Afbeelding
Foto: Unsplash.com

Alette Kleefstra van de FNP zet zich in voor een betere bewindvoering: “De controle op bewindvoering moet beter”

Financieel

HEERENVEEN - De bewindvoering in ons land kan en moet een stuk beter, zo stelt raadslid Alette Kleefstra van FNP Hearrenfean. Bewindvoerders zijn er voor mensen die niet langer zelf de financiën kunnen regelen, of bijvoorbeeld mensen die in de schulden raken en daar zelf niet uit kunnen komen. De bewindvoerder krijgt verantwoording over waar het geld naartoe gaat en probeert controle te krijgen over de financiële situatie van de cliënt. “En dat is een dikke puinhoop, want het schiet voor geen meter op”, licht Alette toe. Ze deelt haar ervaringen met RondOm Heerenveen. 

Al jarenlang zet Alette Kleefstra uit Nieuwehorne zich actief in als raadslid van FNP Hearrenfean. Haar drijfveer is (en blijft) het verbeteren van het Sociaal Domein. In haar werk als begeleider van mensen met een beperking, merkt ze dat een hoop zaken beter kunnen binnen de hulpverlening. Deze ervaringen helpen Alette bij het maken van beleid en zo probeert ze binnen de gemeenteraad zaken te verbeteren.

‘Het systeem klopt niet’

De bewindvoering is voor Alette een ontzettend belangrijk onderwerp om aan te pakken. “Ik kom op voor mensen die niet goed voor zichzelf op kunnen komen. Ouderen of mensen met schulden vinden dat vaak al een stuk lastiger. Er gaan gewoon heel veel dingen mis qua bescherming”, legt Alette uit. Ze maakt van dichtbij mee hoe dat gaat. “Mijn moeder is afgelopen maart overleden aan de gevolgen van Alzheimer en ze kreeg gedurende haar ziekteperiode te maken met drie verschillende bewindvoerders. In al die jaren is zij er toen niet veel mee opgeschoten. Het systeem klopt niet en de controle is vaak niet goed genoeg.” 

Vrij spel

Volgens Alette komt dat, doordat bewindvoerders in principe vrij spel hebben. “Ze hebben er zelf baat bij dat mensen langer in de schulden zitten, want daardoor krijgen ze extra vergoedingen. Daardoor kan het jaren duren voordat mensen uit de schulden komen. Er wordt wel gecontroleerd door de rechtbank en boekhouders, maar dat proces duurt vaak te lang en is vaak niet grondig genoeg. Daar moeten we wat aan doen.” 

Maak de gemeente verantwoordelijk

Alette brainstormt over potentiële oplossingen. “Wie weet kun je de gemeente verantwoordelijk maken voor de uitvoer van bewindvoerders. Het doel moet zijn om mensen zo snel mogelijk uit de schulden te helpen. Wanneer bewindvoerders in dienst van de gemeente zouden komen, dan maakt het ook niet uit hoeveel of hoelang zij cliënten onder hun hoede hebben. Zij krijgen dan gewoon een salaris en kunnen effectief hun werk doen.” 

Witte lijst

Daarnaast pleit Alette voor een ‘witte lijst’ van bewindvoerders. “Deze lijst moet bestaan uit integere en betrouwbare bewindvoerders, welke we als gemeente Heerenveen ook daadwerkelijk gaan monitoren en zonodig aanspreken op misstanden en/of wanbeheer. We hebben daar uiteindelijk allemaal baat bij. Mensen praten er niet graag over en daardoor komt dit onderwerp moeilijk aan de oppervlakte, maar onder de radar zijn er genoeg verhalen. Mensen die hiermee te maken hebben, mogen zich altijd bij mij melden.”

Afbeelding
Heerenveen ontvangt 1,75 miljoen subsidie ter ondersteuning van de herontwikkeling van het centrum Politiek 3 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 17 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 23 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00