Afbeelding
Foto: eigen beeld

RondOm’s Vriendenboekje; Over De Buurtkok, groeien en in jezelf geloven

Algemeen

HEERENVEEN - De 38-jarige Nynke Dijkstra uit Oranjewoud is oprichtster en vrijwilliger bij stichting De Buurtkok. Daarnaast werkt ze als integraal coach bij Zuiver Leefstijlcoaching. Ze is getrouwd met Simon en heeft twee kinderen, Anouk van 10 en Niels van 7. Hond Senna en katten Spikey en Simba maken het gezin compleet. Op www.zuiverleefstijl.nl en www.debuurtkok.nl kun je meer informatie over haarzelf en haar werk vinden. 

Wat ben je aan het doen? 

Simon en ik zijn samen met Hanny, Paula en een team van vrijwilligers elke dag in de weer bij en voor De Buurtkok. De Buurtkok is een stichting in Heerenveen zonder winstoogmerk, die gezond eten bereikbaar wil maken voor iedereen in de buurt. Dit doen we met een flinke korting op de afhaalmaaltijden voor de minima en gratis maaltijden voor de Voedselbank. Dat is waar je aan bijdraagt als je de maaltijden voor de normale prijs bij ons koopt. Zo help je dus jezelf én een ander gezonder te eten. Wij noemen dat: Goed voor elkaar.

De Buurtkok is er voor eenieder die bewust en gezond wil eten. De koelverse kant-en-klaar maaltijden worden gemaakt van biologische (seizoens)producten en altijd met verse en voedzame ingrediënten. Het enige dat je nog hoeft te doen is bestellen, afhalen bij VV Heerenveen en thuis even opwarmen. De maaltijden zijn verkrijgbaar van maandag tot en met zaterdag en liggen sinds kort ook in de schappen bij Ekoplaza Heerenveen, Kaasboerderij De Gelder in Tijnje en de Streekwinkel in Katlijk. Waarom we dit doen? Wij geloven in de kracht van gezonde voeding en vinden dat  iedereen recht heeft op een voedzame maaltijd. Je budget mag hierbij geen beperking zijn.

Sinds de start van De Buurtkok (1 maart 2022) hebben we ruim 750 maaltijden geschonken aan de Voedselbank. We zien dus al wat het resultaat op kleine schaal is en de impact zal alleen maar groter worden. Zeker met hulp van het bedrijfsleven en subsidies. Gelukkig weten steeds meer partijen ons te vinden en ontstaan er al waardevolle samenwerkingsverbanden, met onder andere lokale ondernemers, de GGD, de zelfoogsttuin van stichting Sociaal en Vitaal en Gemeente Heerenveen.

Naast mijn inspanningen voor De Buurtkok ben ik leefstijlcoach, kort gezegd voor mensen die niet lekker in hun vel zitten. Ook in de coaching speelt hoe je je lichaam voedt en verzorgt een belangrijke rol, naast gezond bewegen, ontspanning, slaap én de mentale en sociaal-emotionele balans. In coaching gaat het vaak en vooral om het veranderen van gedrag en de regie terugpakken; leven in plaats van geleefd worden. Dankzij de integrale aanpak en met de juiste inzet en motivatie ervaren de cliënten blijvend meer rust, energie en balans. Ik vind het mooi om te zien dat er overall meer bewustwording komt voor leefstijl en vitaliteit en dat ook steeds meer bedrijven investeren in de gezondheid en inzetbaarheid van werknemers.

Wat wilde je worden als kind? Kapster. Lekker friemelen in andermans haar. Die ambitie heb ik nu niet meer maar sinds corona knip ik wel het haar van mijn man en zoontje. En stiekem vind ik dat ontzettend leuk om te doen.

Verslavend: 

Persoonlijke groei. Ik blijf graag in beweging door mezelf verder te doorgronden en ontwikkelen. Stilstand is achteruitgang ;-) 

ME-time: 

Alleen zijn met een goed boek, yoga, wandeling, powernap of een ontspanningsmassage of -oefening. Sinds kort gebruik ik een spijkermat. Best spannend de eerste keer, maar jee wat is het lekker als je je eraan over kan geven. Goed voor de doorbloeding en ontspanning.

Blij met: 

Mijn leven. De lieve mensen om ons heen, leuk en dankbaar werk, we zijn gezond en hebben het goed. Ik voel me een gezegend mens.

Minder blij met: 

Onrecht en oneerlijkheid. Daar kan ik wakker van liggen. Vooral als het om situaties gaat waar ik zelf geen invloed op heb. Als ik het kon fixen of veranderen had ik dat gedaan. Dit zegt natuurlijk ook iets over mij; mijn streven naar harmonie en controle.

