Angelique, Mirjam en José werken met veel plezier in de diverse wereld van de IT.
Angelique, Mirjam en José werken met veel plezier in de diverse wereld van de IT.

Mirjam, José en Angelique werken in de IT: “IT is zo breed, de mogelijkheden zijn eindeloos”

Educatie

HEERENVEEN - Stijve, introverte mannen die de hele dag achter de computer zitten; dat is het beeld wat veel mensen hebben van de IT-wereld. Niets is minder waar, want juist in de IT is er veel diversiteit. In IT-bedrijven werken introverte en extraverte mensen, computerdeskundigen en digibeten, sociale vlinders en gesloten boeken en já, zowel mannen als vrouwen. RondOm Vandaag gaat langs bij PuurICT, een groot ICT-bedrijf in Heerenveen, om te praten over diversiteit in de IT-branche, wat de vrouwelijke collega’s toevoegen aan het team én hoe jonge meiden enthousiast gemaakt kunnen worden om te werken in IT.

Het is rustig in het kantoor van PuurICT. Het bedrijf is afgelopen weekend verhuisd van nummer 4 naar nummer 62 aan de Abe Lenstra Boulevard, maar het oogt al opgeruimd en de werknemers zijn alweer hard aan het werk. We ontmoeten Mirjam Koenen, José Rogaar en Angelique van Hoogen, drie van de tien dames die bij PuurICT werken. 25% van de werknemers bij PuurICT is vrouw. Alleen dit gegeven al, maakt het Heerenveense bedrijf uniek. Gemiddeld bestaat de branche namelijk slechts uit 16% vrouwen (Bron: Monitor Techniekpact, 2020). 

Een heel diverse branche

Wat ons al snel duidelijk wordt in gesprek met Mirjam, José en Angelique, is dat de IT net zo divers is als andere branches. Het idee dat werken in de IT vooral bestaat uit tikken op een computer, klopt niet. Zeker bij een bedrijf met het formaat van PuurICT, dat projecten in heel Nederland managet. Mirjam, José en Angelique passen dan ook totaal niet bij het beeld dat je hebt van een gemiddelde ICT’er. Het zijn spontane vrouwen die onderling grapjes maken, in de pauze wandelen met hun collega’s en samen met hun team meedoen aan een mud-run. 

Als Marketing en Salespecialist legt Mirjam Koenen het eerste contact met (potentiële) klanten voor PuurICT: “Tijdens mijn studie liep ik stage bij een IT bedrijf. Dat beviel goed. In de IT is geen dag hetzelfde. Ik heb hetzelfde werk ook weleens in een andere branche gedaan, bijvoorbeeld in de zorg, maar ik voel me hier beter op mijn plek.”

José is IT Consultant en past daarmee iets beter in het plaatje wat de meeste mensen hebben van IT werk. Ze specialiseert zich onder andere in PowerPlatform en ontwikkelt apps voor bedrijven, waaronder de Verlofapp of de Werkplekreserveringsapp (zogenaamde SharePoint Modules): “Ik heb de opleiding Media & Entertainment Management gevolgd aan Stenden, maar kon hier in eerste instantie geen geschikt werk in vinden. Via mijn vriend kwam ik in aanraking met IT. Naast een bijbaantje bij een klantenservice, probeerde ik online JavaScript te leren, tot ik besloot mij om te laten scholen. Sindsdien studeer ik Software Developer aan ROC Friese Poort in Drachten en loop ik stage bij PuurICT.”

Angelique is projectondersteuner: “Omdat het bedrijf afgelopen jaar snel is gegroeid, zijn ze op zoek gegaan naar iemand die ervoor kan zorgen dat projecten zo goed mogelijk worden uitgevoerd binnen een bepaalde planning. Tijdens een project werken vaak meerdere collega’s van PuurICT samen. Ik zorg ervoor dat collega’s weten wat ze moeten doen en wanneer het af moet zijn, zodat de volgende collega binnen het tijdspad verder kan met zijn of haar werkzaamheden.

