Afbeelding
Foto: eigen beeld

Friese vrienden winnen voor de tweede keer op rij de SCANDIC RUN!

Algemeen

OOSTERWOLDE - Sebastian (Bas) Zuur uit Leeuwarden en Minze Kramer uit Oosterwolde hebben voor het tweede jaar op rij de SCANDIC RUN gewonnen. Samen met Jarno, (de zoon van Bas) en zijn kameraad Patrick gingen de Friese vrienden opnieuw de uitdaging aan en wisten daarbij maar liefst ruim 4500 euro op te halen voor Stichting Wensambulance Noord Nederland. “Meer dan het dubbele waarop we hadden gehoopt”, vertelt Minze enthousiast. Hij vertelt over de bijzondere reis.


Foto - eigen beeld

De SCANDIC RUN is een roadtrip vol avontuur door de prachtige natuur van Zweden en Noorwegen, met iedere dag nieuwe opdrachten en uitdagingen. Om te kunnen winnen, moeten teams aan de hand van deze opdrachten zoveel mogelijk punten verzamelen. Hoe meer opdrachten je als team succesvol volbrengt, hoe meer punten je uiteindelijk verdient. Het draait bij deze wedstrijd dus niet om snelheid. Dit jaar werd de SCANDIC RUN georganiseerd van 20 t/m 27 januari. De reis begon in het zuiden van Zweden en nam de deelnemers respectievelijk mee langs Göteborg, Hamar, Bergen, Ålesund, Trondheim, Östersund, Falun en tot slot weer terug naar Göteborg. Wegen vol sneeuw, ijs en temperaturen van -20 zijn tijdens de SCANDIC RUN dus zeker geen zeldzaamheid. Dit jaar kende de SCANDIC RUN een deelnemersveld van maar liefst 125 teams. 


Foto - eigen beeld

Het avontuur begint

Waaronder dus Team BAMI, bestaande uit Bas. Minze, Jarno en Patrick. Voor Jarno en Patrick, beiden dit jaar 18 geworden, was het de eerste keer. Bas en Minze hebben vorig jaar voor het eerst meegedaan. Toen zeiden de vrienden vrijwel direct tegen elkaar: ‘volgend jaar doen we weer mee.’ En ondanks dat het voor Bas en Minze de tweede keer was, voelde de reis niet minder bijzonder. “Dat begon al met de hele aanloop er naartoe, dat was namelijk al een avontuur op zich”, lacht Minze. “Omdat Jarno en Patrick meegingen, wilden we een grotere auto meenemen vanwege de ruimte en comfort. Daarvoor hadden we een grote Landrover met vierwielaandrijving gekocht. Dat was voor ons wel echt een vereiste, want je rijdt meer over sneeuw en ijs dan dat je zwart asfalt ziet. De Landrover moest echter nog wel opgeknapt worden. We hadden de Landrover in een half jaar tijd echt nét op tijd gerepareerd, maar twee dagen voor vertrek ging de auto alsnog stuk. Dat was natuurlijk een flinke domper. Omdat we onderweg problemen wilden voorkomen, hebben we toen mijn eigen privé auto maar meegenomen. Gelukkig is deze ook vierwielgedreven, maar dat was dus al een heel avontuur vooraf.” 

Vol voor de eerste prijs

Ondanks alle pech vooraf, verliep de reis gelukkig wel vlekkeloos. Dat was ook van belang, want Team BAMI wilde graag zoveel mogelijk geld inzamelen voor Stichting Wensambulance Noord-Nederland. Een eerste prijs zou maar liefst 1000 euro aan prijzengeld betekenen. Een mooi bedrag, bovenop alle donaties die Team BAMI daarnaast verzamelde. “We gingen natuurlijk vol voor die eerste prijs, maar er waren natuurlijk meerdere teams die daar ook voor streden. Omdat we de Wensambulance zo’n mooi doel vinden, wilden we niet het risico lopen om met lege handen aan te komen. Daarom hebben we vooraf al een doneeractie op poten gezet, waarbij bedrijven en particulieren ons konden steunen door een kleine sponsoring te doen aan Team BAMI en daarnaast een donatie aan Wensambulance Noord Nederland. Volgens mij hadden we tijdens onze reis er naartoe al meer dan 700 euro opgehaald, wat natuurlijk fantastisch is”, zegt Minze trots.

