De Kruiskerk in Heerenveen
De Kruiskerk in Heerenveen

Wonen bij September opent deuren na verbouwing van De Kruiskerk aan de Burgemeester Falkenaweg

Gezondheid

HEERENVEEN - Na een grote verbouwing staan de deuren van de Kruiskerk aan de Burgemeester Falkenaweg in Heerenveen weer open. Zorgorganisatie Wonen bij September heeft in de voormalige kerk 48 appartementen gerealiseerd voor mensen met de dementie. Tot voorkort was de organisatie in Friesland nog een redelijk onbekende aanbieder van ouderenzorg. Reden genoeg dus om langs te gaan en kennis te maken met de mensen van Wonen bij September. 

Wanneer je door de deuren stapt van het imposante pand aan de Burgemeester Falkenaweg val je even stil. Het voormalige kerkgebouw is met enorm veel succes omgetoverd tot een warm thuis. Authentieke details, zoals de glas in lood ramen en de hoge plafonds zijn gecombineerd met een ruime, open keuken en sfeervolle woonkamers. In de woonkeuken staan een aantal mensen met elkaar te praten. Er staat een doos gebak op het aanrecht, de waterkoker borrelt zacht en ondanks dat de appartementen nog maar een week worden bewoond, heeft de subtiele geur van vers gezette koffie, de geur van nieuwe meubels allang verruild. Eigenlijk is het net alsof je een huis binnenloopt en dat is wat ze graag willen bereiken hier, vertelt locatiemanager Monique Hulzebosch. “Veel mensen die hier binnenstappen geven aan dat ze het gevoel hebben hier omarmd te worden. Dat is precies het gevoel dat we willen geven aan mensen die langskomen.” 

Wonen bij September

Wonen bij September is nog redelijk onbekend in Friesland, hoewel ze al wel een aantal jaren een locatie hebben in Witmarsum. Het is dus niet gek dat veel Friezen nog nooit van hun naam hebben gehoord. “Persoonlijk vind ik de naam goed gevonden,” legt Monique enthousiast uit. “September is een nazomermaand. De zon laat zich nog vaak zien, je kunt nog vaak genoeg in de tuin genieten van het weer. Dat is ook de visie die wij hebben op de mensen die hier wonen en de zorg die wij hen willen bieden. We willen dat ze ook de laatste fase van hun leven als warm en behaaglijk ervaren.”

We willen dat ze ook de laatste fase van hun leven als warm en behaaglijk ervaren.

Met die missie onderscheid Wonen bij September zich van andere zorginstellingen. Monique: “Wij focussen ons niet op zorg, maar op leefplezier. Ga maar eens na; hoe ziet jouw dag eruit? Je komt uit bed, doucht, poetst je tanden en gaat naar je werk. Hoeveel minuten ben je bezig met verzorging, met zorg voor jezelf? Zorg is maar een heel klein onderdeel van je leven, waarom zou dat opeens veranderen als je ouder bent?” Ze benadrukt dat de bewoners uiteraard kunnen rekenen op de zorg die ze nodig hebben: “Maar wat wij doen gaat veel verder dan een pilletje of een beugel in de douche.” Zorg is dus niet de hoofdtaak. Monique: “Ons product is eigenlijk emotie.”

Het team van Wonen bij September in Heerenveen.

