Afbeelding

Column Desirée van Dijk-Attema: De laatste van dit jaar!

Column

Het is toch een merkwaardig verschijnsel, dat terugkijken aan het einde van het jaar. Maar ook ik doe daar aan mee. Ik heb even de onderwerpen van het afgelopen jaar de revue laten passeren. Mijn verlangen naar voorjaar, de liefde voor muziek, slecht slapen door uitzichtloos leed in onze wereld en ten slotte de parlementsverkiezingen in Nederland. 

Toen ik het laatste onderwerp aansneed was de uitslag nog niet bekend en had ik werkelijk niet kunnen vermoeden dat er een forse beweging naar rechts zou worden gemaakt. Of je je daar goed bij voelt of er van bent geschrokken, het is in ieder geval de realiteit waar we de komende jaren het mee gaan doen. Verkenner Plasterk denkt dat er een goede kans is om met de PVV, VVD, NSC en BBB een kabinet te vormen. PVV-leider Wilders is bereid om zijn gedrag aan te passen aan zijn nieuwe rol, maar Omtzigt wil eerst garanties over de grondrechten. De beweging naar rechts is naar zijn mening geen verrassing. Mensen in Nederland hebben steeds minder vertrouwen in de politiek en politici, omdat er niet meer naar burgers wordt geluisterd. Misschien werd er wel eens iets gehoord, maar niet geluisterd of er naar gehandeld.

De bedoeling is dat partijen nu eerst gaan spreken over het waarborgen van de Grondwet, de grondrechten en de democratische rechtsstaat en over het besprokene wordt daarna met de Tweede Kamer een debat gevoerd. Daarop volgend gaan de vier partijen verder spreken over inhoudelijke onderwerpen en weten we of er een kabinet kan worden gevormd. Ik heb het vermoeden dat we dan al gauw weer een aantal maanden verder zijn. Ik ben ook benieuwd welke verkiezingsbeloftes waargemaakt zullen worden. Beloftes die eerder onuitvoerbaar bleken, maar toch weer in de verkiezingsprogramma’s stonden. Geen verkiezingsbelofte is gratis en veel verkiezingsbeloftes zijn onhaalbaar. Vooral als het gaat om afspraken die er in Europa zijn gemaakt.

Ik geloof dat Sinterklaas niet bestaat. Er zijn veel beloftes die uiteindelijk een sigaar uit eigen doos zijn. Ik geloof wel in de kracht van luisteren en als dat lukt is er wat mij betreft al veel gewonnen.

Joost Klein droomde altijd al van het Songfestival.
Het succes van Joost Klein, een jongen uit Britsum Cultuur 3 uur geleden
Overzichtsbeeld van locatie Barrahus fase 2.
Persbericht: Barrahûs fase 2 gaat in de verkoop Wonen 6 uur geleden
Feike Lousma tijdens een presentatie over het gehoor.
Feike Lousma van Hoorzorg Lousma roept op om te passen op het gehoor Zakelijk nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente vinden meeste schuurinbraken plaats 112-Nieuws 11 uur geleden
De opvouwbare IVA Traveler 300.
JF Scootmobiel verkoopt opvouwbare scootmobielen Zakelijk nieuws 13 uur geleden
Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 8 mei, 18:00
Afbeelding
Boersma Witgoed breidt uit richting Leeuwarden Zakelijk nieuws 8 mei, 15:00
Afbeelding
Gloednieuwe keuken- en badkamer opstellingen van Sani- en Keukensale Zakelijk nieuws 8 mei, 12:00