Wensambulance Noord-Nederland

Voor Minze is de Wensambulance een doel wat dicht bij hem staat. Hij werkt nu enkele jaren met ambulances en is het laatste jaar actief als ambulance chauffeur. Hij ziet de Wensambulance als een wezenlijk verlengstuk. “De Wensambulance wil ernstig zieke mensen met een beperkte levensverwachting de mogelijkheid bieden om op geheel eigen wijze afscheid van hun leven te kunnen nemen. Door middel van donaties kunnen deze persoonlijke wensen en het bijbehorende ambulancevervoer mogelijk gemaakt worden”, licht hij toe. “We waren dus ook echt gepassioneerd om ook dit jaar eerste te worden.”


Foto - eigen beeld

Gepassioneerd aan de slag

Die passie werd ook gevoeld door vrienden, familieleden, locals op de route en andere deelnemers. Het werd wederom een onvergetelijke reis voor de Friezen. “We hebben weer zoveel bijzondere opdrachten volbracht” zegt Minze. “We moesten bijvoorbeeld een duur Noors gerecht vinden in een restaurant. Degene met het duurste gerecht kon dan de meeste punten verdienen. Ik weet nog dat we op een troosteloze, regenachtige maandag voor een restaurant stonden in Bergen. Het was notabene een restaurant met een Michelinster, maar het was gesloten. We zagen echter dat er nog licht brandde en hebben even gewacht. Toen kwam er iemand helemaal doorweekt in zijn regenjas aan. We vertelden ons verhaal en gaven aan dat we probeerden om zoveel mogelijk punten te verzamelen voor Stichting Wensambulance. Wat bleek nu, hij was de eigenaar en vergeten het licht uit te doen! Hij was zo onder de indruk, dat hij ons een gerecht liet zien met volgens mij kaviaar en witte dolfijn. Daarmee hadden we meteen de eerste volle pond al binnen”, lacht Minze.


Foto - eigen beeld

Team BAMI is vindingrijk

Ook in het vervolg verliepen de opdrachten succesvol. Het team was ontzettend vindingrijk. Zo moest er met temperaturen van boven de nul bijvoorbeeld een iglo gebouwd worden. “En ga dat maar eens voor elkaar krijgen op een plek waar geen sneeuw ligt”, zucht Minze. Het team vetrok naar een berg waar toch nog wat sneeuwresten te vinden waren. Door gebruik te maken van de koelboxen in de auto, kon het team stevige ijsblokken maken en omtoveren tot een iglo. Jarno en Patrick poseerden vervolgens keurig voor een kiekje in de iglo en ook deze punten waren binnen.


Foto - eigen beeld

Alles voor die prijs

Als laatste memorabele opdracht noemt Minze het onderdompelen in een ijswak. Nu is dat natuurlijk niet zo lastig, maar de deelnemers moesten een Zweedse local zo ver zien te krijgen om het te doen. Uiteindelijk gaf wederom de wilskracht en passie van Team BAMI hierbij de doorslag. Na het delen van hun verhaal en doel, kwam het team tot een compromis met een Zweedse local. Zij erin, maar ook het team zelf erin. Zo geschiedde en werd ook deze opdracht succesvol voltooid.


Foto - eigen beeld

Meer dan een toerist

Het zijn enkele fantastische hoogtepunten uit een onvergetelijke reis. Minze kan het iedereen aanraden. “Tijdens de SCANDIC RUN ben je veel meer dan een toerist, je maakt daadwerkelijk onderdeel uit van het leven hier. Je komt in contact met mensen en maakt onvergetelijke herinneringen, dat is niet te beschrijven.”

Kracht van verbinding

In totaal heeft Team BAMI zoals gezegd meer dan 4500 euro opgehaald. Een geweldig bedrag, waarbij verbinding een hoofdrol heeft gespeeld. Noemenswaardig is dat twee andere deelnemers maar liefst 1000 euro per persoon hebben gedoneerd. “Op voorwaarde dat we eerste zouden worden”, glundert Minze. “Ze waren zo geraakt door ons doel en voelden onze passie. Dat is de kracht van dit prachtige evenement.”


Foto - eigen beeld

Wil jij doneren?

Ben jij enthousiast geworden van dit verhaal en zou je ook graag een donatie willen doen? Een bijdrage leveren is nog altijd mogelijk. Scan hiervoor onderstaande QR-code!

Scan de QR-code voor een donatie

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 11 uur geleden
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Twee mensen gewond bij brand in appartementencomplex in Leeuwarden 112-Nieuws 20 uur geleden
De spelers van SC Cambuur balen.
SC Cambuur verliest van Roda en maakt zich op voor bijzondere wedstrijd Sport 6 mei, 10:54
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00