Uit alles blijkt hoe divers IT eigenlijk is. Je hoeft dus niet persé binnen een bepaald stereotype te vallen om in de IT aan de slag te gaan. Angelique: “Binnen ons bedrijf zijn er heel veel verschillende persoonlijkheden. De ene vindt klantcontact geweldig en bij de andere past dat wat minder in hun straatje. Het mooie aan een bedrijf zoals die van ons, is dat je de ruimte krijgt om erachter te komen wat je leuk vindt.” José beaamt dat: “Ik leer hier niet alleen het vak, maar ook wat mij goed ligt en wat ik minder leuk vind. IT is zo breed en de mogelijkheden zijn eindeloos. In mijn werk zit een mooie balans tussen klantcontact en low-code.”

Vrouwen voegen wat toe

Naast Mirjam, José en Angelique werken er nog zeven andere vrouwen bij PuurICT. Van de veertig werknemers zijn er dus tien vrouw. Voor de branche uniek, maar Mirjam, José en Angelique denken dat je als vrouw heel wat kan toevoegen aan het team. Mirjam: “Vrouwen zorgen voor een goede balans in een team.” Angelique weet dat het managementteam anderhalf jaar geleden bewust gekozen heeft voor meer vrouwen in het team: “De dynamiek binnen een team wordt anders als er ook vrouwen bij komen. Zij zien dat als een kans om nog beter te worden.”

Onbekend maakt onbemind

De IT-wereld is booming, maar hoe kan het dan dat er zo weinig vrouwen kiezen voor die branche? Ten eerste omdat kinderen in het algemeen nog te weinig in aanraking komen met IT-werk, vinden de dames van PuurICT: “Kinderen hebben weinig idee wat IT inhoudt, terwijl het juist een groot onderdeel is van ons leven,” vertelt José. 

PuurICT doet veel om kinderen enthousiast te maken voor de branche. Angelique: “Op dit moment hebben we een project lopen met een basisschool in Leeuwarden. We bezoeken groep zes, zeven en acht en laten op een interactieve manier zien wat ons beroep allemaal inhoudt.” Kinderen kennis laten maken met de IT is de sleutel om ook meer meiden in de branche te verwelkomen, denken de drie dames van PuurICT. Interesse moet echter ook worden gevoed. José: Sommige kinderen zullen niets hebben met IT. Het is belangrijk dat de kinderen die het wel leuk vinden, daarin worden gemotiveerd.” Toch ontbreekt recente kennis vaak bij de leerkrachten. Mirjam: “Er wordt veel materiaal gemaakt voor kinderen en jongeren die geïnteresseerd zijn in IT. Als leerkracht kun je je leerling daarmee ondersteunen, zodat hij of zij die interesse blijft ontwikkelen.”

Ook merken ze dat de stof die aangeboden wordt op een IT-gerelateerde opleiding lang niet altijd strookt met de dagelijkse praktijk binnen IT-bedrijven. “De lessen die daar worden gegeven zijn vaak alweer verouderd. Dat is ontzettend jammer, want daarmee zul je een deel van de leerlingen demotiveren,” denkt Mirjam. Ze pleit voor een betere samenwerking tussen scholen en het bedrijfsleven. 

Bovendien moet het imago van IT wat worden opgepoetst, denken ze. Hoe meer mensen weten hoe veelzijdig en divers de IT-wereld is, hoe meer mensen zich ertoe voelen aangetrokken. Je hoeft dus niet te lijken op die ‘stereotype ICT’er’ waar je ongetwijfeld een beeld bij hebt. Er is ruimte voor creativiteit, sociale contacten, sportiviteit, geduld, behulpzaamheid en nog veel meer. 

Op 30 maart was het Girl’s Day, een initiatief van VHTO om meer meiden kennis te laten maken met beroepen in de techniek en in de IT.

Afbeelding
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 15 uur geleden
Afbeelding
Ventileren essentieel om gezond energie te besparen Duurzaamheid 2 dec., 12:00
Afbeelding
Liefde op het eerste gezicht! Column 2 dec., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om Sinterklaas te vieren Samenleving 2 dec., 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Samen verder Column 1 dec., 18:00
Afbeelding
“Beleef een levensechte game bij House of VR!" Zakelijk 1 dec., 12:00
Afbeelding
Weerbaarheidstraining voor sekswerkers in Friesland Zorg & Welzijn 1 dec., 10:00
Afbeelding
Bouw Van der Valk hotel Heerenveen grote stap dichterbij Politiek 1 dec., 10:00