Léia Smit werkt als huiswerkbegeleider en houdt van handwerken.
Léia Smit werkt als huiswerkbegeleider en houdt van handwerken. Foto: eigen beeld

Over handwerken, de eik en kleinkinderen

Persoonlijke verhalen

HEERENVEEN - Léia Smit is 65 jaar en woont in Heerenveen. Ze is studiebegeleidster bij haar eigen bedrijf ‘Mevrouw Smit’ en heeft ook Timzalot, het huis van Handwerken opgericht. Léia is een ongelooflijk handwerkgekkie. Vandaar dat ze samen met een vriendin in de coronatijd een YouTubekanaal is gestart (Timzalot, het huis van Handwerken) om mensen te laten zien dat je thuis hele leuke dingen kunt gaan maken en dat je niet de hele dag voor Netflix hoeft te gaan hangen en je suf te vervelen! Je vindt meer informatie over Léia op www.mevrouwsmit.nl én www.timzalot.nl.

Wat ben je aan het doen? Ik heb een eigen praktijk voor studiebegeleiding, waarin ik zowel jonge kinderen help met lezen of rekenen, als volwassenen, die vast dreigen te lopen in hun studie en vooral ook middelbare scholieren, met probleemvakken, maar ook met hoe ze het beste kunnen leren! En daarnaast hebben we dus een online handwerkclub, waar ik ook mensen leer hoe ze leuke dingen kunnen maken.
Wat wilde je worden als kind? Eigenlijk wilde ik altijd al juf worden, maar ik koos na de middelbare school voor de Hotelschool in Den Haag. Daar werd ik diep ongelukkig en toen ik na een half jaar wilde stoppen, moest ik aan het werk. Ik heb toen van alles en nog wat gedaan, voordat ik alsnog besloot om lerares Nederlands te worden.
Verslavend: Oei, eigenlijk ben ik geen type voor verslavingen, omdat het me veel te snel verveelt om steeds met hetzelfde bezig te zijn. Handwerken is voor mij wel een soort verslaving, omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn! En… er is één spelletje op de computer, dat ik zeker elke dag even doe: Train of Thought.
ME-time: Lekker in de schaduw van mijn eikenboom, met een breiwerkje of een boek op m’n schommelbankje in de tuin. Even onzichtbaar zijn, dat is echt genieten.
Blij met: M’n 4 kleinzoons, leerlingen die ik kan helpen goede resultaten te halen, met m’n hondje, een glaasje wijn samen met vriendinnen op een terrasje, een weekendje weg met m’n kinderen, de Efteling, kleinkinderen die komen logeren, zwemmen, meer dan 40.000 views op ons vlog over hoe je een sok moet breien, boontjes of worteltjes, een wasdroger, geurende struiken in de tuin, een werkende kleurenprinter, yogales, filmpjes maken met Dini, m’n nieuwe dekbedhoes, de wekkerradio, boeken, ijsthee, met heel veel dingen eigenlijk!
Milliondollar-tip: Als je gestrest bent: ga breien of haken of borduren. Het is wetenschappelijk aangetoond dat je van die eindeloze hoeveelheden repeterende steekjes heel rustig wordt, en je creëert ook nog eens iets moois, helemaal zelf, met je eigen handen!
Inspiratiebron: Mijn moeder was altijd aan het handwerken en die vaardigheden hebben mijn zus en ik dus ook echt van haar meegekregen. Daar kan ik haar niet dankbaar genoeg voor zijn!
Geheim genoegen: Chocola, beslist chocola. En natuurlijk verlies ik mezelf ook wel eens in youtube-filmpjes waarin Tom Hiddleston zijn dansmooves laat zien…
Zo ziet mijn ideale vrije dag eruit: Een beetje uitslapen, met de hond wandelen, even naar de markt, lapje stof kopen, lekker broodje halen, een beetje opruimen in mijn atelier, wat eten en me dan in het hoekje van de bank nestelen met een handwerkje.
Van wie heb je het meest geleerd? Ja, het meeste heb ik toch wel van m’n moeder geleerd (mijn vader is al heel jong overleden) en dat waren natuurlijk niet alleen maar goeie dingen.
Levensmotto: Doe veel meer dingen waar je blij van wordt!

Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 2 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 23 uur geleden
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 26 apr, 18:00
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 26 apr, 15:00