Afbeelding
Foto: Unsplash

Koopkracht daalt: dit kun je doen om te besparen.

Financieel

Het leven lijkt alleen maar duurder te worden. Met stijgende energie- en grondstofprijzen. Hopelijk kunnen we het jullie makkelijker maken door deze veertien bespaartips.

1. Maak een overzicht

Om goed te weten hoe je er financieel voor staat, is het raadzaam om een overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven. Houd daarbij ook rekening met kosten voor bijvoorbeeld een nieuwe bril of gemeentelijke aanslagen. Je kunt bij de gemeente een betalingsregeling aanvragen om in termijnen te betalen. Dat kan vaak ook bij andere instellingen. Informeer daar naar wanneer je krap bij kas zit.

2. Schrap bepaalde uitgaven

Met het overzicht paraat kun je goed zien, waar je geld naar toegaat. Heb je een abonnement bij een sportschool, maar ga je nauwelijks? Heb je een tijdschriftabonnement of bestel je vaak eten? Kijk naar wat niet noodzakelijk is. Sporten kan ook gratis: buiten of thuis met een paar gewichten en een online-les. Tijdschriften en boeken leen je goedkoper via de bibliotheek.

3. Houd aanbiedingen in de gaten

Wekelijks valt er een enorm pakket aan folders op je mat (kan overigens ook digitaal reclamefolder.nl) houd die in de gaten voor aanbiedingen op wasmiddel, brood, koffie etc. Laat je niet verleiden tot het kopen van producten die je niet nodig hebt, maar schaf producten aan die je vaker gebruikt tijdens bijvoorbeeld de Hamster-weken van Albert Heijn wanneer je bij 2 artikelen slechts 1 hoeft te betalen. Laat de aanbiedingen ook je weekmenu bepalen. Scheelt hoofdbrekens om te bedenken wat er gegeten moet worden en ook in je portemonnee.

4. Download apps

Groupon, Social Deal, Scoupy, Too good to go zijn apps met mooie aanbiedingen. Laat je ook hier niet verlijden tot het kopen van dingen die je niet nodig hebt, maar een broodtas bij Too Good to go voor 4 euro waar je een week van kunt eten, kan een leuk en goedkoop extraatje zijn om een keer mee uit te pakken. Download ook de apps van de supermarkten bij jou in de stad. In die apps kun je sparen voor korting, ook zijn er vaak andere aanbiedingen beschikbaar dan in de folder staan.

5. Vraag tegemoetkoming energienota aan

Huishoudens met een laag inkomen (op of net boven het sociaal minimum) krijgen via de categoriale bijzondere bijstand eenmalig een tegemoetkoming van circa 200 euro. Mensen in de bijstand zijn bekend bij gemeenten en ontvangen het bedrag automatisch. Andere groepen die in aanmerking komen – waaronder IOW-gerechtigden, AOW-gerechtigden zonder aanvullend pensioen en zelfstandigen met een laag inkomen – maar niet automatisch worden bereikt, kunnen zich bij hun eigen gemeente melden.

6. Houdbaar tot is niet leidend

Gooi nooit zo maar eten weg als de houdbaarheidsdatum is bereikt. Op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatums staan: een Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT) of een Te Gebruiken Tot-datum (TGT). Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten. Door te kijken, ruiken en proeven kun je zelf beoordelen of je een product nog kunt eten na de THT-datum. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Door de producten in te vriezen, kun je de houdbaarheid wel verlengen tot na de TGT-datum. Veel supermarkten verkopen hun verse waar op de laatste dag met korting. Het kan lonend zijn dat in de gaten te houden. De Lidl verkoopt bijvoorbeeld hun verse groente op de laatste dag voor slechts 25 cent en vlees voor 50 cent.

7. Kies voor vleesvervangers

Vlees is duur dus laat het af en toe eens staan. Kies voor vleesvervangers als peulvruchten. Is goedkoop, vullend en bevat meer eiwit, vitamine en mineralen dan vlees.

8. Vergelijk je polissen en stap over

Van ziektekostenverzekering overstappen kan lonend zijn, dus bedenk wat je echt nodig hebt qua verzekering en ga vergelijken. Doe dat ook voor je overige verzekeringen. Het kan ook gunstig zijn om van internet- en tv-provider over te stappen. Of bel je huidige op en leg uit dat je overweegt over te stappen, vaak komen ze over de brug met een nieuw en voordeliger tarief.

9. Doe 1 keer in de week boodschappen

Maak een boodschappenlijst voor de hele week, houd je aan de lijst en haal in een keer de boodschappen. Op die manier voorkom je impulsaankopen. Een uitzondering kun je maken voor de markt. Ga dan aan het eind van de dag en probeer goede koopjes te scoren bij kramen waar niet alles verkocht is.

10. Houd overzicht op je boodschappenbudget

Het is ontzettend makkelijk om tijdens het boodschappen (te) veel geld uit te geven. Met wat discipline, planning en door gebruik te maken van online tools kun je je boodschappenbudget overzichtelijk houden en misschien zelfs verkleinen. Houd eens een online huishoudboekje bij zoals Grip. Met deze gratis app ontdek je hoeveel geld je uitgeeft aan boodschappen en andere categorieën. Het helpt je bovendien om alle inkomsten en uitgaven makkelijk en snel te beheren door de koppeling met je bankrekening(en). De app is ontwikkeld door ABN AMRO, maar is vrijwel met iedere bank te gebruiken. Je hoeft dus niet bij ABN AMRO te bankieren om met de Grip app aan de slag te gaan.

11. Vraag een persoonlijk budgetadvies aan

Het Nibud Persoonlijk Budgetadvies laat zien waar uw geld blijft. Ook zie je hoe je het doet in vergelijking met anderen. Je ontvangt tips die je helpen goede eigen geldkeuzes te maken. Ga naar Nibud

12. Beperk het aantal bankrekeningen

Voor elke rekening betaal je een x bedrag per maand aan je bank. Heb je meerdere rekeningen? Kijk of dat echt nodig is. Door een rekening op te zeggen kun je op jaarbasis al snel een aantal tientjes besparen.

13. Alternatieven voor kopen

Kopen hoeft niet altijd, soms kun je ook iets ruilen, huren, delen of lenen. Niet alleen fijn voor uw portemonnee, ook voor het milieu. Steeds meer particulieren bieden diensten of producten te huur aan. Zo kun je meerijden via Toogethr of een particuliere auto huren via Snappcar. Er zijn diverse ruilwebsites zoals ruilen.nl, maar ook lokale weggeef- en ruilpagina’s op Facebook kunnen een uitkomst zijn voor als je een grasmaaier wilt lenen of op zoek bent naar goedkope kleding.

14. Bespaartips voor de zomer

Houdt het huis koel door overdag gordijnen dicht te houden. Sluit overdag uw ramen en deuren en open deze pas wanneer het buiten koeler is dan binnen. Heb je toch behoefte aan extra verkoeling? Kies dan voor een ventilator, in plaats van airconditioning (veel duurder in gebruik). Zet de verwarming uit of op zomerstand, daarmee voorkom je dat de verwarming aanslaat op momenten dat het iets frisser in huis is. Droog uw was buiten. Besproei de tuin met regenwater en voorkom dat je honderden liters drinkwater weg gooit. Gebruik een regenton of hergebruik het water uit het opblaaszwembadje om het gazon te wateren.

De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 1 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 22 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00