Afbeelding

Column Desirée van Dijk-Attema: Keuzestress

Column

Deze verkiezingen voelen anders dan anders. Een viertal grotere partijen en heel veel kleinere. En de mensen om wie het gaat, u en ik, kiezers, raken volgens mij steeds meer in verwarring. Ik vulde een stemwijzer in, omdat ik benieuwd was. Zou de uitkomst passen bij mijn voorlopige keuze? Maar dat was beslist niet zo. Ik kwam uit op drie partijen, nagenoeg met hetzelfde percentage en over het hele spectrum van links, naar rechts en het midden. Zowel progressief als conservatief. Ik ging aan mezelf twijfelen en ik vroeg me af of ik nou echt geen concretere keuze kon maken.

Nou niet dus, toen ik een andere stemwijzer invulde was het resultaat weinig anders.

In veel programma´s staat iets wat me aanspreekt en ook iets wat me vreselijk tegenstaat. Wat ga ik doen? Stemmen op de partij waar mijn voorkeur naar uit gaat of moet ik tactisch stemmen om ervoor te zorgen dat een voor mij wezenlijk onderwerp goed in de Tweede Kamer vertegenwoordigd wordt. Ofwel volg ik mijn hart of ga ik met mijn hoofd strategisch stemmen, omdat ik niet wil dat een bepaalde partij de grootste wordt.

Niet stemmen voelt voor mij ook niet goed. Ik ben er trots op dat we in een land wonen waar je stemrecht hebt en in vrijheid een keuze mag maken. Het voelt voor mij ook als een verantwoordelijkheid die ik moet nemen. Ik heb volgens mij nog nooit een stempas ongebruikt gelaten.

En of je nu de krant leest, social media volgt, radio luistert of tv kijkt, steeds maar weer lijsttrekkers die zichzelf promoten en hun tegenstanders aanvallen. Ik krijg deze laatste dagen ook steeds meer het gevoel dat debatten minder over de inhoud gaan en steeds vaker een aanval zijn op elkaar. Het lijkt ook wel alsof de coalitieonderhandelingen al zijn begonnen waarbij de discussie gaat over wie met wie door één deur kan.

En ondertussen is meer dan duidelijk dat er partijen zijn die helemaal die kiezer niet laten bepalen, omdat samenwerkingen worden uitgesloten.

Mijn potlood maakt morgen heus een keuze. En ik ben heel benieuwd hoe lang de onderhandelingen gaan duren en welke afspraken worden neergelegd in het regeerakkoord.

Afbeelding
Met dit nummer gaat Joost Klein ons land vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival Algemeen 8 uur geleden
Michel Tilma en Burgemeester Sybrand van Haersma Buma, 2 maart 2024
Miniature People Leeuwarden route is HEROPEND! Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Tryaters indringende Fanfarepodcast nu te beluisteren Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Flinke uitslaande brand in Cammingaburen
Flinke rookontwikkeling bij uitslaande woningbrand in Leeuwarden 112-Nieuws 1 mrt, 10:32
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit twee woningen in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 1 mrt, 10:22
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Asielzoekers die twintig dagen in het WTC verblijven krijgen een bed en opvang aangeboden.
Tijdelijke heropening WTC-complex als overlooplocatie aanmeldcentrum Ter Apel Samenleving 29 feb, 15:00