Zorgen over financiën zijn helemaal niet gek.
Zorgen over financiën zijn helemaal niet gek. Foto: Unsplash.com

Humanitas Heerenveen: “Wij helpen jou om je financiën en administratie op orde te brengen en te houden”

Financieel

HEERENVEEN - Financiële zorgen, het is heel begrijpelijk in een tijd waarin alles alsmaar duurder wordt. De gas- en energieprijzen rijzen de pan uit, de boodschappen worden steeds duurder en ook de brandstof brengt een behoorlijke kostenpost met zich mee. Logisch dus, als je niet precies weet hoe je het allemaal rond moet breien. Toch heerst er best wel een taboe op financiële zorgen. Zo blijkt uit onderzoek van veldwerkbureau Panel Inzicht dat maar liefst één op de zeven Nederlanders zich schaamt voor de financiële situatie. Best zorgelijk, maar gelukkig is er genoeg hulp, ook bij jou in de buurt. RondOm Heerenveen spreekt er over met Jeroen de Vries, vrijwilliger en bestuurslid van Humanitas Heerenveen. 

Wat doet Humanitas? 

Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie die mensen helpt om op eigen kracht iets aan de eigen situatie te veranderen. Jeroen is sinds 2013 werkzaam als vrijwilliger voor Humanitas in Heerenveen. De organisatie helpt mensen met een heleboel zaken, waaronder de thuisadministratie. In dit proces helpt een vrijwilliger jou om de financiën en administratie op orde te brengen en te houden. “En dat doen wij helemaal gratis en gebeurt ook bij de mensen thuis. Wij koppelen mensen met hun hulpvraag aan één vrijwilliger, zodat ze niet bij ieder bezoek een andere vrijwilliger krijgen. Dat doen wij tot men de situatie weer onder controle heeft”, legt Jeroen uit.

Een nauwe samenwerking

De thuisadministratie van Humanitas ondersteunt op dit moment zo’n 50 mensen in de gemeente Heerenveen. “We zien wel een lichte stijging”, merkt Jeroen. De aanwas komt deels door mensen die zelf, of via iemand anders zich aanmelden voor hulp. Maar ook verwijst de gemeente mensen door naar Humanitas. “We hebben een goed netwerk die nauw met elkaar samenwerkt. Zo heb je de gemeente, maar ook steunpunt de Barones en Budgetmaatjes, beide onderdeel van Stichting Caleidoscoop (de welzijnsorganisatie in de gemeente Heerenveen). Met deze groepen hebben wij regelmatig overleg, dat overleg noemen wij ‘Financieel Gezond Heerenveen’. Samen willen we er voor zorgen dat we mensen op een goede manier kunnen begeleiden.”


Zorgen over financiën zijn helemaal niet gek. 

Tijdelijke ondersteuning

Iedere instantie heeft zijn eigen rol. “Je kunt bij Humanitas terecht voor tijdelijke ondersteuning. Onze vrijwilligers helpen je om je situatie te veranderen, zodat je daarna op eigen kracht verder kunt”, legt Jeroen uit. Dat kunnen verschillende dingen zijn. “Soms hebben mensen bijvoorbeeld geen idee hoe administratie in elkaar zit. In andere gevallen is er een partner overleden, waarbij hij of zij altijd de administratie deed. Of wanneer je geen inzicht hebt in je budget, dan kunnen we samen een budgetplan opstellen, zodat je beter inzicht krijgt in je uitgaven en inkomsten. We streven er naar om iemand binnen een jaar naar zelfredzaamheid te helpen.” Kortom, Humanitas kan je in een vrijblijvend traject helpen naar een (financieel) gezonde toekomst.

Vroegsignalering

Het feit dat er een stijging in het aantal aanmeldingen bij de thuisadministratie te zien is, heeft twee kanten. Aan de ene kant melden meer mensen zich, dus trekken ze (tijdig) aan de bel. Maar aan de andere kant kan het ook een signaal zijn dat meer mensen in de problemen komen. Jeroen maakt zich zorgen over de mensen die zich niet durven te melden of mensen die helemaal niet weten dat Humanitas bestaat. “Ik kan me voorstellen dat mensen niet weten wat Humanitas is, of dat mensen ook niet zomaar naar de gemeente toe durven stappen. Daar zit toch een bepaald spanningsveld tussen. Wij willen benadrukken om tijdig op de deur te kloppen en dat je ook voor kleine (hulp)vragen bij ons terecht kunt. Zeker ook de minima inkomens, ook wel ‘de werkende armen’, die niet perse schuldhulp nodig hebben, maar wel met een klein budget rond moeten komen, zijn welkom. Daarvoor hebben we onder andere een project bij NHL Stenden lopen. Zij doen onderzoek naar hoe wij die mensen beter kunnen bereiken. Mensen die de weg niet weten of het juist moeilijk vinden om te melden. Vroegsignalering is namelijk erg belangrijk om grotere problemen te voorkomen.”

Info en aanmelden

Wil je meer informatie over de hulp die Humanitas kan bieden? Neem dan contact op met de coördinatoren Thuisadministratie, via telefoonnummer: 06-42423795 of stuur een e-mail. Een e-mail sturen kan naar: ta.humanitash@gmail.com

Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 12:00
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00
Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 27 feb, 12:00
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00
Afbeelding
Naar een betekenisvolle Matthäus Passion Cultuur 26 feb, 15:00