Afbeelding
Foto: Joep van Aert

Chris Beijer uit Leeuwarden ontvangt publieksprijs

Persoonlijke verhalen

LEEUWARDEN - Leerkracht Chris Beijer van de Leeuwarder Schoolvereniging heeft de publieksprijs in de wacht gesleept tijdens de verkiezing van Filmleraar van het Jaar. Alhoewel de juryprijs naar een andere docent is gegaan, was Beijer de publieksfavoriet met de meeste stemmen. De Friese docent was een van de zes genomineerden tijdens deze zesde editie van Filmleraar van het Jaar, een landelijke verkiezing die wordt georganiseerd door Netwerk Filmeducatie en de regionale Filmhubs on meer aandacht te vragen voor (het belang van) filmeducatie.

Naast de vakjury heeft het publiek een belangrijke rol in de verkiezing. De publieksstem telt in de eindbeoordeling voor 1/6e mee. Daarom deden de filmleraren de afgelopen twee maanden enorm hun best om zoveel mogelijk stemmen in de wacht te slepen. Chris Beijer (41), leraar groep 6 op de Leeuwarden Schoolvereniging, haalde 30% van alle duizenden publieksstemmen binnen. Hij mag zichzelf de publiekswinnaar noemen. Ook de burgemeesters van Leeuwarden (Sybrand Buma) en Heerenveen (Avine Fokkens) riepen mensen op om op Chris te stemmen. Met succes!

Vlogs, Blockbusters, Instagram-stories, TikTok-video’s. Films maken en kijken is voor de meeste kinderen en jongeren dagelijkse kost. Maar hoe leren ze om te gaan met de kracht van al die beelden? Bevragen wat je ziet en wat je maakt en benoemen wat een beeld met je doet, levert rijke gesprekken en inzichten op. Over de maatschappij, de geschiedenis, wetenschap, de maker en over de kijker zelf. Steeds meer leraren besteden hier aandacht aan in de klas. Het Netwerk Filmeducatie zet met deze verkiezing de leraren in de spotlight die het medium bewust, inspirerend en in al zijn kracht en pracht maken en onderzoeken.

Een filmleraar zet film bewust in, zodat leerlingen méér leren zien in bewegend beeld én zich beter leren uitdrukken als ze zelf filmpjes of vlogs maken. Denk aan een leraar Nederlands die een scene uit een boek verfilmd met de klas.

Over de verkiezing

Filmleraar van het Jaar is een jaarlijks terugkerende verkiezing waarmee Netwerk Filmeducatie en de regionale filmhubs meer aandacht vragen voor filmeducatie, naar een idee van Eye Filmmuseum en het Nederlands Film Festival. Met dank aan: Cineville, International Film Festival Rotterdam en de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters.

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00