Afbeelding
Foto: Café de Swetser

“Je merkt echt dat mensen die uitlaatklep nodig hebben”

Algemeen

HEERENVEEN - Wat hebben we het gemist met zijn allen: het dansen, knuffelen, gek doen en even alle zorgen vergeten. De discotheken en nachtclubs zijn inmiddels weer helemaal open en dat is te merken. Ook bij Café de Swetser in Heerenveen is het een drukte van jewelste. Manager Wouter Bosscha geniet er met volle teugen van: “Je merkt aan alles dat mensen het gemist hebben.”

Op zaterdag 26 februari is het moment eindelijk daar, de eerste nacht dat nachtclubs en discotheken de deuren weer zonder regels mogen openen. Geen QR-code en geen verplichte sluitingstijd meer. Nog nooit waren de nachtclubs en discotheken zo blij met een lange wachtrij voor het pand. “Het is niet te beschrijven hoe erg we dit hebben gemist. Je gaat van open, naar dicht, tot half open en dan weer helemaal open. Iedereen heeft op dit moment gewacht”, glundert Wouter trots. 

Dat laatste is een understatement, want bij Café de Swetser stond er letterlijk een rij tot aan de overkant van de straat, helemaal tot aan Ristorante Pizzeria Paolo. “We hebben dan ook maar besloten om 12 uur onze deuren dicht te gooien, zodat mensen nog de kans kregen om ergens anders naartoe te gaan. Je ziet dat mensen nog steeds vroeg komen, net als toen we tot 1 uur open mochten blijven. Het geeft maar weer eens extra aan hoe graag de mensen weer op stap willen.” 

Goed voor de sociale ontwikkeling

Wouter werkt inmiddels al zes jaar bij het café in Heerenveen en is er niet meer weg te slaan. De afgelopen jaren waren dan ook niet makkelijk voor hem. “Het is toch je passie en dat gaat je echt aan het hart. Je leeft normaal gesproken iedere week naar het weekend toe en dat valt ineens weg. Mensen gingen daardoor thuis feesten, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als een avondje uit. Je mist dan toch een bepaalde ontwikkeling in je leven en ik denk dat je daardoor wel merkte dat er een sociale kloof begon te komen. Mensen die het lastig vinden om contact te zoeken met mensen. Daarom denk ik dat het heel belangrijk is dat wij weer open zijn. Eindelijk weer het fysieke contact, elkaar kunnen zien en aanraken. Een mens heeft dat echt nodig, want we zijn toch sociale dieren”, legt Wouter uit. 

“Je mist dan toch een bepaalde ontwikkeling in je leven en ik denk dat je daardoor wel merkte dat er een sociale kloof begon te komen.”

Contact blijven zoeken

Om toch nog met elkaar in contact te blijven tijdens de lockdown, organiseerde Café de Swetser regelmatig livestreams in samenwerking met verschillende DJ’s die er draaien. “Deze DJ’s deden dat geheel vrijwillig, in de eerste plaats voor ons, maar ook om zelf in de picture te blijven natuurlijk. Dat waarderen wij enorm. Daarnaast wilden we toch graag het contact met de mensen behouden, zodat ze ons niet vergeten. We organiseerden bijvoorbeeld meerdere keren een bingo en daarnaast ook nog een loterij. Zo kregen we toch nog wat inkomsten binnen naast de compensatie vanuit de overheid. Met kerst verkochten we ook wat wijnpakketten en Sonnema pakketjes. Zo bleven we toch wat bezig.” 

Café de Swetser wist gelukkig het hoofd boven water te houden, mede doordat het bijna geen vast personeel in dienst heeft. “Dat scheelt natuurlijk een hoop, want vele mensen die hier werken, doen het als bijbaantje erbij”, legt Wouter uit. “Daardoor waren de enige vaste lasten die we hadden onze huur. Daarnaast heb ik zelf nog wat bijgewerkt bij de GGD, om in ieder geval rond te kunnen komen, maar ik ben heel erg blij dat we nu weer los kunnen.” 

Een hecht café

Wouter omschrijft de Swetser als een hecht café. “We zijn eigenlijk een grote vriendengroep geworden. De meeste mensen werken hier ook al voor een langere tijd, sommigen zelfs langer dan 10 jaar. Dat zegt denk ik heel veel over hoe het café in elkaar zit. Samen werken en daarna even een drankje doen, heerlijk. Erik, de eigenaar, heeft daar ook jarenlang in geïnvesteerd, dat is gewoon heel mooi om te zien. Samen gaan we weer knallen.” 

Ben jij ook benieuwd naar de sfeer en gezelligheid van Café de Swetser? Kijk voor een impressie dan eens op de website van de Swetser: heerenveen.deswetser.nl

De mensen hebben het stappen zichtbaar gemist.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Directrice Tineke de Jong opent de deuren van de openbare basisschool in Aldeboarn.
OBS de Boarne in Aldeboarn sluit na bijna 40 jaar haar deuren en gaat verder als samenlevingsschool Educatie 7 uur geleden
Afbeelding
Start vernieuwbouw Kindcentrum Ekke de Haan en Kindcentrum het Kompas Educatie 10 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 15 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 17 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 24 apr, 10:00
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 24 apr, 08:00