Foto: Dance Company 058

Dance Company 058 gaat met twee teams naar The Dance Worlds 2024 in Amerika

Cultuur

LEEUWARDEN - Komt de aanstaande wereldkampioen Hip Hop uit Leeuwarden? Die vraag wordt wordt begin mei beantwoord, want van 24 april t/m 5 mei neemt de Leeuwarder dansschool Dance Company 058 met twee teams deel aan The Dance Worlds 2024 in Amerika. In Orlando, Florida -nergens minder dan Disney World om precies te zijn- zullen de beste Hip Hop dansers van over de hele wereld de strijd met elkaar aangaan voor de felbegeerde kampioenstitel. Een unieke ervaring natuurlijk, maar ook een ervaring die praktisch en financieel nogal wat uitdagingen vergt voor de dansschool. De talentvolle dansers kunnen alle hulp dan ook gebruiken. Choreograaf en danseres Linda Visser legt uit hoe dat zit. 

“Dit is niet zomaar even een wedstrijdje”, lacht Linda. De 30-jarige danseres uit Leeuwarden heeft al heel wat meegemaakt in haar actieve danscarrière, maar dit wordt de allergrootste wedstrijd die zij, maar ook de rest van de dansgroep mee zal maken. “Het is dan ook echt een droom die uitkomt”, zegt ze. “We hebben natuurlijk het Nederlands Kampioenschap meegemaakt, wat al heel bijzonder was. Daarna wonnen we het Europees Kampioenschap, wat natuurlijk een nóg grotere prestatie was. Nu mogen we gewoon naar het wereldkampioenschap in Amerika, dat is echt niet te omschrijven. Het voelt zo gaaf dat wij gewoon Nederland mogen vertegenwoordigen in zo’n grote wedstrijd; wij, twee dansgroepen uit Friesland, wie had dat kunnen bedenken?” 


Extra hard trainen

En dus is het zaak om keihard te trainen voor deze unieke wedstrijd. Want als je er toch bent, waarom dan ook niet proberen om die felbegeerde beker mee naar huis te nemen? Dat is iets waar Dance Company 058 op het moment volop mee bezig is, stelt Linda. “Ik ben zelf danseres bij de oudere groep (058 XXL) en choreograaf en coach van de jongere groep (058 M). De oudere groep bestaat uit 16 dansers en de jongere groep (12 tot 17 jaar) uit 13 dansers. Normaal trainen we één keer per week, maar daar hebben we wat uurtjes in het weekend aan toegevoegd. Je merkt ook dat er extra hard getraind wordt, omdat we naar Amerika mogen. Op zich hebben we het gevoel dat we er nu redelijk klaar voor zijn, maar we blijven de puntjes op de i zetten.” 

Een grote familie

Ondanks de extra zenuwen, vanwege de omvang van de wedstrijd, maakt Linda zich geen zorgen over de performance van de groepen. “Onze kracht is namelijk echt de hechtheid van de groepen. Het zijn teams die al jarenlang met elkaar dansen. Soms komt er wel eens iemand bij of gaat er iemand weg, maar over het algemeen blijft de samenstelling gelijk”, licht ze toe. “Tijdens het dansen zie je die eenheid ook terug. We zijn niet allemaal alleen maar goed in dansen, maar hebben onderling een goede klik met elkaar. Als je dan met elkaar op het podium staan, sta je er ook echt met z’n allen. Het voelt een beetje als familie.” 


Alles uit de kan halen

Dat aspect kan wel eens heel belangrijk worden op zo’n groot toernooi, denkt Linda. Er wordt namelijk gelet op de techniek van de dansers, de uitstraling, de kracht, performance, timing en hoe synchroon de dansers met elkaar gaan. Als je dan goed op elkaar ingespeeld bent, kun je daar flink op scoren. “Al is het natuurlijk lastig in te schatten wat het niveau van de concurrentie is”, zegt Linda. “Het enige wat we zelf in de hand hebben, is dat we ons uiterste best doen. We willen van het podium afstappen en kunnen zeggen: meer hadden we er niet aan kunnen doen. Dan zijn we tevreden met welk resultaat dan ook. Dat we überhaupt bij een wereldkampioenschap op zo’n groot podium mogen staan, is al een hele bijzondere ervaring. We gaan ervoor en dan zien we het wel, al het zou natuurlijk wel heel mooi zijn als die beker mee terugkomt”, lacht Linda met een knipoog. 

Help Dance Company naar Amerika!

Een hele bijzondere ervaring dus, voor de dansers van Dance Company 058. Zoals eerder benoemd, vergt deze reis echter de nodige praktische en financiële uitdagingen. Er is bijvoorbeeld alleen al 30.000 euro nodig voor de kosten van de deelname. Tel daar de de reis, overnachting, kleding, eten en dergelijke bij op en je praat over een flink bedrag. Daardoor kan de dansschool ook jou hulp gebruiken! Wil jij een donatie doen en/of de talentvolle dansers van Dance Company 058 sponsoren? Dat kan! Scan de QR-code hieronder en je kunt een bijdrage leveren. 


De verrichtingen van Dance Company 058 tijdens The Dance Worlds 2024 zullen te volgen zijn via een livestream. Zodra hier meer informatie over bekend is, maken wij dit bekend met RondOm Leeuwarden.

Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Boersma Witgoed breidt uit richting Leeuwarden Zakelijk nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Gloednieuwe keuken- en badkamer opstellingen van Sani- en Keukensale Zakelijk nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet 112-Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 7 mei, 18:00
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 7 mei, 15:33
Afbeelding
Twee mensen gewond bij brand in appartementencomplex in Leeuwarden 112-Nieuws 7 mei, 09:25
De spelers van SC Cambuur balen.
SC Cambuur verliest van Roda en maakt zich op voor bijzondere wedstrijd Sport 6 mei, 10:54