Iedereen kan te maken krijgen met financiële problemen. Schaam je niet en zoek hulp!
Iedereen kan te maken krijgen met financiële problemen. Schaam je niet en zoek hulp!

Worstel je op financieel gebied? Hier kun je hulp vinden om uit de problemen te komen!

Financieel

HEERENVEEN - Een ingewikkelde scheiding, je woning die maar niet verkocht wordt, langdurige ziekte of plotseling ontslag. We staan er niet altijd bij stil, maar iedereen kan te maken krijgen met financiële problemen. Vaak ontstaan ze klein maar als er niets mee gedaan wordt dan stapelen de problemen zich op. Gelukkig zijn er in Nederland veel organisaties of stichtingen die je willen helpen. Van subsidies van de gemeente om te besparen op de energierekening, van stichtingen die het lidmaatschap van de voetbalvereniging voor een kind willen betalen, tot organisaties die je helpen om betalingsregelingen te treffen. RondOm Heerenveen zet er een aantal op een rijtje. 

De cijfers

Het CBS houdt data bij over armoede in gemeenten. In deze CBS Armoedemonitor lezen we bijvoorbeeld dat 6,7% van de huishoudens in Heerenveen een laag inkomen heeft. Een laag inkomen is een inkomen dat, omgerekend naar een inkomen van een alleenstaande, een lagere koopkracht vertegenwoordigt dan een bedrag van 13.250 euro per jaar, wat 1.100 euro per maand is (in prijzen van 2020). Vooral in de wijken Heerenveen Centrum, Heerenveen Midden en Oudeschoot wonen veel huishoudens met een laag inkomen. In Heerenveen heeft 3,1% van de huishoudens te maken met een langdurig laag inkomen, wat inhoudt dat ze meer dan vier jaar een laag inkomen hebben. 

Hulp van de gemeente

Bij gemeente Heerenveen bieden ze verschillende minimaregelingen aan. Dit is voor mensen die een inkomen hebben tot 120% van de bijstandsnorm (www.bit.ly/bijstandsbedragenHRV). Zo heb je bijvoorbeeld de bijzondere bijstand. Dit is een uitkering waarmee je extra en bijzondere kosten kunt betalen. Er is ook een individuele inkomenstoeslag. Als je de afgelopen 36 maanden gemiddeld een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm hebt gehad, dan kun je één keer in het jaar zo’n toeslag aanvragen. Het geld mag je overal voor gebruiken en instanties zien deze toeslag niet als inkomen, waardoor je ook niet gekort wordt op een uitkering. Zit je in de bijstand, dan krijgt de gemeente automatisch bericht dat je voor deze toeslag in aanmerking komt. Als je studeert en door een beperking naast je studie niet kan werken, dan kan je in aanmerking komen voor een individuele studietoeslag. De hoogte van dit bedrag hangt af van je leeftijd en je moet voldoen aan een aantal eisen. Tenslotte kan de gemeente je ook helpen met een zorgverzekering. AV Frieso Compleet zorgverzekering is een collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen. Je kan ook een eenmalige bijdrage krijgen vanuit de Heerenveen Zorgt Regeling. 

Op www.bit.ly/minimaHRV vind je meer informatie over deze regelingen. Hier vind je ook de juiste formulieren. Wil je graag hulp bij het invullen van die formulieren? Daarvoor kun je in Heerenveen terecht bij een Meitinker. Dit is iemand van de gemeente die je kan helpen om de juiste regelingen te treffen en orde op zaken te stellen. Veel wijken en buurten hebben hun eigen Meitinker. Welke Meitinker voor jou klaarstaat, vind je op de website van gemeente Heerenveen. 

Naast Meitinkers zijn er nog andere instanties die je kunnen helpen, zoals Caleidoscoop, Team Jeugd en Gezin, Stichting Maatschappelijk Werk Heerenveen. Heb je behoefte aan een luisterend oor, praktische tips, advies of ondersteuning? Caleidoscoop is een welzijnsorganisatie en is er voor alle inwoners van de gemeente Heerenveen (0513 629090). Maak je je zorgen over het gedrag, de ontwikkeling of veiligheid van je kind, dan kun je terecht bij Team Jeugd en Gezin (0513 617715). Bij Stichting Maatschappelijk Werk kun je terecht voor een luisterend oor. Een maatschappelijk werker staat voor je klaar om te praten over geldproblemen of andere zaken (088 5335335)

Hulp van lokale organisaties

Steunpunt de Barones/Boarnswâl organiseert inloopspreekuren. Tijdens het inloopspreekuur kun je je vragen voorleggen aan ervaren vrijwilligers. Bijvoorbeeld over het aanvragen van een uitkering, kwijtschelding of voorziening of over een brief die je hebt gekregen. Humanitas Thuisadministratie helpt je financiën en administratie op orde te brengen en te houden. De vrijwilligers van Humanitas Thuisadministratie komen bij je thuis en helpen je op weg (06 12702911). Stichting Houvast bestaat uit vrijwilligers die zelf ook een laag inkomen hebben (gehad). Zij kunnen je helpen met je administratie, het aanvragen van uitkeringen of met bezwaarschiften (0513 633229) .

