Jan Willem Monhemius.
Jan Willem Monhemius. Foto: eigen beeld.

Jan Willem Monhemius: Veertig jaar fitnessgeschiedenis in Heerenveen

Persoonlijke verhalen

HEERENVEEN - Vandaag interviewen we Jan Willem Monhemius, door een collega prijzend de “Godfather” van de fitness in Heerenveen genoemd. In 1984 nam hij na het afronden van het CIOS in Heerenveen een kleine fitnessclub over wat uiteindelijk leidde tot Fitnessclub Heerenveen, 1800 vierkante meter sport en fitness. Per 1 maart heeft hij de club overgedragen aan een nieuwe ondernemer.

Mijn vraag aan Jan Willem: ‘wat zijn je plannen nu je de sportschool verkocht hebt?’

“Nou, ik ga zeker nog niet met pensioen, want ik ben pas 61, maar ik ga zeker wat rustiger aan doen en meer van vrije tijd genieten, samen met mijn vrouw Loraine. Zij is nog actief met haar dansschool FAYA en het geven van danslessen en ik ben nog eigenaar van ABC Fitstudio.  Deze fitness-studio ben ik in 2016 begonnen met het idee om vooral veertigers die niet persé fitness heel leuk vinden.. een oplossing te bieden om fit te worden en te blijven. Toen ik veertig jaar geleden begon in deze branche ging het vooral om meer spieren, nu is gezond en fit blijven voor de meesten de belangrijkste reden om te sporten. Healthy Aging is de term die daarbij hoort.

Als je regelmatig traint en gezond leeft, dan heb je meer energie voor leuke dingen, bij mij is dat bijvoorbeeld mooie ritten op de motor maken en actieve vakanties. Maar ook is bewezen dat fysiek actieve personen veel minder en minder lang lijden aan chronische klachten aan het einde van hun leven. Het gaat dan om verschil van tot wel acht meer gezonde jaren op je oude dag. Dat is wel wat waard lijkt me. 

Zelf kom ik nu ook in de fase waarin je ziet dat leeftijdsgenoten allerlei welvaartsziekten ontwikkelen, dat stimuleert om fit en actief te blijven. Regelmatig kom ik nog mensen tegen die ook trainden in mijn eerste sportschool en die zijn blijven sporten. Stuk voor stuk lijken die jonger dan hun echte leeftijd je zou laten denken. Dat is wat een goede leefstijl met je doet. 

Mijn ideaal is altijd geweest om zoveel mogelijke inactieve mensen aan het trainen te krijgen en juist ABC Fitstudio met zijn computergestuurde fitness apparatuur is daar perfect voor. Ik nodig iedereen die graag wat aan zijn of haar fitheid wil doen om ons vijf weken proefabonnement uit te proberen.  Je zal merken dat je in die eerste vijf weken al veel meer bereikt dan je had durven dromen. Kom in actie en voel je lekker in je vel!’

Afbeelding
Inschrijving Schoon Belonen Heerenveen geopend Politiek 1 uur geleden
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
Heerenveen ontvangt 1,75 miljoen subsidie ter ondersteuning van de herontwikkeling van het centrum Politiek gisteren
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00