Milliondollar-tip: 

Niet in geld uit de drukken; geloof in jezelf en alles wat je bent. Ik ben ervan overtuigd dat je kan bereiken wat je wilt als je weet wat je doel is. Zet de stip op de horizon, maak een plan, geloof in jezelf en omring je met mensen die achter je staan. Zet elke dag een haalbare stap in de richting van je doel. Kijk ook regelmatig even achterom om te zien hoe ver je al bent gekomen en vier je successen.

Inspiratiebron: 

Brené Brown. Ik heb haar boeken, waaronder “De kracht van kwetsbaarheid” en “De moed van imperfectie”, meerdere keren gelezen. Wat ze zegt en schrijft is herkenbaar en treffend, hierdoor blijft het me boeien en inspireren. Voor mijn werk haal ik ook veel oefeningen uit het boek “Je bent je eigen medicijn” van dr. Judith M. Kocken, waarin het draait om het zelfherstellend vermogen van het menselijk lichaam en hoe je de bril waarmee je naar jezelf en de wereld kijkt kan veranderen, ten gunste van je eigen gezondheid en geluk.

Favoriete plek in Friesland: 

Oranjewoud natuurlijk! Ik voel me er helemaal thuis. 

Dit vind ik stom: 

Deze vraag haha!

Geheim genoegen: 

Na een drukke dag op de bank ploffen met een goed glas wijn, kleedje en Netflix.

Lievelingsmuziek: 

Ik luister graag naar muziek van Anouk - vooral haar oudere nummers -, Skunk Anansie, Pink en Coldplay. Maar ook muziek uit de 90’s brengt altijd goede herinneringen naar boven. Met Nederlandstalige rapmuziek maak je me minder blij. Misschien is dit een goed antwoord op de vraag “Dit vind ik stom”.

Ik surf dagelijks naar: 

Facebook en Instagram om De Buurtkok te promoten. Ook vind ik het erg leuk om online kledingwinkels te bezoeken. Niet perse om te kopen, ook om inspiratie op te doen. Ik probeer wel m’n telefoon ook bewust aan de kant te leggen want voor je het weet zit je de hele dag met een schermpje in je handen.

Laatste avondmaal: 

Groentelasagne van De Buurtkok met een zelfgemaakte soep van spinazie, prei, courgette en aardappel. Lekker en gezond!

Wat staat er nog op je bucketlist: 

Als de kinderen groter zijn zou ik wel een natuurhuisje met b&b willen beginnen. Een plek waar de gasten de drukte achter zich kunnen laten en helemaal tot rust komen. Goed te combineren met coaching, yoga en gezond eten. Iets dichterbij op de list staat het plan om terug te gaan naar de Seychellen en daar symbolisch opnieuw te trouwen met Simon en de kinderen.

Zo ziet mijn ideale vrije dag eruit: 

Rustig opstaan, uitgebreid ontbijten, lange wandeling met de hond en daarna doen waar ik op dat moment zin heb. Bijvoorbeeld een bakje koffie drinken bij mijn ouders, boekje lezen op de bank of eropuit gaan met het gezin.

Nutteloos talentje van mij: 

Thuis onthou ik precies waar alles ligt. Niet helemaal nutteloos natuurlijk, handig voor de sloddervossen in huis. En ik sla telefoonnummers en kentekens op. Je zou zeggen dat je je geheugen wel voor betere dingen kan gebruiken, toch?!

Van wie heb je het meest geleerd? 

Niet één persoon, maar ik heb ontzettend veel geleerd tijdens mijn laatste opleiding, als mens en als coach. De kennis en inzichten helpen me iedere dag.

Wat had je als twintigjarige graag geweten? 

Dat goed, goed genoeg is. Ik heb lang geloofd dat perfectionisme een sterkte was en dat het me hielp om veel te bereiken in het leven. Inmiddels ken ik ook de keerzijde van die hoge lat en ben ik bewust patronen aan het doorbreken. 

Hoe zie je jezelf over 5 jaar? 

Gezond, gelukkig, tevreden en nog steeds actief bezig met gezondheid en vitaliteit.

Levensmotto:

“Wees jezelf. Er zijn al zoveel anderen.” Van Loesje.

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 15 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Volop activiteiten in de meivakantie bij Sportstad Heerenveen Sport 30 apr, 10:00
Afbeelding
Inschrijving Schoon Belonen Heerenveen geopend Politiek 30 apr, 08:00