpvraag. Maar minstens zo belangrijk is het dat professionals, die in hun dagelijkse werk met kinderen, gezinnen en jongeren in contact staan, signalen van (kinder)armoede herkennen en erop kunnen reageren.

Hoe om te gaan met armoede op scholen

Spreker Annelies Kassenberg is verbonden aan de Academie voor Sociale Studies en de Pedagogische Academie van de Hanzehogeschool te Groningen. Tijdens het symposium vertelt ze hoe je op scholen met armoede om kunt gaan. Haar onderzoek richt zich op het versterken van de omgeving van opgroeiende kinderen. Haar uitgangspunt: kinderen de optimale kansen tot gezond opgroeien bieden. De samenwerking tussen professionals en ouders en wijkgericht werken zijn hierbij belangrijke onderwerpen.

Wat doet arm zijn met je?

Ervaringsdeskundige Michael Kaptein deelt tijdens het symposium zijn ervaring over het leven in armoede. Hij maakt duidelijk hoe de armoede in zijn kindertijd nog steeds sporen nalaat in zijn volwassen leven. Het is zijn doel om met zijn ervaringen bij te dragen aan veranderingen in de samenleving. Veranderingen die zorgen voor een betere kwaliteit van leven voor diegenen die dit zo hard nodig hebben.

Voor professionals uit het vak

Genodigden zijn professionals die werken in het primair- en voortgezet onderwijs, kinderopvang, medewerkers van Amaryllis, medewerkers van de jeugdgezondheidszorg GGD en het jongerenteam van de gemeente Leeuwarden (leerplichtambtenaren, lifecoaches, RMC trajectbegeleiders, consulenten).

Leeuwarder Lokale Educatieve Jeugd Agenda

Het idee van een mini-symposium is ontstaan tijdens het LEJA overleg (Leeuwarder Lokale Educatieve Jeugd Agenda). In de wet OKE worden gemeenten, schoolbesturen, kinderopvanginstellingen en peuterspeelzalen verplicht om minimaal één keer per jaar overleg te voeren.

Afbeelding
Tips voor het kiezen en optuigen van je kerstboom Wonen 2 uur geleden
Afbeelding
Vernieuwd Iepen Mienskipsfûns (IMF) investeert 12 miljoen in Friese Mienskip Samenleving 16 uur geleden
Afbeelding
Veel minder Friezen verhogen eigen risico voor zorg Zorg & Welzijn 18 uur geleden
Afbeelding
De gezelligste kerstmarkten in Friesland Evenement 22 uur geleden
Afbeelding
Amaryllis presenteert nieuwe editie van vrijwilligersmagazine. Samenleving 8 dec., 08:00
Afbeelding
Boskalis bouwt rivierdeel Vismigratierivier Natuur 7 dec., 18:00
Afbeelding
Kleine groep Friese jongeren rookt dagelijks Zorg & Welzijn 7 dec., 15:00
Afbeelding
Jongeren bundelen krachten voor betaalbaar wonen en duurzame gemeenschappen Wonen 7 dec., 12:00