Afbeelding
Foto: RondOm Vandaag

Tandheelkundig Centrum Zuiderburen is specialist op het gebied van implantologie

Algemeen

LEEUWARDEN - Heb je last van dusdanig beschadigde tanden en/of kiezen dat ze niet meer te repareren zijn? Of heb je een ongeluk(je) gehad en ben je pardoes een tand verloren? Geen zorgen, want gelukkig zijn er steeds betere mogelijkheden om jouw gebit weer als nieuw te maken. Bij Tandheelkundig Centrum Zuiderburen hebben ze bijvoorbeeld volop expertise in huis. Reza Abdollahi is implantoloog bij de tandartspraktijk in Leeuwarden en vertelt wat hij voor jou kan betekenen. 

“Ik zie implantologie nog steeds als een hele grote stap in de tandheelkunde”, vertelt Reza enthousiast. Implantologie is op zich niet nieuw, maar wel een van de onderdelen in de tandheelkunde die volop in ontwikkeling is. In het kort vervangt een implantoloog een of meerdere tanden die niet meer te herstellen zijn. Dat wordt gedaan aan de hand van implantaten. Dat zijn kunstmatige wortels die uit verschillende materialen kunnen bestaan. Hierop wordt vervolgens een kroon of een brug geplaatst. Deze techniek is in de hedendaagse tijd erg waardevol. De tandarts legt uit: “Het probleem met tandheelkunde, vooral met hard tandweefsel, je kunt het niet genezen. Als er een probleem zich voordoet, dan verwijder je een stukje tand wat je opvult en restaureert. Op het moment dat dat niet meer lukt, ben je de tand of kies kwijt. Dat heeft natuurlijk impact op de levenskwaliteit van mensen.”


Tandarts Reza en assistent Marrit Otten tijdens een implantaat behandeling bij Tandheelkundig Centrum Zuiderburen.

Een ‘nieuw leven’

Gelukkig gaat het gebit van mensen tegenwoordig steeds langer mee en zien tandartsen niet dagelijks mensen met dusdanige gebitsproblemen voorbij komen. Dat heeft te maken met een steeds betere preventie. Als het toch voorkomt, is Reza blij dat hij iets voor mensen kan betekenen. “Je ziet toch dat het verliezen van een tand impact heeft op hoe mensen zich voelen. Een mooi gebit is in de loop der jaren steeds belangrijker geworden, dat merk je. Als je dan met je expertise iets voor mensen kunt betekenen en het gebit als het ware weer ‘een nieuw leven’ kunt geven, dan geeft dat heel veel voldoening. Mensen zijn je dan zo ontzettend dankbaar.”

Specialistische expertise

Implantologie is dan ook een specialistische expertise binnen de tandheelkunde. En lang niet iedere tandarts heeft deze expertise in huis. “Al komen er tegenwoordig wel steeds meer implantologen bij”, stelt Reza. “Ik zie het zelf als een steeds belangrijker onderdeel in de tandheelkunde. Het heeft ook vanaf het ontstaan mijn interesse gehad. Ik ben speciaal naar Engeland geweest om daar een driejarige universitaire opleiding te volgen. Daar heb ik zoveel casussen voorbij zien komen, dat ik eigenlijk iedere situatie wel kan behandelen.”

Uitdagende ingreep

Het blijft echter leuk en uitdagend om een passend en mooi implantaat aan te meten, vindt Reza. “Ieder gebit en kaak is weer anders. Wat ik vooral mooi vind, is het denkwerk erachter; waar ga ik hem neerzetten, hoe ga ik het doen en hoe bereik ik het mooiste resultaat. Dat is voor mij altijd weer de uitdaging.”

Hoe bereik ik het mooiste resultaat; dat is voor mij altijd weer de uitdaging.

Hoe werkt het precies? 

De implantoloog begint altijd met het maken van een scan van de kaak met de CEREC Primescan. “Daarna met behulp van de gebitsmodellen en röntgenfoto’s kijken we hoe we de implantaten het beste kunnen plaatsen. Dat is altijd weer verschillend, maar voor ieder gebit zijn er geschikte methodes en materialen te vinden. Is er bijvoorbeeld (te) weinig botweefsel beschikbaar? Dan hebben we verschillende (synthetische) soorten bot op voorraad om dat op te vullen. Ook de implantaten zijn er in verschillende soorten en maten. Hier plaatsen we vervolgens de kroon of brug op en dan zorgen we ervoor dat het er fatsoenlijk uitziet, wat natuurlijk het allerbelangrijkste is.”

Ook zorgverzekeraars zien het belang van deze ingreep, waardoor je in vele gevallen een (deel) van de kosten bij een implantoloog vergoed krijgt. “Mensen die bijvoorbeeld jarenlang een prothese hebben gehad en waarbij de kaak zodanig weg is dat je er geen fatsoenlijke prothese op kan maken. Dan kun je de implantaten erin zetten en daar de prothese op vastzetten, maar gelukkig zijn dat extreme gevallen. Je ziet nu gelukkig veel minder prothesen en minder tandproblemen op jonge leeftijd. Mensen zijn veel bewuster van de waarde van het geheel.”

Vooruitdenken als tandarts

Die (emotionele) waarde is Reza als tandarts constant mee bezig. “Het is goed om als tandarts altijd vooruit te kijken. Ik kijk bijvoorbeeld niet alleen naar hoe de situatie nu is, maar ook wat het gedrag over twee, drie of vijf jaar teweeg kan brengen. Doe je dat niet, dan vind ik dat je je werk als tandarts niet helemaal volledig doet. Ik vind het belangrijk om mensen daarbij te helpen.”

Tandheelkundig Centrum Zuiderburen
Wiardaplantage 3
8939 AA Leeuwarden
info@thkcentrum.nl

Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 59 minuten geleden
Afbeelding
Boersma Witgoed breidt uit richting Leeuwarden Zakelijk nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Gloednieuwe keuken- en badkamer opstellingen van Sani- en Keukensale Zakelijk nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet 112-Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur gisteren
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 7 mei, 15:33
Afbeelding
Twee mensen gewond bij brand in appartementencomplex in Leeuwarden 112-Nieuws 7 mei, 09:25
De spelers van SC Cambuur balen.
SC Cambuur verliest van Roda en maakt zich op voor bijzondere wedstrijd Sport 6 mei, 10:54