PaardenSpiegelen is erg geschikt voor mensen die niet zo makkelijk praten, of voor kinderen die nog volop in ontwikkeling zijn.
PaardenSpiegelen is erg geschikt voor mensen die niet zo makkelijk praten, of voor kinderen die nog volop in ontwikkeling zijn.

PaardenSpiegelen: Dit kan een paard jou leren over jezelf, je werk en je familie

Gezondheid

FRIESLAND - Wist je dat een paard een mens kan spiegelen en dat je op die manier heel veel over jezelf te weten kan komen? Dat klinkt misschien zweverig, maar dat is het niet! Femmy Wink is coach bij PaardenSpiegelen (onderdeel van Wink Development Group) en helpt kinderen en volwassenen die met zichzelf in de knoop zitten. Althans, eigenlijk doen de paarden het werk. “Als coach, zijn wij eigenlijk alleen maar een tolk, het paard heeft precies door hoe het zit. Dat is confronterend, maar het mooie is dat een paard niet oordeelt.”

In 2008 maken Femmy Wink en haar man Luuk voor het eerst kennis met coaching met paarden. Ze werken dan beide als coach voor het Heerenveense bedrijf Wink Development Group en worden door een andere paardencoach uitgenodigd om het paardenspiegelen zelf te ervaren. “Eigenlijk vonden we het eerst wat zweverig klinken, maar we hebben het toch geprobeerd,” vertelt Femmy. Haar man Luuk mag het spits afbijten. “Toen hij thuis kwam was hij helemaal van zijn a propos. Hij zei: hoe kan een paard dat allemaal van mij weten?” Femmy doet het zelf ook en ze weet gelijk: hier moeten we wat mee doen. Hier zit meer in. 

Femmy en Luuk laten zich allebei opleiden tot paardencoach en in 2010 wordt paardenspiegelen onderdeel van hun coachtraject, allereerst vooral gericht op leidinggeven. Uit die coachsessies kwam steeds meer vraag naar ander soort coaching, bijvoorbeeld voor mensen met een burn-out of trauma, teambuilding, voor kinderen. Femmy en Luuk breiden hun werkzaamheden steeds verder uit en Femmy volgt nog een opleiding voor kindercoaching en als systemisch therapeut. 

Tot de kern

Dat er zoveel vraag is naar paardencoaching, is niet gek volgens Femmy. “Het is een manier van coaching waarbij je heel snel tot de kern komt. Als je bij de psycholoog zit, bij de therapeut of bij een coach, dan zijn sommige mensen geneigd om sociaal wenselijke antwoorden te geven. Vaak kan een professional daar wel doorheen prikken, maar dat duurt even. Bij paarden kun je niet sociaal wenselijk zijn. Zij voelen precies hoe jij je voelt, waar jouw problemen zitten.”

Dat komt door de natuur van het paard, legt Femmy uit. “Een paard is ten eerste een prooi- en vluchtdier. Gevoel en intuïtie is voor een paard ontzettend belangrijk. Maar daarnaast is een paard ook een kuddedier. Een paard wil graag een team vormen, met andere paarden, maar ook met mensen. En om een goed team te vormen moet je elkaar goed kennen, je moet weten wat je aan elkaar hebt. Als je een probleem hebt, als je ergens mee zit, dan voelt een paard dat direct en laat hij dit letterlijk aan je zien. 

Tijdens een sessie werkt de coach als een soort tolk. Door vragen te stellen over het gedrag van de coachee of over het gedrag van het paard, komen coachees tot hun eigen inzichten. “Dat komt knetterhard binnen. De meeste mensen die dit doen zijn aan het einde van een sessie helemaal kapot.” Het paard reageert ook op de confrontatie. “Het komt soms letterlijk voor dat het paard tussen mij en de coachees gaat staan of mij uit de paddock probeert weg te duwen. Dan laat hij zien: wat er nu gebeurt, zorgt voor heel veel spanning en de coachee heeft nu ruimte nodig.” Of het paard kruipt juist tegen een coachee aan: “Dan heeft hij precies door wat jij nodig hebt: een knuffel.” 

PaardenSpiegelen is dan ook erg geschikt voor mensen die niet zo makkelijk praten, of voor kinderen die nog volop in ontwikkeling zijn. “Het mooie is: paarden oordelen niet. Voor hen maakt het niet uit of je jong of oud bent, dolgelukkig of depressief, sociaal of introvert, die zien alleen jou en datgene waar jij mee zit. Wat jou in de weg zit.” Femmy herinnert zich een jong meisje met een heel duidelijk vraagstuk. “Ze wilde graag krachtiger worden en door met het paard te werken, door hem mee te nemen, te laten zien waar hij moet gaan, lukte dat.”

Tijdens de sessies doet de coachee vaak oefeningen die je ook in het dagelijks leven tegenkomt. “We leggen bijvoorbeeld een parcours uit die jij en het paard moeten lopen. Hoe krijg je het paard dan in beweging? Trek je hard aan het halster, wacht je af tot het paard vanzelf gaat lopen, durf je de leiding te nemen én hoe doe je dat? En wat doe je als het niet lukt?” Femmy hoopt dat ze de opgedane successen meenemen naar het ‘echte leven’. “Het zou toch prachtig zijn als een kind op het schoolplein denkt: wat deed ik toen met het paard waardoor het wel lukte?”

Voor wie?

Paardencoaching is breed inzetbaar. Van zakelijke werkgevers tot iemand die met een burn-out thuis zit. Van ouderen tot kinderen en van pubers tot mensen die kampen met PTSS: iedereen kan iets leren van een paard. Bij leidinggevenden gaat het vaak over de manier waarop ze leiding geven. In een team kan paardencoaching helpen om alle neuzen dezelfde kant op te laten gaan en om te kijken welk persoon welke rol aanneemt. Bij kinderen gaat het vaak om pestproblematiek of psychiatrische aandoeningen zoals ADHD of autisme. 

Bij PaardenSpiegelen kijken ze per persoon naar wat de hulpvraag is. “Sommigen komen uit pure nieuwsgierigheid en dan is één sessie vaak genoeg. Daar komt al heel veel naar voren.”  Andere mensen, vaak met een specifieke hulpvraag, hebben baadt bij meer sessies. “Bij een intake kijken we samen naar de hulpvraag: waar zit jij mee, waar loop jij op vast? We maken dan samen een inschatting van hoeveel sessies dan nodig zijn en hoeveel dat gaat kosten.”

Loop jij vast op een bepaald gebied: je baan, je gezin, je (mentale) gezondheid? Lukt het niet om jouw team in beweging te krijgen of loopt je gezinsleven niet helemaal lekker? Benieuwd wat jij kan leren van de paarden van PaardenSpiegelen? Neem dan eens contact op met Femmy en Luuk. 

PaardenSpiegelen

www.paardenspiegelen.com
Telefoonnummer: 0513-648249
Email: info@paardenspiegelen.com

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 9 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 15 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 19 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00
Afbeelding
Delta Impuls schiet uit slof en is zeker van lijfsbehoud Sport 22 apr, 10:00
Afbeelding
Weekend van het verdedigingserfgoed Educatie 21 apr, 18:00