Afbeelding
Foto: De Belastingdienst

Ga je scheiden? Vijf belastingtips die nu relevanter zijn dan ooit

Financieel

FRIESLAND - Wie gaat scheiden, kan met veel vragen zitten. Want er verandert een hoop. Heb jij besloten te gaan scheiden? Sommige financiële vragen zijn nu relevanter dan ooit. Bijvoorbeeld: kom ik nog wel rond na mijn scheiding? Waar heb ik recht op? En is het beter om straks alleen of samen aangifte te doen? Scheiden-expert Manuela van Blanken helpt je op weg met vijf tips voor hun belastingen.

1. Kijk of je recht hebt op toeslagen
Of je toeslag kunt krijgen, hangt onder andere af van je inkomen. En dat inkomen verandert als je geen fiscaal partners meer bent. Maak daarom een proefberekening op toeslagen.nl om te zien op welke toeslagen jij recht hebt. Ontvang je al toeslagen, zoals kinderopvangtoeslag? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk je nieuwe situatie doorgeeft aan Toeslagen via Mijn toeslagen of de app Kinderopvangtoeslag. Want dan wordt je toeslag aangepast op je nieuwe situatie.

2. Doe de scheiden-checklist. Bijvoorbeeld om te zien welke kosten aftrekbaar zijn
Als kosten aftrekbaar zijn, betaal je minder belasting. Partneralimentatie is bijvoorbeeld vaak aftrekbaar. Ook bij een koopwoning zijn bepaalde kosten aftrekbaar. Zelfs als jij niet in het huis blijft wonen, mag je in sommige situaties nog 2 jaar de hypotheekrente aftrekken. Door de scheiden-checklist in te vullen, zie je waar jij recht op hebt en met welke kosten jij rekening kan houden.

3. Maak afspraken met je ex over samen of apart aangifte doen over het jaar van de scheiding
Je kan er voor kiezen om nog één keer samen aangifte te doen. Het voordeel hiervan is dat je gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten gunstig kunt verdelen. En je voorkomt fouten, want je hebt gegevens van elkaar nodig. Als je aangifte doet als fiscaal partners, heeft dit wel gevolgen voor bijvoorbeeld de toeslagen en heffingskortingen waar je recht op hebt. Maak daarom een proefberekening met en zonder fiscaal partnerschap over het jaar van de scheiding. Dit doe je door de voorlopige aanslag als proef in te vullen op Mijn Belastingdienst. Maak ook voor je toeslagen een proefberekening.

4. Heb je een voorlopige aanslag? Check of je deze moet aanpassen of dat het interessant is om er één aan te vragen
Als je uit elkaar gaat, verandert je inkomen en vaak ook je woonsituatie. Dan is het verstandig om je voorlopige aanslag aan te passen. Dat doe je eenvoudig in vier stappen via Mijn Belastingdienst. Zo voorkom je dat je maandelijks te veel ontvangt of betaalt. Heb je nog geen voorlopige aanslag? Kijk dan of het interessant is om er één aan te vragen. Kijk op belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag.

5. Leg financiële afspraken vast, ook over belastingen en toeslagen
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is wel belangrijk om te doen om onduidelijkheden te voorkomen. Zeker als er gezamenlijke inkomsten of aftrekposten zijn. Maak dus ook afspraken over bedragen die jullie nog moeten ontvangen over de periode dat jullie nog samen waren. Of juist over bedragen die jullie nog moeten betalen. Je kunt afspraken bijvoorbeeld vastleggen in een echtscheidingsconvenant.

Persoonlijke scheiden-checklist 

Wil je weten waar je nog meer op moet letten als je gaat scheiden of uit elkaar gaat? Vul de scheiden-checklist in op belastingdienst.nl/scheiden. En zie meteen wat jij moet regelen.

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Keuzestress Column 10 uur geleden
Afbeelding
Ook in de winter kun je bij IJssalon Margje24 genieten van heerlijke lekkernijen Zakelijk 16 uur geleden
Afbeelding
Je kan nu bekijken hoeveel toeslag je in 2024 kunt krijgen Financieel 18 uur geleden
Afbeelding
Kom 2 december naar 'Het Grote ReSeth Sinterklaasfeest'! Samenleving 20 uur geleden
Afbeelding
Subsidieregeling wolfwerende maatregelen uitgebreid Natuur 29 nov., 18:00
Afbeelding
Ondernemende studenten pitchen hun bedrijfsidee in de finale van het HAF Educatie 29 nov., 15:00
Afbeelding
Friese Holland's Got Talent-sensatie Amilia showteam komt naar het Posthuis Theater in Heerenveen Cultuur 29 nov., 11:55
Afbeelding
Uber breidt uit naar Leeuwarden Zakelijk 29 nov., 10:13