Sociaal werker Marcel de Beer van Amaryllis en Ineke van Haaften.
Sociaal werker Marcel de Beer van Amaryllis en Ineke van Haaften. Foto: RondOm Vandaag

Sociaal werk- en welzijnsorganisatie Amaryllis helpt inwoners weer op weg

Gezondheid

LEEUWARDEN - Iedereen heeft in zekere zin wel eens behoefte aan een helpende hand. Toch kan het af en toe best lastig zijn om hulp te vragen aan een ander. Gelukkig zijn er dan ook organisaties die actief helpen bij (het ontdekken van) hulpvragen en zich inzetten om kwetsbare inwoners weer op weg te helpen. Amaryllis in Leeuwarden is zo’n mooi voorbeeld. De sociaal werk- en welzijnsorganisatie zet zich in voor inwoners van de gemeente Leeuwarden, zodat ze met plezier en zo onbezorgd mogelijk kunnen leven. Om aan te geven hoe waardevol dit kan zijn, gaan we langs bij Ineke van Haaften. Ineke klopte dit jaar aan bij Amaryllis en is dolgelukkig met de geboden hulp.

De 69-jarige Ineke van Haaften verhuist zo’n drie jaar geleden van het Utrechtse Maarssen naar Leeuwarden met de insteek om meer tijd te kunnen spenderen met haar kinderen en kleinkinderen. Op voorhand een prachtige gedachte natuurlijk, maar in werkelijkheid toch een stuk minder rooskleurig. “Mijn zoon zat me iedere dag te appen met de vraag: lijkt het je niet leuk om hier te wonen? Dat leek me hartstikke leuk, maar je merkt in de praktijk dat je toch een stuk minder tijd met elkaar doorbrengt dan gedacht. Daardoor viel ik best wel in een gat”, licht Ineke toe. Ineke voelt zich eenzaam en alleen in Leeuwarden. “Daarom heb ik op een gegeven moment bij Amaryllis aangeklopt met de vraag of zij iets voor mij konden betekenen.”

Op zoek naar activiteiten 

Ineke wordt vervolgens gekoppeld aan sociaal werker Marcel de Beer van Amaryllis. Samen gaan Marcel en Ineke op zoek naar sociale activiteiten in de buurt. Marcel komt na enig onderzoek uit bij De Schakel in Camminghaburen; een multifunctioneel gebouw dat onder andere gebruikt wordt voor kerkdiensten. Dat blijkt een schot in de roos. “De Schakel is in de buurt en mensen komen er iedere week samen voor gezelligheid. We zijn er samen geweest en Ineke werd echt met open armen ontvangen”, vertelt Marcel enthousiast. Ineke beaamt dat: “Het gevoel was gelijk goed. Ik kijk inmiddels iedere week alweer uit naar de vrijdagochtend. Gewoon lekker bij elkaar in een zaaltje koffie drinken en gezellig met elkaar praten. Dat doet me al heel goed.” 


Foto: RondOm Vandaag

Behoefte aan sociaal contact

Het sociale contact is iets waar Ineke naarstig naar op zoek was. En ondanks dat Ineke zelf best sociaal is, blijkt het toch lastig om in een vreemde stad leuke activiteiten te vinden. Een steuntje in de rug kan daarbij soms net even helpen. Marcel legt uit: “Eenzaamheid komt vaker voor en we krijgen dit soort vragen dan ook wel vaker binnen. In dit geval hoeft mevrouw niet direct een heel zwaar hulpverleningstraject of begeleiding, maar is ze gewoon op zoek naar sociaal contact. Daarom zijn we eerst gaan kijken of we in de wijk wat kunnen doen. Er zijn best wel veel leuke initiatieven in de wijk, maar heel veel mensen weten dat gewoon niet. Wij hebben die contacten met Amaryllis wel en kunnen op die manier een schakel vormen tussen de initiatieven en de bewoners. Eigenlijk een hele kleine en simpele handeling, maar het levert heel veel op.”

Ik kijk inmiddels iedere week alweer uit naar de vrijdagochtend.

Leuke dingen ondernemen

Naast de gezellige samenkomst in De Schakel, heeft Ineke nu ook eens in de veertien dagen een maatje op bezoek. Samen ondernemen zij leuke dingen, zoals een uitje naar het Fries Museum bijvoorbeeld. “Dat vond ik achteraf niks aan, maar je bent er wel lekker even uit”, grapt ze. Ook is Ineke inmiddels aangesloten bij Nationale Vereniging de Zonnebloem (Leeuwarden-oost), waar ze iedere maand de mogelijkheid heeft om een activiteit bij te wonen. “Dan gaan we bijvoorbeeld met zijn allen naar het tuincentrum. In mei en juni is er speciaal de gelegenheid voor mensen met een bepaalde wens. Stel: ik zeg dat ik dolgraag parachute wil springen, dan kan dat. Niet dat ik dat zou doen, maar het kan wel!”, lacht ze.  

Tijdelijke hulpverlening

Ineke is weer helemaal vrolijk en daarbij heeft Amaryllis een handje kunnen helpen. Zolang het nodig is, komt Marcel nog op bezoek bij Ineke. “Dat is ook waar we naar streven, tijdelijke hulpverlening zodat mensen daarna zelf weer verder kunnen. We kijken de komende periode samen hoe het gaat. Het leuke is, toen ik de laatste keer meeging, was ik eigenlijk niet eens nodig. Dat is wat je graag wilt natuurlijk.”

Geen hulpvraag is te klein

Volgens Marcel is dat misschien wel de belangrijkste boodschap: “Hoe simpel of klein je hulpvraag ook is, kom langs en dan helpen we je graag op weg. Ook als je twijfelt; geen vraag is overbodig! Of het nu gaat om eenzaamheid, schuldhulpverlening, verslaving of psychische problematiek; we kunnen je overal mee op weg helpen. Op sommige gebieden zijn we geen experts, maar we kunnen je in dat geval wel doorverwijzen. We werken namelijk nauw samen met specialistische aanbieders. Samen kunnen we het verschil maken. Heb jij dus een hulpvraag, schroom niet en neem contact op!”

Amaryllis
Zuidvliet 620
8921EZ Leeuwarden
Tel: 058 - 303 0400
info@amaryllisleeuwarden.nl

www.amaryllisleeuwarden.nl 

Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 18 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00