Heb je een laag inkomen en lukt het soms niet om eten voor jezelf of je gezin te kopen, dan kom je wellicht in aanmerking voor hulp van Voedselbank Heerenveen. Op hun site www.voedselbankheerenveen.com kun je meer informatie vinden en hulp aanvragen. Je kan de voedselbank bereiken door te bellen met 06 34404781. In Heerenveen en Sneek zijn speelgoedbanken waar je, wanneer je een laag inkomen hebt, aan speelgoed kan komen voor de kids. Bij Isis Kraamzorg kun je op afspraak op woensdag terecht bij de Kraambank, voor kraam- en babyspullen (0513-727042). Menstruatieproducten kunnen heel duur zijn. Daarom zijn er overal in Friesland MUPs, menstruatieproducten uitgiftepunten. Waar je die vindt (plus nog veel meer lokale tips) vind je op www.hulpbijarmoede.nl.

Heb je huisdieren? Baasjes met een laag inkomen kunnen geholpen worden door Dierenvoedselbank Friesland (www.dierenvoedselbankfriesland.nl). Voor katteneigenaren met een minimuminkomen hanteert Stichting Kat in Nood in Drachtstercompagnie een speciaal tarief voor de castratie en sterilisatie . Dierenopvang ‘t Heerveld houdt elk voorjaar een sterilisatie- en castratie-actie voor katten van eigenaren met een minimum inkomen in de Gemeente Heerenveen.

Veel mensen vinden het fijn om te sporten, maar een lidmaatschap bij een vereniging kan prijzig zijn, zeker als elk dubbeltje twee keer omgedraaid moet worden. Gelukkig zijn er organisaties die je willen helpen om de contributie te betalen. Kinderen en jongeren worden in Nederland geholpen door Jeugdfonds Sport & Cultuur. Ouders kunnen dit zelf niet aanvragen, dit moet gedaan worden door een tussenpersoon, iemand die op professioneel gebied met het kind werkt, zoals een leerkracht, hulpverlener of maatschappelijk werker. De organisatie Sam& voor alle kinderen zet zich in voor kinderen waar thuis niet altijd genoeg geld is. Ze ondersteunen bij de aanvraag voor verschillende fondsen zoals Leergeld Nederland, Stichting Jarige Job en Stichting Babyspullen.

Hulp online

Ook online is veel hulp te vinden. Op Facebookpagina’s zoals ‘Ik Geef Weg /Te Koop in Gem Heerenveen’ worden bijvoorbeeld regelmatig dingen gratis weggegeven, zoals maaltijden, banken, kasten of speelgoed. Op Zoekhoek Heerenveen e.o kun je zelf een oproep plaatsen als je op zoek bent naar een specifiek product. In de Facebookgroep ‘Stichting voor de minima’ vind je veel extra informatie die je kan helpen om stichtingen, fondsen en andere organisaties te vinden die jou kunnen helpen bij verschillende problemen.

Zowel gemeente als lokale iniatieven zetten zich in voor huishoudens met laag inkomen

www.heerenveen.nl/zorg-en-uitkeringen/hulp-laag-inkomen

!
Afbeelding
“Je kunt tijdens de wandeling elkaar ondersteunen of gewoon gezellig kletsen” Samenleving 3 uur geleden
Afbeelding
Zes bijzondere boekentips over rouw Boek van de week 21 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Ik ben het frame van ‘verwende’ millenial meer dan zat Column 1 okt, 12:00
Afbeelding
Afscheid nemen van een huisdier Educatie 29 sep, 18:00
Afbeelding
Goedkoop (bij)verwarmen en zo besparen op de gasrekening Algemeen 29 sep, 11:30
Afbeelding
“Op het gebied van uitvaarten is er veel mogelijk, veel mensen weten dat niet” Samenleving 28 sep, 15:00
Afbeelding
Zorg Thuis Servotel opent deuren: Warme zorg vanuit aandacht en net dat beetje extra Gezondheid 28 sep, 12:00
Afbeelding
Wink Development Group: “Bij alles wat we doen willen we ‘meetbaar effectief’ zijn” Algemeen 28 sep, 10:00