Afbeelding

Met deze tips houd jij Dry January vol

Zorg & Welzijn

FRIESLAND - Bijna 25.000 Nederlanders doen dit jaar mee aan Dry January. Een maand lang zeggen ze nee tegen alcohol. Even stoppen met alcohol heeft veel voordelen. Mensen ervaren dat ze zich fitter gaan voelen, afvallen en dat ze beter nee kunnen zeggen in de toekomst. Toch is het heus niet makkelijk om in die periode te stoppen met drinken. Je moet patronen doorbreken en dat is moeilijk. Wil je wat extra hulp, met deze tips kom je er wel! 

Houd je voortgang bij

Stoppen met drinken, of je het nu maar voor een maand doet of het langer wil volhouden, heeft veel positieve effecten. Deze positieve effecten kunnen je motiveren om je te blijven onthouden van alcohol of ze kunnen je helpen om op moeilijke momenten toch nee te zeggen tegen alcohol. Er zijn diverse apps die je kunnen helpen om die positieve effecten in beeld te brengen. De app Daylio kun je bijvoorbeeld gebruiken om je gemoedstoestand dagelijks vast te leggen. Veel mensen ervaren namelijk dat ze zich blijer voelen als ze minder drinken. De apps Weight Log of Happy Scale kun je gebruiken om je gewichtsverlies bij te houden. Wat ook kan helpen, is om scherp te hebben hoe lang je deze nieuwe gewoonte al volhoudt. Dat kan met verschillende apps, zoals Streaks (voor Iphone gebruikers) of HabitNow (voor Android gebruikers).

Gebruik je liever pen en papier? Je kan ook een fysieke ‘habit tracker’ kopen. Deze Habit Tracker van Bol.com is een goede keuze. 

Beloon jezelf

Mensen denken vaak te makkelijk over het stoppen met alcohol. Ze vragen zich af; hoe moeilijk kan het nou zijn om dat biertje of wijntje te laten staan? Stoppen met alcohol is echter helemaal niet makkelijk, vooral omdat het zo geïntegreerd is in onze samenleving. Een wijntje, biertje of borreltje hoort erbij, vinden veel mensen. Om het vol te houden moet je jezelf af en toe ook belonen. Natuurlijk heb je al die ‘automatische’ beloningen al, zoals dat je je fitter gaat voelen, maar het is niet gek om jezelf ook wat te verwennen. Als kind kreeg je misschien ook wel een sticker als je je schoolwerk goed had gemaakt, of ging je naar de McDonalds als je je zwemdiploma haalde. Belonen is één van de grootste motivators voor de mens. 

Zoek alternatieven

Op een gezellige avond heb je natuurlijk niet altijd zin om alleen Rivella, Cola Light of water te drinken. Gelukkig zijn er genoeg alcholvrije mogelijkheden die net even wat specialer zijn. Doe inspiratie op in een boek met zestig heerlijke mocktails, cocktails zonder alcohol. Zo heb je toch een heerlijk drankje en de uitdaging van het maken van een cocktail. 

Zoek steun bij andere mensen

In je eentje is alles moeilijker. Zoek daarom hulp bij andere mensen. Laat ze weten dat je een maand (of langer) geen alcohol wil drinken. Misschien inspireer je ze wel en willen ze met je mee doen. Toch kan het ook alleen al helpen als ze je niet een biertje aanbieden, maar wat fris. Dan kom je ook niet in de verleiding. 

Verhalen van andere mensen kunnen je ook helpen om de maand door te komen. Het verhaal van de vrouwelijke schrijfster Sarah Hepola vertelt over wat zij meemaakte toen ze besloot te stoppen met alcohol. Het boek heet Blackout; remembering the things i drank to forget en is online te koop. Lees je liever in het Nederlands? Geen probleem. Evi Hanssen schreef bijvoorbeeld hoe zij het beleefde om vijfhonderd dagen niet te drinken in haar boek Sinds ik niet meer drink en Loïs Bisschop schreef in haar boek Ik drink niet meer over het echte leven, zonder het filter van alcohol.

Kennis is macht. Door te leren wat alcohol doet in je lichaam stop je wellicht makkelijker. In dit Engelse boek legt schrijfster Annie Grace uit wat (stoppen met) alcohol betekent voor je gezondheid. 

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Keuzestress Column 11 uur geleden
Afbeelding
Ook in de winter kun je bij IJssalon Margje24 genieten van heerlijke lekkernijen Zakelijk 17 uur geleden
Afbeelding
Je kan nu bekijken hoeveel toeslag je in 2024 kunt krijgen Financieel 19 uur geleden
Afbeelding
Kom 2 december naar 'Het Grote ReSeth Sinterklaasfeest'! Samenleving 21 uur geleden
Afbeelding
Subsidieregeling wolfwerende maatregelen uitgebreid Natuur 29 nov., 18:00
Afbeelding
Ondernemende studenten pitchen hun bedrijfsidee in de finale van het HAF Educatie 29 nov., 15:00
Afbeelding
Friese Holland's Got Talent-sensatie Amilia showteam komt naar het Posthuis Theater in Heerenveen Cultuur 29 nov., 11:55
Afbeelding
Uber breidt uit naar Leeuwarden Zakelijk 29 nov., 10:13