Afbeelding

Leeuwarden investeert jarenlang in een sterke binnenstad

Politiek

HEERENVEEN - De binnenstad van Leeuwarden wordt nog meer een ideale plek om te wonen, elkaar te ontmoeten en te ondernemen. Tot 2030 wil gemeente Leeuwarden miljoenen euro’s investeren in een springlevend en groen stadshart, waar de kwaliteit van leven en verblijven voorop staat. In de komende jaren krijgen onder meer de Nieuwestad en het Ruiterskwartier een eigentijdse inrichting.

Dinsdag heeft het college van b. en w. ingestemd met het Uitvoeringsprogramma Binnenstad. Hiermee wil gemeente Leeuwarden van nu tot 2030 versterken wat de binnenstad uniek maakt. Dat zijn de monumentale omgeving, het water, onze meertalige en Friese identiteit en de menselijke maat van Leeuwarden.

“Onze binnenstad is nu al dé plek waar Leeuwarders, Friezen en bezoekers van daarbuiten elkaar ontmoeten”, zegt wethouder Hein de Haan, coördinerend wethouder voor de binnenstad. “Maar dat is niet vanzelfsprekend. Daarom investeren we, zodat de binnenstad in 2030 nog meer bruist dan nu”.

Start met vijf projecten

Het college wil geld vrijmaken voor de volgende projecten, waarmee vaart wordt gemaakt met de aanpak van de binnenstad:

De Nieuwestad krijgt een groenere inrichting, de Chinese keien worden vervangen. Voetganger en fietser komen hier op één. In de Ipe Brouwerssteeg, tussen het Ruiterskwartier (ter hoogte van Pathé) en de Nieuwestad, komt een beeldbepalend kunstwerk dat deze steeg omtovert tot een bijzondere nieuwe looproute tussen beide straten. Het Ruiterskwartier krijgt een groenere inrichting met ruimte voor terrassen en evenementen. In de stadsgracht komen steigers en mogelijkheden om aan te leggen. Schouwburg De Harmonie wordt verbouwd. Er komt extra ondersteuning en advisering voor ondernemers in de binnenstad. Zo kunnen ondernemers sneller inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Dit helpt om het aanbod van winkels en horeca in de binnenstad gevarieerd en onderscheidend te houden. De Eewal is formeel al autoluw gebied, maar er komen nog te veel auto’s. Om de autoluwe straat te handhaven komen er camera’s. Maar bovenal wordt de verblijfskwaliteit verhoogd door een veel groenere inrichting, ten koste van onder meer een flink aantal parkeerplaatsen. Aan de zuidzijde van de RUG Campus Fryslân komen veel bomen en groen dat aansluit op het water van de Zuider Stadsgracht. Er komen ook zitplekken voor studenten en andere liefhebbers die van deze plek willen genieten.

Prettig verblijven staat voorop

De samenleving verandert. Veel aankopen gebeuren nu online. Om het voor de consument de moeite waard te maken om hier te komen winkelen, heeft een binnenstad beleving nodig. Een goede verblijfskwaliteit staat daarom voorop. Ondernemers, bewoners en bezoekers profiteren daarvan.

Daarom zet het Uitvoeringsprogramma Binnenstad voetgangers en fietsers op één. Meer straten worden autoluw ingericht, terwijl de vele parkeergarages de binnenstad per auto prima bereikbaar houden. Dat geeft ruimte voor een aantrekkelijke, groene omgeving die klimaatbestendig is. Ook de grachten worden aantrekkelijker, bijvoorbeeld met steigers en trappen.

Programma Binnenstad duurt tot 2030

Het Uitvoeringsprogramma Binnenstad heeft een looptijd tot het jaar 2030. De projecten die het college dinsdag heeft goedgekeurd, worden in de nabije toekomst uitgevoerd. Daarnaast zijn er ook meerdere projecten die nog moeten worden gefinancierd of pas na 2026 worden uitgevoerd, Het gaat hierbij om de volgende projecten:

Het autoluw maken en herinrichten van de Korfmakersstraat, Tuinen, Tweebaksmarkt, Druifstreek en Turfmarkt. Ook de Nieuweburen en de Voorstreek worden autoluw. Het groener maken van de grachten rondom de binnenstad met de aanleg van een ‘groene vestingroute’. Speelvoorzieningen voor kinderen. Die ontbreken nu nog in de binnenstad. Ook komt er door de binnenstad een speel- en beweegcircuit. Jongeren, vaak studenten, zijn nu de grootste bevolkingsgroep in de binnenstad. Zij maken Leeuwarden tot een gezellige studentenstad. In de komende jaren wordt wonen in de binnenstad voor meer groepen aantrekkelijk, zoals gezinnen, senioren en singles. Dat maakt de binnenstad diverser en gevarieerder. Een fiets- en voetgangersbrug van de Westerkade naar de Snekerkade. Deze brug wordt een nieuwe blikvanger voor Leeuwarden, die een logische fietsverbinding mogelijk maakt van en naar het Spoordok en in de toekomst ook naar de wijk Middelsee. Het Doeleplein wordt vergroend en krijgt speelvoorzieningen. Hiermee ontstaat ook een betere verbinding met de Prinsentuin. De Sint Jakobsstraat krijgt een inrichting die voetgangersvriendelijk is Onderzoek naar een Oostelijke Vaarroute, die de binnenstad makkelijker bereikbaar maakt vanuit de Alde Feanen en het Friese Merengebied. Daarbij hoort mogelijk ook een beweegbare Prins Hendrikbrug.

Het Uitvoeringsprogramma Binnenstad sluit aan bij andere grote ambities van gemeente Leeuwarden, zoals de ontwikkeling van het Spoordok en Middelsee en de aansluiting op de Lelylijn. Samen zorgen ze ervoor dat Leeuwarden ook in 2030 de plek is waar je wilt zijn.

Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 2 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 3 uur geleden
Afbeelding
Op 25 mei Zero Waste Wandeltours in Leeuwarden en Sneek Evenement 5 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 7 uur geleden
Afbeelding
Kom gezellig langs bij het Franeker Oldies Festival! Evenement 9 uur geleden
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 23 uur geleden
Politie op snelweg Leeuwarden
Personenauto en bestelbus klappen op elkaar in Leeuwarden 112-Nieuws 15 mei, 15:29
Afbeelding
LIVEBLOG: Zo reageert de wereld op 'onze' Joost Klein Cultuur 15 mei, 15:14