Afbeelding

Boekentips voor kids met gescheiden ouders

Boek van de week

FRIESLAND - Op 26 mei is het de Dag van het Gescheiden Kind, een dag waarbij stilgestaan wordt bij de impact die een scheiding van de ouders heeft op het kind. Als ouders scheiden, heeft dat altijd invloed op een kind, hoe vredevol en liefdevol de ouders ook uit elkaar gaan. Vaak verliezen kinderen hun vertrouwde omgeving, omdat één (of beide) ouders verhuizen en ook vaste patronen (mama brengt me naar voetbal, papa is thuis als ik uit school komt) worden doorbroken. 

Er is veel onderzoek gedaan naar de impact die een scheiding heeft op kinderen, bijvoorbeeld door het Nederlands Jeugd Instituut. Op hun website lees je hoe een scheiding kinderen en jongeren van verschillende leeftijden beïnvloed. Kinderen van nul tot twee jaar reageren bijvoorbeeld door meer te huilen omdat ze nog geen taal hebben om uit te leggen hoe ze zich voelen, jonge basisschoolkinderen maken zich zorgen om hun ouders en oudere pubers hebben vaak minder respect of ontzag voor hun ouders. Uit onderzoek blijkt ook dat er een paar dingen belangrijk zijn om kinderen zo goed mogelijk te beschermen tijdens een scheiding. Het belangrijkste is dat ouders positief met elkaar omgaan en oog blijven houden voor het kind. Daarnaast is een goed netwerk helpend, in de vorm van steunende klasgenoten en vrienden. 

Maar hoe help je nu een kind dat te maken heeft met een scheiding? Gelukkig zijn hier een mooi aantal boeken over geschreven. We geven een paar tips.

Ik, jij en wij

Dit boekje, geschikt voor kinderen vanaf drie jaar, vertelt de verhalen van verschillende kinderen die te maken hebben met een scheiding. Het boek, geschreven door Pauline Oud, gaat over verdriet, maar ook over blijdschap, bijvoorbeeld omdat je twee keer je verjaardag mag vieren. De reeks Ik, jij & wij maakt thema’s zoals echtscheiding, adoptie, alternatieve gezinsvormen, rouwen en afscheid bespreekbaar met op maat gemaakte boeken. Ze helpen kinderen om hun emoties en gevoelens te verwoorden en te delen. 

Uit elkaar

Het boek Uit elkaar, geschreven door Veronique Puts, gaat over Acht. Acht is geboren op 8 augustus, dat is 8-8! Acht lacht altijd, dag en nacht. Maar papa en mama maken steeds meer ruzie. En als ze geen ruziemaken, zeggen ze NIETS meer tegen elkaar. Acht wil alles doen om het weer goed te maken tussen hen. Maar toch zeggen papa en mama op een dag dat ze uit elkaar gaan. Is familie dan niet voor altijd? In het boek Uit elkaar komen herkenbare vragen terug van kinderen tussen de vijf en negen jaar oud. Er is ruimte om je eigen gedachten op te schrijven.


Je hoeft het niet alleen te doen

Dit is een buddy in boekvorm voor alle kinderen met gescheiden ouders, gebaseerd op de Villa Pinedo-methode. De scheiding van ouders kan als een achtbaan voelen. Gevoelens gaan alle kanten op. Kinderen worden in Je hoeft het niet alleen te doen aan de hand genomen door jongeren die al eerder in deze achtbaan hebben gezeten en er sterker uit zijn gekomen. Dit creatieve boek laat kinderen ervaren dat zij niet de enige zijn en dat ze het niet alleen hoeven te doen. Het staat vol verhalen en ervaringen van anderen waar kinderen van 9 tot 16 jaar uit kunnen halen wat voor hen waardevol en belangrijk is.


Aan alle gescheiden ouders

In Aan alle gescheiden ouders laat Marsha de kinderen zelf aan het woord, in persoonlijke verhalen die iedere ouder zullen raken: wat zij meemaken, voelen en denken. Op een indringende manier openen deze kinderen je de ogen, aangevuld met tips en adviezen van deskundigen en oefeningen waar je meteen iets mee kunt. Zodat jouw kind later kan zeggen: ‘Mijn ouders zijn echt goed gescheiden.’

Afbeelding
Museumnacht in het Kazemattenmuseum Evenement 3 uur geleden
Afbeelding
Jeugdcircus Saranti presenteert nieuwste show Cirko Festo Evenement 7 uur geleden
Afbeelding
Gouden Buur Award 2023: Winnares Sita uit Leeuwarden (Friesland) Samenleving 8 uur geleden
Afbeelding
SC Cambuur verliest van effectief Jong FC Utrecht Sport 8 uur geleden
Afbeelding
RondOm Vandaag komt weer met unieke Amateurvoetbalspecial! Sport 23 sep., 12:00
Afbeelding
The bagstore.nl nieuwe hoofdsponsor LKV Pallas'08 Sport 22 sep., 08:00
Afbeelding
Vrijwilligersfestival in De Harmonie Algemeen 21 sep., 16:06
Afbeelding
45 verenigingen in Leeuwarden vanaf zaterdag op pad met Grote Clubactie Sport 21 sep., 12:00