Nurcan en haar dochter Reyhan.
Nurcan en haar dochter Reyhan. Foto: eigen beeld.

De gastvrije en positieve Nurcan Demir inspireert

Persoonlijke verhalen

HEERENVEEN - Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Reden genoeg om één van de vele inspirerende vrouwen uit Heerenveen te spreken. Nurcan Demir laat mensen kennis maken met de authentieke Turkse keuken door voor hen te koken. Haar eigen bedrijf Afiyet Olsun is inmiddels een bekende naam geworden in Heerenveen en daarbuiten. 

Wanneer Nurcan in 2014 haar baan bij de bibliotheek kwijtraakt, weet ze niet gelijk wat ze moet doen: “Ik wilde altijd al werken bij een openbare instelling en had het naar mijn zin bij de bibliotheek. Ik werkte er al twintig jaar”. Uiteindelijk waagt ze de sprong en richt ze datzelfde jaar haar eigen bedrijf op. Ze noemt het Afiyet Olsun, wat ‘eet smakelijk’ betekent in het Turks.

Ze begint met het geven van kookworkshops en breidt al snel uit met het aanwezig zijn op evenementen en catering bij mensen thuis. Haar dochter Reyhan Aksel, die een expert is op het gebied van grafische vormgeving, helpt haar: “Samen hebben we een website laten maken en later ook een Facebook- en Instagrampagina. Ze is vanaf het begin mijn rechterhand. Ook schiet ze bij met catering opdrachten en evenementen, want stiekem vind ze koken ook erg leuk. Het is heel bijzonder dat we dit samen doen.” In het begin wist Nurcan eigenlijk nog niets over het runnen van een eigen bedrijf: “Alles was nieuw. Ik wist veel dingen niet, zoals hoe het precies zit met de belastingen. Ik vond autorijden en spreken voor een groep mensen in het begin doodeng. Nu doe ik het zonder zenuwen. Ik heb meer zelfvertrouwen.”

Koken en reizen

Inmiddels is Afiyet Olsun flink gegroeid. In de weekenden organiseert Nurcan kookworkshops, verzorgt ze catering of staat ze op een evenement. Doordeweeks kookt ze op een buitenschoolse opvang samen met kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud: “We koken van alles, van tomatensoep en cake tot Turkse gerechten. Zo maken kinderen kennis met verschillende producten en leren ze koken. Ik merk dat de kinderen steeds meer lusten en gezonder gaan eten. Samen koken is het goed voor ze.” Naast het koken organiseert Nurcan ook twee keer in het jaar een reis naar Cappadocië: “Cappadocië is een prachtige regio in midden-Turkije. Het is het gebied waar ik ben geboren en waar ik de eerste vier jaar van mijn leven heb gewoond,” vertelt Nurcan. “Ik geef mijn eigen twist aan de reis. We eten bij locals, mijn toenmalige buurvrouw kookt voor ons, we maken wandeltochten en gaan pottenbakken. Het is een hele unieke reis.” Nurcan zit dus eigenlijk nooit stil, haar familie helpt waar dat kan: “Mijn dochter staat altijd voor mij klaar en ook mijn zusjes Fatma en Nazmiye werken met mij mee. Familie is voor mij heel belangrijk.” Gastvrijheid en liefde spelen een belangrijke rol in het leven van Nurcan: “Ik probeer iedereen mee te geven dat je niet alleen moet leven voor het geld. Er zijn dingen die veel belangrijker zijn dan dat.”

Familie en vrienden zijn het allerbelangrijkste

Nurcan heeft ook veel vrijwilligerswerk gedaan: “Mensen verklaarden me voor gek omdat ik dingen voor nop deed, maar ik denk dat vrijwilligerswerk je juist heel veel oplevert. Het is goed om ook buitenshuis op onderzoek te gaan.” Ze denkt dat veel vrouwen daarin nog wel iets van haar kunnen leren: “Onderwijs is heel belangrijk. Leer de Nederlandse taal en ga aan het werk. Je moet niet afhankelijk zijn van iemand. Dat heb ik van mijn ouders geleerd. Zij vonden onderwijs ook heel belangrijk.” Inmiddels is Nurcan een bekend gezicht geworden in Heerenveen en weten mensen haar te vinden voor overheerlijke en authentieke Turkse gerechten. Dus mocht je eens wat nieuws willen proberen voor bij een feestje of een andere gelegenheid, schroom dan niet om te vragen naar de mogelijkheden. Meer informatie over Nurcan en haar bedrijf vind je op www.afiyet-olsun.nl.

Op deze plek in Katlijk komt straks een geweldige speeltuin, hopelijk met uw hulp!
Katlijk komt samen voor speel- en ontmoetingsplek Algemeen 9 minuten geleden
Afbeelding
Achter de doeken van Aerial Yoga Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 16 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 18 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen gisteren
Afbeelding
De Bibliotheek en Steunpunt de Barones bieden hulp bij belastingaangifte Verhalen uit de buurt 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00