Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!

Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek

Algemeen

KATLIJK - Er zijn nu nog niet zoveel plekken in Katlijk waar kinderen elkaar kunnen ontmoeten, maar daar komt binnenkort verandering in. Eind maart begint de gemeente met het bouwen van Boartersplak Ketlik aan de Kerkelaan, een gloednieuwe speel- en en ontmoetingsplek voor alle kinderen (en volwassenen) in Katlijk en omstreken. Om de speeltuin nog leuker te maken, zijn er een paar Katlijkse buurtbewoners opgestaan om geld in te zamelen voor andere speeltoestellen. RegioBank – Zelfstandig adviseur Siebe de Vries Verzekeringen en Advies helpt hen om die crowdfunding succesvol te maken.

Het idee van een nieuwe speeltuin begint bij Ellis de Vries: “Ik merkte dat er behoefte was in het dorp naar een plek waar kinderen elkaar kunnen ontmoeten en waar ze veilig kunnen spelen.” Ellis stapt af op de gemeente in de zomer van 2021, maar het komt niet zo snel van de grond: “Totdat ook de gemeente de speeltuin wilde vernieuwen en er budget voor vrijmaakte.” Samen met het Plaatselijk Belang werd onderzocht waar de behoefte lag en al snel werden er plannen gemaakt: “We hebben een enquête gemaakt voor de dorpsbewoners. Daar werd al heel snel positief gereageerd,” vertelt Sanne Jacobi, zij werkt nu al ruim een jaar samen met Ellis om de speeltuin te realiseren: “Afgelopen oktober zijn een aantal kinderen uit Katlijk samengekomen om, samen met Boerplay, een plan te maken. Uit dertig verschillende bewegingen, denk aan klimmen, schommelen of spelen met zand, kozen alle kinderen tien uit. Dit verwerkte Boerplay in een plan.” 

Het resultaat mag er zijn, de plannen zijn veelbelovend. Fase 1 wordt gefinancierd door de gemeente en er worden onder andere voetbaldoeltjes, een wadi, een schommel en een kabelbaan aangelegd. De financiering van Fase 2 ligt in de handen van het dorp zelf. “Via diverse acties en een crowdfunding hopen we het geld dat nodig is voor onze plannen bij elkaar te sparen.” Het team, dat naast Ellis en Sanne ook bestaat uit Patricia en Anny, schrijft subsidies aan, zamelt flessen in (breng die van u vooral langs bij Ellis aan de Kerkelaan 4), benadert actief ondernemers uit Katlijk en organiseert een paasactie. Online is de actiepagina (samenvoordebuurt.nl) van de crowdfunding te vinden. Deze wordt ondersteund door RegioBank – Zelfstandig Adviseur Siebe de Vries Verzekeringen en Advies uit Heerenveen.  uit Heerenveen. “Elk jaar ondersteunen we een leefbaarheidsinitiatief in onze gemeente,” vertelt Annehil van dit kantoor. “We vinden het belangrijk dat dit soort initiatieven gesteund worden en vinden het mooi als mensen wat voor hun buurt willen betekenen.” De ondersteuning is vooral praktisch: “We geven de initiatiefnemers tips om de actie zo succesvol mogelijk te maken en ze mogen ons platform gebruiken voor de online inzamelactie.” Tot nu toe is die inzamelactie erg effectief. Het eerste spaardoel, 1500 euro voor een enterrek, is inmiddels gehaald. Ellis: “Nu gaan we voor ons volgende doel; een uitdagende klimbaan.”

Wil je deze actie ook steunen? Scan dan de QR-code of ga naar www.samenvoordebuurt.nl en zoek op ‘Boartersplak Ketlik’. Voor ondernemers is er nog een speciale actie, waarbij zij na een donatie van 250 euro op een reclamebord bij de speel- en ontmoetingsplek komen te staan. Op Facebook (@Boartersplak Ketlik) en de website van Plaatselijk Belang Katlijk blijf je op de hoogte van alle acties. De speeltuin wordt na fase 1 geopend op 16 april.

Afbeelding
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 1 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 15 uur geleden
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn 21 uur geleden
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 23 uur geleden
Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie gisteren
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 25 apr, 18:00
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 25 apr, 15:00