Opera Spanga steekt een eeuwenoud verhaal in een nieuw jasje.
Opera Spanga steekt een eeuwenoud verhaal in een nieuw jasje. Foto: Opera Spanga

Opera Spanga brengt Madam Scrooge naar Leeuwarden

Cultuur

LEEUWARDEN - Dit jaar viert De Harmonie haar 150 jarig jubileum. Toeval heeft het dat een andere gerenommeerde Friese cultuurinstelling, Opera Spanga, dit jaar ook wat te vieren heeft. Zij bestaan namelijk 35 jaar. Reden genoeg om samen een mooi feestje te bouwen, dachten ze. Daarom brengt Opera Spanga hun winterse opera Madam Scrooge naar Leeuwarden. 

Madam Scrooge is een eigen productie van Opera Spanga, gebaseerd op het traditionele verhaal over Ebenezer Scrooge, de vrekkige geldwolf, bedacht door de Britse schrijver Charles Dickens. De mannelijke Ebenezer is bij Opera Spanga echter een vrouw, vertolkt door toneelgrootheid Wivineke van Groningen.

Vorig jaar ging de opera in première in de voormalige zuivelfabriek, kenmerkend voor Opera Spanga. Het Friese operahuis, opgericht door Corina van Eijk, spelen opera’s, zowel hun eigen producties als bekende opera’s als Jevgeni Onegin, Aida of Romeo & Julia, graag op unieke plekken; dichtbij de natuur, waarbij de omgeving een rol speelt. Het zorgt voor een intieme sfeer en dat is nu net waarom Opera Spanga in 35 jaar tijd is uitgegroeid tot een gerenommeerd merk in de operawereld, bekend in binnen- en buitenland. 

Deze januari echter geen weiland, stal, tent of oude fabriek, maar de ‘luxe’ van de kleine zaal van De Harmonie in Leeuwarden. Dit jaar viert de schouwburg van Leeuwarden hun 150ste verjaardag en ook Opera Spanga viert een jubileum. 35 jaar geleden voerden zij hun eerste opera op, destijds in de achtertuin van artistiek leider Corina van Eijk. De twee Friese culturele instellingen besloten hun handen ineen te slaan en hun jubilea samen te vieren en daarom is Madam Scrooge dit jaar te zien in De Harmonie. 


Foto: Opera Spanga

Voor ieder wat wils

Madam Scrooge is een toegankelijke en moderne opera, ondanks dat de fundering van het verhaal al eeuwen staat. Het creatieve team van Opera Spanga, onder andere bestaande uit Corina van Eijk en de Leeuwarder musicus Tjalling Wijnstra, hebben een unieke twist gegeven aan het bekende kerstverhaal. In de opera wordt Nederlands gezongen, waardoor het goed te volgen is, er gebeurt veel op het toneel en het verhaal is humoristisch en vooral niet te zwaar. Toch zit de productie goed in elkaar; het verhaal is sterk geschreven en de muziek is gevarieerd, met intieme aria’s tot indrukwekkend koorgezang, en het verhaal heeft een pittige maatschappelijke onderlaag. 

Madam Scrooge is een opera die zowel voor mensen die nog nooit naar de opera zijn geweest en voor de echte operaliefhebbers een ware traktatie is. Voor kinderen (vanaf 10 jaar) en jongeren is Madam Scrooge dé manier om kennis te maken met deze eeuwenoude maar nog steeds zeer relevante kunstvorm. Zij kunnen zelfs met korting een kaartje aanschaffen. 

Waar koop ik kaarten?

De opera speelt van 4 tot en met 7 januari in De Harmonie. Kaarten zijn verkrijgbaar via De Harmonie; www.harmonie.nl online of aan de balie, maar wees snel want de kaarten gaan hard! Wilt u meer te weten komen over Madam Scrooge of Opera Spanga? Ga dan naar www.operaspanga.nl. Op hun sociale media kun je alvast in de stemming komen, volg ze daarom op Facebook of Instagram.

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 5 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00