De boerderij waar dagbesteding Jouw Ster in gevestigd is en waar sinds kort ook cliënten kunnen wonen.
De boerderij waar dagbesteding Jouw Ster in gevestigd is en waar sinds kort ook cliënten kunnen wonen. Foto:eigen beeld.

‘Ondernemen in de zorg is ontzettend hard werken, maar ook heel erg leuk’

Gezondheid

HEERENVEEN - Op vrijdag 17 november is het de Dag van de Ondernemer, een dag die in het leven geroepen is om aandacht te geven aan het belang van ondernemers voor Nederland en hen in het zonnetje te zetten en te bedanken voor hun durf en doorzettingsvermogen. Ondernemen is namelijk hard werken, je neemt als ondernemer veel risico’s. Dat weet ook Margriet Kalf. Vijf jaar geleden richtte zij dagbesteding Jouw Ster op in hun boerderij aan de Jousterweg in Heerenveen: “Soms denken mensen dat we alleen maar leuke dingen doen, maar op de achtergrond moet er veel werk worden verzet. Bij ondernemen in de zorg komt veel kijken.”

Wanneer de kinderen het huis uit zijn moeten Margriet en Johan Kalf gaan bedenken wat ze met al die ruimte moeten doen op hun boerderij. Margriet werkt dan in de zorg, Johan is ondernemer en runt zijn eigen tankstation. Steeds meer vrienden opperen het idee van een dagbesteding: “We hebben een prachtige locatie, maar voor tweeën is het echt te groot. Toen het idee van een dagbesteding steeds vaker genoemd werd, is het ook bij mij gaan kriebelen. We hebben ook een heel mooi plekje, dacht ik, waarom zouden we dat niet delen.”


Margriet en Johan Kalf

Margriet waagt de sprong: “Ik dacht; ik ga gewoon beginnen. Ik wilde altijd al ondernemen. Werken voor een baas, dat past niet echt bij mij. Ik zag nu een mooie mogelijkheid en heb het stap voor stap gedaan.” Veel dingen zoekt ze zelf uit: “De vergunningen bij de gemeente waren snel rond gelukkig, maar het viel me wel tegen hoeveel je moet regelen. Je kan echt niet zomaar zoiets oprichten. Vooral het kwaliteitssysteem was veel werk.” Een kwaliteitssysteem zorgt ervoor dat de zorg voor de deelnemers goed geregeld is en dat een zorgbedrijf voor alle mogelijke gebeurtenissen een plan heeft: “Ik weet nog dat ik op een gegeven moment een middag had vrij gepland om bezig te zijn met het kwaliteitssysteem. Na zes uur had ik slechtst drie vragen uitgewerkt, en er stonden nog zo’n honderd op mij te wachten.” In een kwaliteitssysteem legt een zorginstelling alles vast: “De vragen gaan over wat je doet als er brand uitbreekt, wat je doelgroep is, of en hoe ze samen zijn, wat je doet als een medewerker ziek is. Ik snap natuurlijk hoe belangrijk het is dat je daar goed over na hebt gedacht en dat je daarvoor een plan op papier hebt, maar veel werk was het wel.”

Bewust kleinschalig

Vijf jaar geleden gaat de dagbesteding officieel open. Margriet is niet heel commercieel bezig met haar bedrijf: “Ik heb expres niet de media opgezocht of veel reclame gemaakt. Ik geef het geld liever uit voor wat extra’s voor de deelnemers.” Toch weten veel mensen de dagbesteding snel te vinden: “Via via is het nieuws snel verspreid. We hebben ook een vrij brede doelgroep op de dagbesteding, van jong tot oud. Die combinatie vind ik juist goed werken, de interactie tussen onze jonge deelnemers en de ouderen is heel erg leuk om te zien.” Bij de dagbesteding komen mensen die, om wat voor reden dan ook, belang hebben bij een kleinschalige dagbesteding. Elke dag ontvangt Jouw Ster negen mensen: ¨Doordat we zo kleinschalig zijn, kunnen we met iedereen meedenken. Er is veel mogelijk, waardoor er altijd wel een activiteit is die past bij de deelnemer, of we denken na hoe we een nieuwe activiteit kunnen realiseren.”

Er komt meer bij kijken
dan je denkt

Op een zonnige dag lunchen de deelnemers en begeleiders lekker buiten op het terras. “Soms zeggen mensen dan: Goh, wat een heerlijk werk, lekker buiten zitten. Natuurlijk is het ook heel erg leuk werk, maar het is ook echt hard werken,” vertelt Margriet over haar dagelijkse bezigheden. “Op de achtergrond gebeurt er ook heel veel. Naast de administratie waar een gewoon bedrijf mee te maken heeft, heb je ook de zorg-gerelateerde administratie, zoals rapporteren en de kwaliteitseisen én omdat we een boerderij hebben moeten we ook alles goed regelen voor de dieren, die moeten ook gevoerd worden en de dierenarts komt langs. En je hebt nog de roosters voor het personeel, de gesprekken met ouders, de jaarlijkse controles, ik kan zo wel even doorgaan. Er komt veel meer bij kijken dan je denkt.” Daarbij komt ook nog dat het werken in de zorg ook niet altijd makkelijk is: “De meeste momenten zijn prachtig, als ik terugdenk aan de afgelopen vijf jaar zijn er zoveel hoogtepunten, je zou er een boek over kunnen schrijven, maar het is ook wel eens lastig. Daar is ook niet altijd genoeg begrip voor.”

Wonen

Na een aantal jaar begint het opnieuw te kriebelen bij Margriet: “Ouders kwamen naar ons toe om te vragen of we ook hadden nagedacht over het creëren van een woongroep. De ruimte was er wel, maar we hebben lang getwijfeld. Tot onze dochter aangaf het bedrijf te willen voortzetten. Toen dachten we; we gaan ervoor.” Margriet en haar man verhuizen en hun boerderij verbouwen ze tot een woonlocatie. Inmiddels wonen er vijf cliënten: “Wonen zorgt weer voor nieuwe uitdagingen, maar ik ben blij dat we onze rijkdom kunnen delen met deze mensen. Zij zouden anders waarschijnlijk nooit kunnen genieten van het boerenleven. Het is mooi dat ze dat bij ons kunnen ervaren.” Voor de toekomst heeft Margriet genoeg ideeën, maar voor nu is het even goed zo: “Ik ben toch een echte ondernemer. Je wilt in beweging blijven, maar nu gaan we even genieten van alles wat we hebben opgebouwd.”

Ondernemen in de zorg

Meer informatie over Jouw Ster? Ga naar www.jouwster.nl.

Afbeelding
Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 6 uur geleden
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 9 uur geleden
De nieuwe vestiging opent op 11 mei.
E-Bike Center Heerenveen opent nieuwe vestiging Zakelijk nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 7 mei, 18:00
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 7 mei, 15:37
Afbeelding
EU-debat van Fryslân in Gorredijk Politiek 3 mei, 08:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00