Afbeelding
Foto: Ed van Dijk

Column Ed van Dijk: “Eigen belang first?”

Column

Terwijl ik bijna iedere dag wandel met mijn vierpotige vriendin Noortje, die bij de Groene Ster door het nog koude water van het hondenstrandje loopt, probeer ik de eerste warme lentestralen op te vangen om de regenachtige afgelopen winter een beetje te vergeten.

Ondanks dit beginnende lentegevoel en dit heerlijke buitengevoel bestaat het leven van een cultuurondernemer en columnist toch vaak te veel uit agendapunten, mails en allerlei andere afspraken. Uitgerekend op de dag dat ik deze column schrijf ( zaterdag 3 februari) en Art Connection 38 jaar geleden de eerste expositie organiseerde, besef ik dat mijn vaak spannende culturele activiteiten niet mijn gehele privéleven moeten gaan overwoekeren. Gelukkig gaan in mijn leven het met onze Noor lopen en de vele spannende culturele activiteiten heel goed samen. 

Toch merk ik vooral de laatste jaren dat vooral eigenbelang bij veel mensen steeds meer naar voren dringt. Opkomen voor jezelf of voor een groep is uiteraard niet verkeerd maar verlies vooral het gemeenschappelijk belang niet uit het oog. Boeren die strijden voor hun voortbestaan, werknemers die meer loon willen maar ook culturele organisaties die steeds meer geld van de overheid willen. Begrijpelijk maar een goed milieu, veilig bestaan en vooral een algemeen welzijn moeten voorgaan. Een voorstel om de eigen zorgbijdrage af te schaffen lijkt mooi maar daardoor moeten de premies weer stijgen. 

Het vaak simpele denken lijkt het te winnen van het overzicht houden en daarnaar handelen. Maar er zijn ook nog genoeg lichtpunten zoals het organiseren van culturele evenementen zonder dat er één cent publieksgeld ingestopt wordt. Zo is er binnenkort in de aloude Kanselarij (Rijksmonument 1566) aan de Turfmarkt in Leeuwarden, zondag 17 maart om 15.00 uur, een heerlijk en ook nog leerzaam concert met een tijdreis door de klassieke muziekliteratuur voor blaaskwintetten, door het bekende kwintet Blaasvaak. (zie ook www.artconnectionexpo.nl bij Concerten.

Meer actueel cultureel nieuws elke zaterdagmorgen bij Omrop Fryslân op radio en TV in Op&Ut van 9.00 tot 12.00 uur.

Art Connection
Ed van Dijk

Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 4 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 6 uur geleden
Afbeelding
Veel schade en verkeersoverlast bij kop-staartbotsing in Leeuwarden 112-Nieuws 22 uur geleden
Roos en Lionne tijdens de finale
Studenten van Aeres VMBO behalen de eerste plek bij de Skills Awards Educatie 26 apr, 12:00
Afbeelding
Succesvolle pilot Aanpak Vroegsignalering wordt voortgezet met EropAf-team Financieel 26 apr, 10:00
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag 2024 in Leeuwarden? Cultuur 26 apr, 08:00
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00