Het team van De Buurtkok in Heerenveen.
Het team van De Buurtkok in Heerenveen. Foto: Ella Kragt Fotografie

Simon Dijkstra en Nynke Dijkstra van stichting De Buurtkok in Heerenveen: “We willen gezonde maaltijden bereikbaar maken voor iedereen”

Gezondheid

HEERENVEEN - Een lange dag gehad en even geen zin om te koken? Dat klinkt vast herkenbaar. Gelukkig zijn er talloze restaurants waar je terecht kunt om eten te bestellen. Wat dan weer iets minder is, is dat je vaak op een vette en ongezonde hap terecht komt. Overweeg eens te bestellen bij De Buurtkok, een stichting die in het leven geroepen is om gezonde maaltijden bereikbaar te maken voor iedereen. Voor iedereen die geen tijd of zin heeft om te koken, maar ook voor mensen die geen gezonde maaltijd kunnen betalen. Indirect help jij mensen die het financieel moeilijk hebben door een maaltijd te bestellen bij De Buurtkok. Simon en Nynke Dijkstra, twee van de initiatiefnemers van De Buurtkok, leggen uit hoe dat zit. 

“We zijn sinds maart hard aan de weg aan het timmeren met De Buurtkok”, vertelt Simon enthousiast. “Dit doen we door maaltijden te bereiden met verse, gezonde streekproducten en tegen een ‘commercieel’ tarief te verkopen aan onze klanten. De winst op deze maaltijden gebruiken we vervolgens om iemand in de minima een maaltijd tegen kostprijs aan te bieden en door onze maaltijden te schenken aan de Voedselbank. Hoe meer we verkopen, hoe meer we kunnen schenken en des te groter wordt de impact. Begin november hebben we onze duizendste maaltijd aan de Voedselbank mogen overhandigen. Dat is natuurlijk een prachtige mijlpaal en we streven er naar om nog veel meer te doen.”

Gezond eten voor iedereen

Simon en Nynke zijn samen met chefkok Hanny Terpstra de gezichten achter De Buurtkok. Met kok Paula Gualda en 17 (wisselende) vrijwilligers zetten ze zich dagelijks in voor de stichting om mensen te kunnen voorzien van een gezonde maaltijd. “Onze missie is ontstaan vanuit eigen ervaringen”, legt Nynke uit. “We hadden zelf ook allemaal een drukke baan en als je dan thuiskomt schiet het koken er wel eens bij in. Daarin misten wij allemaal de makkelijke en gezonde maaltijden in Heerenveen. We balen ook van het feit dat ongezond eten eigenlijk beter betaalbaar is. Daarom zijn we na gaan denken over een concept waarbij we zowel het gemak van de mensen dienen, als voor mensen die geen gezonde maaltijd kunnen betalen. Gezond eten gunnen we namelijk iedereen, juist ook de mensen die het financieel wat zwaarder hebben.”

Investeren in preventie

En daar haalt Nynke een belangrijk punt aan, want iedereen heeft natuurlijk recht op gezonde en betaalbare voeding. “De gedachte die bij ons leeft is als volgt: we zijn vaak bezig met het behandelen of oplossen van een probleem. En een probleem schetst het al, dat behandel je vaak wanneer het al te laat is. Op een gegeven moment komen mensen ook in een neerwaartse spiraal terecht, omdat je je niet meer fit voelt. Een gezonde maaltijd kan de eerste stap zijn naar een betere vitaliteit. Hoe mooi zou het om te investeren in preventie, door gezonde voeding goedkoper te maken. Waarom heffen we bijvoorbeeld nog BTW op groente en fruit? We kunnen volgens mij heel veel kosten besparen door nu te investeren in gezond eten”, legt Nynke uit. “En zeg nou zelf, wie wordt er niet blij van gezond eten en niet hoeven koken?” 

Urgentie, kennis en eenzaamheid

De urgentie is duidelijk, want ook het leven wordt steeds duurder. “Toen we begonnen waren er ongeveer 440 monden te voeden bij de Voedselbank. De laatste keer waren dat er al bijna 600. En dat is alleen nog maar in Heerenveen”, licht Simon toe. “Daarnaast krijgt de Voedselbank van alles binnen, maar kunnen de cliënten daar ook mee uit de voeten? Stel: ze krijgen een pakket met tien paprika’s mee, hebben ze dan ook de kennis om ze in verschillende gerechten te verwerken? Wij helpen daarbij. De maaltijden van De Buurtkok zijn uitgebalanceerde menu’s en en zitten boordevol goede bouw- en voedingsstoffen. Je kunt het zo in de magnetron of (stoom)oven opwarmen en eten. Dat is voor de Voedselbank en haar gebruikers nog veel waardevoller. We zijn dan ook druk bezig om onze banden met de Voedselbank te intensiveren en in de toekomst bijvoorbeeld gezamenlijke eetmomenten aan te bieden. Want eten verbindt, zeker in een tijd waarin eenzaamheid veelbesproken is. We hopen mensen weer bij elkaar te kunnen brengen om samen te eten. Dan smaakt het eten nog lekkerder en het is ook nog eens veel gezelliger.”

Via de website www.debuurtkok.nl kun jij de maaltijden bekijken en bestellen. De maaltijd haal je op bij de kantine van VV Heerenveen op een door jou gekozen dag. Daarnaast zijn de maaltijden te koop bij Ekoplaza Heerenveen, Kaasboerderij De Gelder in Tijnje en de Streekwinkel in Katlijk. Hou de site van De Buurtkok in de gaten voor de ontwikkelingen of meld je via de site aan voor de nieuwsbrief.

Vlnr: Hanny Terpstra, Simon Dijkstra, Paula Gualda, Nynke Dijkstra
vlnr: Simon Dijkstra, Nynke Dijkstra, Hanny Terpstra, Paula Gualda
Afbeelding
Opvallende stijging: Nederland kent steeds meer huizen met schimmel en zwamgroei Samenleving 7 uur geleden
Afbeelding
Tialda Hoogeveen geïnstalleerd als nieuwe Berneboeke-ambassadeur Educatie 10 uur geleden
Afbeelding
Bijeenkomst voor ouders met een kind met een beperking Samenleving 13 uur geleden
Afbeelding
Zucht- nieuwe expositie bij Nynke & Blom Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Toeristisch ondernemers gemotiveerd om duurzaamheidsslag te maken Duurzaamheid 17 uur geleden
Afbeelding
Wat kunnen verwachten in 2023: verkiezingen, schaatsen, darten en meer... Evenement 25 jan, 18:00
Afbeelding
Visit Friesland Elfstedenrace verhuist naar oktober Sport 25 jan, 15:00
Afbeelding
Open Dag maritieme mbo-opleidingen Harlingen Educatie 25 jan, 12:00