Rui Jun Luong uit Heerenveen zet zich in voor de Aziatische gemeenschappen om bewustwording te creëren.
Rui Jun Luong uit Heerenveen zet zich in voor de Aziatische gemeenschappen om bewustwording te creëren. Foto: eigen foto

“Niet iedereen van Aziatische afkomst is Chinees”

Samenleving

HEERENVEEN - “Er is bijna geen Aziatische representatie in de mainstream media, vooral niet in Nederland en dit veroorzaakt problemen”, schrijft de 25-jarige Rui Jun Luong uit Heerenveen op haar website guesswho.ruijunluong.nl. Het gebrek aan deze representatie zorgt voor vooroordelen, racistische ongepaste opmerkingen en zogenaamde grapjes richting mensen met een Aziatische afkomst. In dat kader zet Rui Jun zich in voor de Aziatische gemeenschappen, om te vechten voor een stuk bewustwording in de wereld. RondOm Vandaag spreekt met Rui Jun over hoe zij dit doet.

Rui Jun woont tegenwoordig in Maasluis, maar groeide op in het onbezorgde Heerenveen. Alhoewel, onbezorgd? Ondanks dat Rui Jun zich nog altijd thuis voelt in het Friese dorp, heerst er toch een dubbel gevoel. “Ook in Heerenveen heb ik de nodige nare dingen meegemaakt. Mensen die naar je staren of opmerkingen maken die worden afgewimpeld als een grapje, zo van: het hoort erbij. Woorden als ‘hey Chinees, of ‘hey poepchinees’, daar moet echt wat van gezegd worden, zeker als je het zelf ziet gebeuren.” 

Guess Who: Asian Edition

Twee jaar geleden besluit Rui Jun tijdens haar studie Graphic and Time Based design aan de Minerva Art Academy een GoFundMe pagina op te starten ten behoeve van haar afstudeerproject: ‘Guess Who: Asian Edition’. Een bijzonder project, waarbij Rui Jun’s missie en haar passie voor fotografie samen komen. Guess Who: Asian Edition brengt de diversiteit aan culturen en mensen in Azië op een heldere en luchtige manier in beeld. Met een simpel, laagdrempelig spel vraagt ze aandacht voor een groot probleem. “Beelden zeggen meer dan woorden. Toen ik jong was, had ik geen rolmodellen en mensen met wie ik mijzelf kon identificeren. Met dit project geef ik Aziatische mensen een platform en laat ik zien hoe mooi ze zijn. Het zijn mensen en niet altijd de stereotypes die de media portretteert.” 

Het zijn mensen en niet altijd de stereotypes die de media portretteert.

De missie gaat voort

De actie op GoFundMe levert in totaal meer dan 1500 euro op. Een prachtig bedrag waarmee Rui Jun keihard werkt om het project vorm te geven. Ook nu is Rui Jun nog druk bezig met fotograferen voor haar website. “Afgelopen december heb ik nog nieuwe portretten gemaakt. Ik wil nog meer diversiteit en veelzijdigheid aan cultuur laten zien aan de wereld.” 

Rui Jun krijgt hele mooie reacties op de portretten en dat doet haar goed, maar het voelt ook dubbel. “Het is aan de ene kant heel mooi natuurlijk, maar jammer dat het in deze tijd nog nodig is. Heel veel mensen denken dat het wel meevalt, maar dat is niet zo. Ik kan dan ook niet wachten om mijn expositie met de buitenwereld te delen.”

De expositie komt nog

Inmiddels is Rui Jun afgestudeerd en laat de expositie nog even op zich wachten vanwege de coronacrisis. “Maar de expositie komt er”, verzekert Rui Jun ons. Hoe en wanneer laat ze nog weten, maar ondertussen gaat de strijd tegen racisme en discriminatie door. Ze is onder andere bezig met het schrijven van een boek. 

Stichting Asian Raisins 

Verder heeft Rui Jun een stichting in het leven geroepen, genaamd: Stichting Asian Raisins. Een meldpunt voor discriminatie en racisme jegens Aziaten. “De stichting is in het leven geroepen om de verbinding met elkaar te zoeken. Mensen die te maken krijgen met racisme of discriminatie kunnen dit bespreken op ons platform, maar je kunt ook gewoon terecht voor een goed gesprek. We maken gebruik van een Facebookgroep en een discordserver. Heb je vragen, kijk dan eens op www.facebook.com/asianraisins.” 

Juist nu hebben we elkaar nodig

Ten tijde van corona hebben we elkaar extra hard nodig. In 2020 sprak Rui Jun over racisme incidenten bij De Wereld Draait Door. Vanwege corona komen er nog meer gevallen van racisme aan het licht. Zo werd Rui Jun in de bus naar school geconfronteerd met mensen die ‘hoopten dat ze geen corona krijgen’, omdat ze met haar in de bus zaten. “Het geeft aan dat er nog veel werk te verzetten is en hoe belangrijk het is dat er aandacht voor komt.” We blijven Rui Jun volgen in haar strijd. 

Meer info? guesswho.ruijunluong.nl

Een portret van Hai Ha uit Vietnam. Ze is opgegroeid in Duitsland en woont nu in Nederland.
Een portret van Kalpani uit Duitsland. Haar roots liggen in Sri Lanka.
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 20 minuten geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 20 minuten geleden
Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 4 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 6 uur geleden
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 10 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 10 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws gisteren
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 18 apr, 12:00