Afbeelding

Leerkracht van Leeuwarder Schoolvereniging in finale voor landelijke titel Filmleraar van het Jaar ‘23/24

Educatie

LEEUWARDEN - Groep 6 leerkracht Chris Beijer van de Leeuwarder Schoolvereniging maakt kans op de titel Filmleraar van het Jaar 2023/2024. Uit de regionale voorrondes is hij samen met vijf leraren uit het hele land doorgedrongen tot de finale. De winnaar van de titel Filmleraar van het Jaar 2023/2024 wordt eind januari 2024 bepaald door zowel publieksstemmen als een vakjury. Het publiek kan tot 15 januari 2024 stemmen op Chris Beijer  via filmleraarvanhetjaar.nl.

Jongeren kijken dagelijks naar films en bewegende beelden, op hun telefoon, op televisie, op hun iPad of in de klas. Ondanks deze alomtegenwoordigheid heeft filmeducatie nog geen vaste plaats veroverd in het onderwijs. Daarom spelen leraren die jongeren wél begeleiden in het medialandschap, een cruciale rol. Om extra nadruk te leggen op dit belangrijke werk, wordt voor de zesde keer de verkiezing Filmleraar van het Jaar georganiseerd.

Steeds meer leraren gebruiken film in hun lessen om leerlingen te helpen beelden beter te begrijpen. Ze verrijken hun curriculum door film te gebruiken om complexe onderwerpen, zoals klimaatverandering, oorlog, genderdiversiteit en racisme, te bespreken. Bovendien motiveren ze leerlingen om boeken te lezen na het bekijken van een verfilming, of om geschiedenis beter te begrijpen.

Jury

De regionale jury heeft zich gebogen over de aanmeldingen uit Noord-Nederland en verkoos Chris Beijer als finalist. Uit het juryrapport over genomineerde Chris Beijer: “Aan alle filmpjes die Chris aandraagt is af te zien dat hij de leerlingen echt laat spelen en (zo) leren. Ook ziet de jury terug hoe Chris de leerlingen in het proces technische trucs meegeeft, in beeld en geluid, en dat de leerlingen daar in zowel de opname als montage bewuste keuzes in maken. De jury geniet van de creatieve, vrije en enthousiaste manier waarop Chris zijn groep 6 meeneemt in zijn liefde voor film.

Margreet Cornelius, projectleider van Netwerk Filmeducatie: “Met grote trots kijk ik naar deze zes finalisten. Dit jaar hebben we opvallend veel aanmeldingen ontvangen, niet alleen vanuit het basisonderwijs, maar ook vanuit diverse vakgebieden. De finalisten laten op hun eigen unieke manier zien hoe film lesmateriaal en leerlingen kan verrijken met inzichten op het gebied van techniek, wetenschap, andere culturen, persoonlijke voorkeur en het vermogen om emoties uit te drukken. Het is daarom een bijzonder populair middel om kennis op te doen, vaardigheden te verwerven en je wereldbeeld te ontwikkelen - precies wat onderwijs beoogt!

Voor de landelijke verkiezing beoordeelt een vakjury de lessen van de finalisten en gaan zij hen ondervragen over hun aanpak, visie en motivatie. Dit jaar bestaat de vakjury uit filmmaker en acteur Idriss Nabil (o.a. bekend van de jeugdserie Kabam!), onderwijsjournalist van Het Parool Raounak Khaddari, Filmleraren van het Jaar 2022 Dorien Nannes en Maud Jacobs, CKV-docent en gecertificeerd filmdocent Kathelijne Bijlsma, en Xander Overwater, wiens documentaire als profielwerkstuk de winnaar was van het Nationaal Filmfestival voor Scholieren (non-fictie bovenbouw). De Filmleraar van het Jaar voor 2023/2024 wordt tijdens een feestelijk verkiezingsevenement op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) op 31 januari bekendgemaakt.

Prijzen

De winnaar zal gedurende één schooljaar het boegbeeld zijn voor filmeducatie in het onderwijs en mag deelnemen aan de enige post-hbo jaaropleiding filmeducatie genaamd “On the Movie,” ter waarde van 3000 euro. Daarnaast ontvangt de winnaar een jaarabonnement op Cineville en een Nationale Bioscoopbon ter waarde van 250 euro. De nieuwe Filmleraar van het Jaar krijgt ook de kans om met de hele klas een filmtheater of filmfestival naar keuze te bezoeken. Bovendien zal de winnaar deel uitmaken van de jury voor de verkiezing van ‘24-25 en als “teacher in residence” bij Netwerk Filmeducatie aan de slag gaan om filmlessen te ontwikkelen voor de eigen klas en om deze te delen met andere docenten.

Over de organisatie

Filmleraar van het Jaar is een jaarlijkse verkiezing georganiseerd door Netwerk Filmeducatie en de zes regionale filmhubs, geïnspireerd door het Eye Filmmuseum en het Nederlands Film Festival. Met dank aan het International Film Festival Rotterdam, de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters, en Cineville. Netwerk Filmeducatie is een dynamisch netwerk van meer dan 300 onderwijs- en filmprofessionals die samenwerken om filmeducatie een structurele plaats te geven in het onderwijs.

Afbeelding
Allereerste Kids-Estafette toont verbondenheid Slachtedorpen Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Leeuwarden presenteert positief rekeningresultaat 2023 Politiek 11 uur geleden
Afbeelding
Gemiddeld minste misdrijven per inwoner in Friesland 112-Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Kamernet: weer hogere huurprijzen, Leeuwarden blijft budgetvriendelijk Financieel 16 uur geleden
Afbeelding
Het geheim van Hyaluronzuur Algemeen 22 mei, 13:06
Afbeelding
Scoutinggroep Burmania viert jubileumweekend vanwege 95-jarig bestaan Algemeen 22 mei, 12:00
Afbeelding
Slechts klein deel Friezen gaat op babymoon Persoonlijke verhalen 22 mei, 10:00
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet 112-Nieuws 21 mei, 17:00