Waarom post jij eigenlijk op Social Media?
Waarom post jij eigenlijk op Social Media? Foto: Unsplash.com

Column Rob Dijkstra: “Heb ik nu een minder of juist leuker leven?”

Column

LEEUWARDEN - Het jaar 2022 zit erop en als je door je tijdlijn van Facebook of Instagram scrollt, heeft iedereen het mooiste jaar uit hun leven achter de rug. Zo lijkt het althans. Honderden lachende gezichten, poserend voor een prachtige kerstboom, proostend op het nieuwe jaar met alle toeters en bellen die erbij horen. Schijn bedriegt, weten we inmiddels allemaal wel. Social Media kan immers een behoorlijk vertekend beeld van de werkelijkheid geven. We laten vaak alleen de mooie dingen uit ons leven zien en de vervelende dingen laten we het liefst achterwege. Ik merk dat ik steeds meer een afkeer krijg tegen deze tendens. 

Laat ik voorop stellen dat ik niemand veroordeel voor het posten van hoogtepunten uit het leven. Ook ik ging en ga al jarenlang mee in de wonderlijke wereld van Social Media. Zo post ik heus nog wel eens iets en sterker nog: ik werk zelfs met Social Media. Er zitten zeker positieve kanten aan de online wereld, maar -in mijn ogen- ook een aantal negatieve. Ik probeer in dit verhaal te schetsen waar mijn afkeer zit. 

Is mijn leven minder leuk? 

Naast dat ik veel op het voetbalpleintje te vinden was als kleine jongen, was ik ook online actief. Al gauw stonden er overbelichte profielfoto’s (dat was hip in die tijd) op Hyves en was ik actief op Partyflock, Facebook, Snapchat en Instagram. Het was leuk om met (nieuwe) mensen in contact te komen, op te vallen en te laten zien hoe cool je leven eigenlijk is. Wat was het dan een mooie bevestiging, als je daadwerkelijk een like of respect (Hyves) op een van je posts kreeg, van die leuke meid of die maat van je. Nu, jaren later, denk ik: waarom had en heb ik dat eigenlijk nodig? Voor wie post ik nu eigenlijk een bericht? Met die gedachte begon ik steeds meer rond te lopen en ik merkte op dat het nu een jaar geleden is dat ik voor het laatst een bericht op mijn tijdlijn van Instagram heb geplaatst. Is mijn leven dan minder leuk dan vroeger? 


Een Instagrampost uit de oude doos.  - eigen foto

Ik heb het idee dat de balans in heel veel dingen een beetje zoek raakt.

Meer genieten van het moment

Het tegendeel is waar. Ik probeer meer te genieten van het moment en minder de focus te leggen op het ‘erbij zijn’ of ‘erbij horen’. Het leven met deze gedachte geeft meer rust en minder druk om te posten. Toch blijft er altijd een soort ‘sociale druk’ bestaan om iets te posten, zeker wanneer je rond de kerstdagen iedereen gelukkig bij een kerstboom ziet poseren, duizenden mensen bij een concert of evenement ziet filmen, of wanneer je bijvoorbeeld een speciale gebeurtenis als een trouwerij of geboorte meemaakt. Ik begrijp heus dat je deze momenten vast wilt leggen en delen, maar moet bij kerst de nadruk niet liggen op het bij elkaar zijn met familie, kun je dat concert later niet alsnog terugzien online en hoort een trouwerij of geboorte juist niet iets intiems zijn? Ik heb het idee dat de balans in heel veel dingen een beetje zoek raakt.

Post je voor jezelf of voor een ander? 

Volgens mij overdrijf ik niet, als ik zeg dat ik het merendeel van de kerstbomen van mijn online vrienden kan omschrijven. Dat er tijdens een concert meer mobieltjes in de lucht zijn om te filmen, dan mensen die opgaan in het moment zelf. Er zijn zelfs mensen die pagina’s maken van hun eigen kind of huisdier. Ook dat veroordeel ik niet, maar het is wel een constatering. Dan stel ik wederom de vraag: waarom post je iets online? Doe je dat om deze hoogtepunten later zelf nog eens te bekijken, of doe je dat om te pochen met je leven en te zoeken naar een soort van bevestiging bij anderen? Ik hoop het eerste, maar ik denk in een hoop gevallen dat het ook een vraag om aandacht is. Het ‘gezien’ willen worden. Ik hoop daarom oprecht dat mensen niet ongelukkig worden van Social Media, want het is maar zo’n klein deel uit andermans leven wat je ziet.

Posten we meer als we juist minder gelukkig zijn? 

Een klein voorbeeld: ik had het er laatst met een collega over, dat we tegenwoordig (gevoelsmatig) gewoon aan een profiel kunnen zien, wanneer iemand bijvoorbeeld weer vrijgezel is. Juist dan zie je dat mensen vaak meer beginnen te posten. Selfies die voorbij komen en mooie belevenissen. Dat roept bij mij de volgende vraag op: posten we juist meer als we minder gelukkig zijn? Omdat we graag gezien willen worden? Mijn gevoel zegt van wel. Ook dat zou overigens begrijpelijk zijn, maar laat je geluk vooral niet teveel afhangen van Social Media. Zo vind ik mijn geluk in sport, mijn vriendin, vrienden en familie. Meer heb ik oprecht niet nodig in het leven. In dat opzicht verlang ik soms nog wel eens naar die goede oude tijd, zonder Social Media. Geen druk, lekker elkaar opzoeken om te praten en er op uit te gaan samen, zonder die oneindige bevestiging te zoeken online.

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Veenstra Makelaars en Taxateurs: 'Optimale woningpresentatie is essentieel voor succes' Wonen 10 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 12 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
Jan Willem Monhemius.
Jan Willem Monhemius: Veertig jaar fitnessgeschiedenis in Heerenveen Persoonlijke verhalen 17 apr, 08:00
Burgemeester Avine Fokkens-Kelder en Hans Schouten van Historie Heerenveen onthullen de Vector of Memory in Heerenveen.
Canadian Trail in Heerenveen geopend Historie 16 apr, 15:00
De ingezamelde ballen worden voornamelijk door de jeugd van Nieuweschoot gebruikt.
Inzamelingsactie voor voetballen VV Nieuweschoot Sport 16 apr, 12:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00