Tijdens het Nationale Schoolontbijt schuiven kinderen vanuit heel Nederland op school aan tafel voor een gezond ontbijt.
Tijdens het Nationale Schoolontbijt schuiven kinderen vanuit heel Nederland op school aan tafel voor een gezond ontbijt.

De voordelen van een gezond ontbijt

Gezondheid

FRIESLAND - Van 7 tot 11 november 2022 wordt het Nationaal Schoolontbijt georganiseerd. In de ontbijtweek schuiven kinderen vanuit heel Nederland op school aan tafel voor een gezond ontbijt. Daarnaast krijgen zij een educatieve les over hoe jij de beste start van je dag kunt beleven. De kinderen leren op een leuke manier het belang om iedere dag met een gezond ontbijt te starten. RondOm Vandaag zet de belangrijke voordelen van een schoolontbijt even voor je op een rijtje.

Allereerst even de cijfers. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat negen op de tien kinderen ontbijt. Een mooi aantal, maar het liefste zien we natuurlijk dat elk kind kan ontbijten. Vooral jonge kinderen ontbijten vaak. Bij zowel jongens als meisjes zien we dat zij in de pubertijd en in hun adolescentie (ongeveer tot dertig jaar) minder gaan ontbijten. Van de mannen tussen 19 en 30 jaar eet bijvoorbeeld slechts 63% elke dag ontbijt. Na hun dertigste gaan mannen en vrouwen weer vaker ontbijten. 

Voordeel 1: Ontbijten geeft je energie

Als je mobiel leeg is, leg je hem aan de oplader. Als de tank van de auto leeg is, dan ga je naar de benzinepomp. Auto’s en mobieltjes hebben energie nodig, en jij ook! Ontbijten geeft je energie om de dag te beginnen. 

Voordeel 2: Voedingsstoffen 

Je hebt voedingsstoffen nodig om gezond te kunnen leven. Denk aan vezels, vitamines en mineralen. Door goed te ontbijten krijg je al een deel van deze voedingsstoffen binnen.

Voordeel 3: Start je stoelgang

In de nacht eet en drink je niets (waarschijnlijk). Hierdoor krijgen je darmen en maag even rust. In de ochtend moet je verteringsstelsel, net als jij, weer opstarten. Door te ontbijten zet je je darmen weer in de actie-modus, waardoor je minder last krijgt van darmproblemen. 

Voordeel 4: Voorkom snacken

Als je niet ontbijt, dan is de kans groot dat je halverwege de ochtend toch honger krijgt. Je pakt dan snel even een makkelijk tussendoortje, want voor een uitgebreide brunch heb je geen tijd. Het probleem is echter dat een tussendoortje vaak veel suikers of vetten bevat, niet het beste idee als je gezond wilt leven dus. Als je gaat ontbijten kun je voorkomen dat je om elf uur weer zin in wat hebt. Een gezondere keuze dus. Mocht je nou tóch nog zin in iets, kies dan voor fruit of wat lekkere noten.

Voordeel 5: Gezellig en lekker!

Stiekem weet iedereen wel dat ontbijt gezond is. Dat is alleen niet het enige voordeel van ontbijten. Ontbijten is namelijk ook superlekker! Kies je voor een broodje met jam, of toch voor yoghurt met verse vruchten? Ontbijten kan ook heel gezellig zijn, als je met z’n allen aan tafel gaat. Praat met elkaar de dag door, maak grappen en bespreek problemen, dat kan allemaal tijdens het ontbijt. Eet smakelijk!

Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 3 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 5 uur geleden
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 19 uur geleden
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Start 'Buurtgezinnen': opvoeden doe je samen Zorg & Welzijn gisteren
Afbeelding
4 mei 20.45 uur: Annelies van James Whitbourn door het Toonkunstkoor Cultuur 26 apr, 10:00
Het Lancaster-monument in Oudehorne.
Oorlog in Heerenveen: Het Lancaster-monument in Oudehorne Historie 26 apr, 08:00