Duizenden gezinnen zijn slachtoffer geworden van de toeslagenaffaire
Duizenden gezinnen zijn slachtoffer geworden van de toeslagenaffaire

Tien gedupeerden van toeslagenaffaire komen uit Heerenveen

Algemeen

HEERENVEEN - Hoewel de Toeslagenaffaire gelukkig voor veel mensen een ver-van-hun-bed-show is, zijn toch zeker 26.000 gezinnen keihard getroffen. In Heerenveen wonen tien gedupeerden en ook in andere, omliggende gemeenten zijn er tientallen getroffen gezinnen. De kans is dus groot dat je iemand kent die direct betrokken is bij deze affaire. Toch is bij lang niet iedereen bekend wat er nou precies is misgegaan bij de Belastingdienst en hoe deze mensen nu eindelijk geholpen worden. RondOm Heerenveen dook in het verhaal en zocht uit hoe de Heerenveense gedupeerden van de Toeslagenaffaire steun krijgen.

Wat is de Toeslagenaffaire?

In Nederland staat de overheid je financieel bij, door middel van toeslagen. Je krijgt bijvoorbeeld huurtoeslag voor het huren van een huis, of zorgtoeslag om je zorgverzekering te betalen. Als je als ouder(s) werkt, dan krijg je van de overheid kinderopvangtoeslag om een deel van de kosten te dekken die je maakt om je kind onder te brengen bij een gastouder of kinderopvang. In 2013 bleek echter dat er op grote schaal met deze toeslagen werd gefraudeerd, vooral door Bulgaren. Daarom ging de Belastingdienst veel beter letten op fraude, ook voor de kinderopvangtoeslag. Hier ging het echter goed fout. Ouders die helemaal geen fraude pleegden, maar waarbij er een paar kleine dingen fout waren gegaan met het aanvragen van de kinderopvangtoeslag (bijvoorbeeld omdat er een handtekening mistte of omdat de gastouder de papieren niet op orde had), werden onterecht als fraudeur aangemerkt. Ze kwamen op een zwarte lijst terecht en hun toeslag werd per direct stilgezet. Daarnaast moesten ze vaak heel hoge bedragen aan de Belastingdienst terugbetalen.

Lange tijd werd hun verhaal niet geloofd. Jaren verstreken en deze ouders raakten steeds dieper in de problemen. Sommigen raakten hun baan kwijt, werden bijna dakloos of leefden in grote armoede. In september 2018 kwam de affaire pas echt aan het licht. Ook ontdekte men dat de getroffen oudergroep nog veel groter is dan vooraf gedacht werd én dat discriminatie vaak ten grondslag lag van wie er wel en wie er niet door de Belastingdienst gecontroleerd werd.

Kortom, de affaire was zo groot dat het kabinet zich genoodzaakt voelde om af te treden. Volgens demissionair premier Mark Rutte, laat de toeslagenaffaire zien dat het systeem op meerdere vlakken niet werkt en dat iedereen daar verantwoordelijk voor is. De betrokken ouders krijgen sowieso 30.000 euro schadevergoeding van de overheid, maar van dat geld hebben veel ouders nog niets gezien. De vraag is dus nog of én hoe de overheid dit probleem gaat oplossen, en of het niet nog een keer kan gebeuren.

Gedupeerden Heerenveen

In Heerenveen zijn er tien mensen gedupeerd door de toeslagenaffaire. Begin december vroeg de gemeente aan alle getroffen gezinnen om zich te melden. De gemeente wist destijds namelijk niet wie de gedupeerden waren, omdat de Belastingdienst deze gegevens wegens privacyredenen niet vrijgaf. Ze hebben het bericht gedeeld op social media, op hun website, in een huis-aan-huiskrant en bij de verschillende dorpsbelangen. Ook heeft de gemeente contact gezocht met moskeeën en de Antilliaanse gemeenschap binnen Heerenveen.

Inmiddels laat de gemeente weten dat acht gezinnen zich hebben gemeld. Hun doel is om deze inwoners te staan en hulp te bieden bij hetgeen wat nodig is. Er is uitgebreid gesproken met de betreffende gezinnen en in een aantal situaties heeft dat geleid tot extra ondersteuning of omscholing.

Afbeelding
''Beachvolleyballen zit weer in de lift'' Sport 2 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 4 uur geleden
Anna Molleman.
'Een veilig schoolklimaat is het allerbelangrijkste' Educatie 8 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 8 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 18 apr, 12:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00