Genoeg personeel

Veel zorginstellingen kampen met een enorm personeelstekort, maar bij September Heerenveen hebben ze juist ruim voldoende personeel: “We vinden nabijheid heel belangrijk. Als je iemand nodig hebt, dan wil je niet wachten tot er iemand tijd voor je heeft. Zeker onze doelgroep wordt daar heel onrustig van.” Met een groter aantal mensen op de werkvloer blijft er veel meer tijd over voor ‘het leven’. Om een voorbeeld te geven, roept Monique één van haar collega’s erbij: Janet. “Een nieuwe bewoner had een scootmobiel, maar de familie dacht niet dat hij die zou gebruiken. Gisteren gingen we boodschappen doen en hij wilde wel mee. We vroegen meneer of hij op de scootmobiel mee wilde.” Monique valt in: “Daar tip je gelijk iets aan wat we heel belangrijk vinden: Eigen zeggenschap! Onze bewoners maken hun eigen beslissingen. Ze moeten niets, alles mag. Als meneer geen zin had om op de scootmobiel mee te gaan, dan hadden we nog andere opties.” Toch koos de bewoner in kwestie om, voor de allereerste keer, zijn scootmobiel te gebruiken. Janet: “Het was prachtig. Eerst was het nog wat onwennig, maar later reed hij met veel zelfvertrouwen door de winkel. Zoiets zouden we niet kunnen doen als we alleen tijd hadden voor zorg.”

Onze bewoners maken hun eigen beslissingen. Ze moeten niets, alles mag.

Siebolt werkt al een tijdje bij de locatie van Wonen bij September in Witmarsum. Vandaag is zijn eerste werkdag in Heerenveen, maar hij is dus al goed bekend met de manier van werken: “In de reguliere zorg ben je altijd maar bezig met processen. Je doet steeds hetzelfde. Wakker maken, douchen, aankleden, naar het ontbijt, medicijnen en dan haal je de volgende bewoner. Hier ben je veel meer bezig met het leefplezier. Je gaat samen naar de winkel of bereid samen een maaltijd.” 

Kijken naar de mens

Wonen bij September heeft vernieuwend taalgebruik. Een zorgplan heet een ‘leefplezierplan’, want ‘leefplezier’ is het belangrijkste’. Het netwerk om een bewoner heen wordt aangeduid als verwanten, omdat niet alleen familie zich bekommerd om iemand met dementie. En over dementerende ouderen wordt niet gesproken. “Het zijn mensen met dementie, De mens komt eerst,” zegt Monique beslist.

Dat is één van de redenen dat Wonen bij September op huisbezoek gaat bij toekomstige bewoners. Monique legt de wijze van aanmelding uit: “Eerst komen mensen voor een rondleiding, waarbij ik ze het hele gebouw laat zien.” Ze moedigt verwanten altijd aan om te gaan ‘shoppen’ als ze een nieuw onderkomen zoeken voor een geliefde: “Vraag jezelf af; waar zou hij het beste aarden, waar gaat iemand zich thuis voelen.” Na de rondleiding krijgen geïnteresseerden de brochure mee naar huis, waar ze alle informatie op zich in kunnen laten werken. Als ze gekozen hebben voor Wonen bij September, komt één van de collega’s op huisbezoek: “Dan kijken we hoe iemand leeft in de thuissituatie. Wat doet hij of zij zelf nog en waar heeft hij of zij plezier aan?”

Als al het papierwerk geregeld is, het appartement is uitgekozen en er is ingericht, komt de verhuizing. Ook vandaag arriveert een nieuwe bewoner. Verwanten slepen met meubels, fotolijsten en andere persoonlijke bezittingen. Moniques getrainde oog ziet vrijwel direct een kat in een reismandje. “Is de poes ook mee?” merkt ze op. “Wat gezellig. Van harte welkom!” 

Wonen bij September

Bij September wonen ouderen met dementie, zoals de ziekte van Alzheimer, die niet meer in staat zijn zelfstandig te wonen. Zij wonen in kleinschalige woonhuizen waar liefde, aandacht en betrokkenheid voorop staan. Wonen bij September heeft in heel Nederland kleinschalige woonhuizen. ‘Alles mag, niets moet’ is de gedachte achter Wonen bij September. Wilt u meer weten over Wonen bij September en hun nieuwe locatie in Heerenveen? Ga dan naar www.wonenbijseptember.nl of neem contact op met Monique (M: monique.hulzebosch@wonenbijseptember.nl,
T: 06 - 407 964 38)

Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 12:00
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00
Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 27 feb, 12:00
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00
Afbeelding
Naar een betekenisvolle Matthäus Passion Cultuur 26 feb, 15:00